AFRIKANCI PRIREDILI IZNENAĐENjE: Senegal pobedio anemičnu Poljsku!

Reprezentacija Senegala nastavila je niz iznenađujućih rezultata na Svetskom prvenstvu savladavši Poljsku u drugom meču grupe H – 2:1 (1:0).

Povratnici na Mundijal, još od 2002. i šampionata u Japanu i Južnoj Koreji, najavili su da bi mogli da budu iznenađenje turnira, a i te kako se može reći da su potpuno zasluženo stigli do velikog trijumfa i ogromna tri boda.

Zanimljivo je da su i pre više od deceniju i po takođe slavili, tada nad aktuelnim prvacima planete Francuzima, dok pobeda Japana nad Kolumbijom (2:1), u prvom meču dana, u potpunosti menja očekivanja u ovoj grupi.

Posebno jer u narednoj rundi Kolumbijci igraju sa Poljacima.

Ipak, koliko god su Afrikanci zasluženo stigli do trijumfa mora se istaći i da su imali ogromnu dozu sreće pre vodećeg pogotka, jer je udarac Idrise Geja dva puta na putu do mreže menjao pravac.

Poljaci tako još od 1986. nisu sačuvali mrežu u uvodnom meču, a epitet tragičara poneo je Tijago Ćionek, postavši ujedno prvi Poljak koji je postigao autogol na Mundijalu.

Tim rezultatom se otišlo na odmor, a prethodno smo gledali dominaciju fizički nadmoćnih Afrikanaca, kao i jalove napade Poljaka, ali ne i previše kvalitetan fudbal sve ukupno gledano.

Ni drugo poluvreme nije nam donelo promenu u odnosu snaga na terenu, a prosto je neverovatno koliko su dobro Senegalci zaustavljali sve pokušaje rivala, jedne od najefikasnijih selekcija Evrope.

Prepustili su inicijativu i čekali šansu da munjevitom kontrom i definitivno reše duel, što se na kraju i obistinilo posle tačno časa igre.

M’Baje Nijang iskoristio je nesmotrenost Jana Badnareka i golmana Vojčeha Ščensnog, kao i činjenicu da po pravilima više ne mora da čeka znak glavog arbitra kako bi se vratio na teren posle ukazane pomoći – prvi stigao do lopte na četrdesetak metara, prebacio istrčalog čuvara mreže Juventusa i praktično se ušetao u gol.

Sve što su izabranici Adama Navalke uspeli da urade do kraja jeste počasni pogodak preko Gregorža Krihovjaha u 86. minutu, ali su momci Alijua Sisea izdržali do kraja i veliko slavlje moglo je da počne.

B92

Be the first to comment on "AFRIKANCI PRIREDILI IZNENAĐENjE: Senegal pobedio anemičnu Poljsku!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*