UZBUDLJIVO: od ponedeljka uveče jedini igrač u istoriji koji je osvojio šest Zlatnih lopti „Frans fudbala“, a to nije mogao da gleda, pa ko drugi, nego njegov najveći rival – Lionel Mesi.

Sinoćna dodela Zlatne lopte Frans fudbala bila je jedna od najuzbudljivijih do sada, bez obzira na to što se prethodnih dana spekulisalo da o sigurnom slavlju Lionela Mesija. Argentinac jeste pobedio i stigao do istorijskog šestog priznanja najboljeg igrača na planeti, ali je pobedu odneo sa samo sedam bodova više od drugoplasiranog Virdžila van Dajka. Ovako mala razlika između vodećeg dvojca nije viđena još od 1978. godine, kada je Kevin Kigen pobedio Hansa Krankla za šest bodova.

Mesi je na kraju imao ukupno 686 osvojenih bodova, Van Dajk 679, a trećeplasirani Ronaldo 476. Trocifreni broj glasova imali su još četvrtoplasirani Sadio Mane (347) i petoplasirani Mohamed Salah (178). Srpski majstor Dušan Tadić našao se na deobi 20. mesta sa napadačem Arsenala Pjerom Emerikom Obamejnom i osvojenih pet bodova. Da ta brojka uopšte nije za potcenjivanje govori i činjenica da su manje od njih dvojice imali i Hjon Min Son (četiri), Ugo Loris (tri), Kalidu KulibaliMark Andre ter Štegen (dva), Karim Benzema i Žoržinjo Vajnaldum (jedan), dok nijedan bod nisu dobili Žoao FeliksMarkinjos i Doni van de Bek.

Frans fudbal je objavio sve glasove 176 novinara iz čitavog sveta, kao i sakupljene bodove na osnovu glasova publike. Srpske medije na glasanju predstavljao je novinar Sportkluba Vladimir Novaković. On je na prvo mesto stavio Lionela Mesija, na drugom se našao Alison Beker, na trećem Robert Levandovski, na četvrtom Dušan Tadić, a na petom Rijad Marez.

Glasovi publike podeljeni su na šest Konfederacija. Lionel Mesi je slavio u Južnoj Americi, Africi, Severnoj Americi i Karibima, kao i u Okeaniji, dok je Van Dajk odneo pobedu u Evropi i Aziji.

IZVOR: MOZZART SPORT

Be the first to comment on "UZBUDLJIVO: od ponedeljka uveče jedini igrač u istoriji koji je osvojio šest Zlatnih lopti „Frans fudbala“, a to nije mogao da gleda, pa ko drugi, nego njegov najveći rival – Lionel Mesi."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*