BRAVO: Andrea Arsović osvojila kristalni globus!

Srpska reprezentativka u streljašvu Andrea Arsović osvojila je u Bolonji Kristalni globus za trijumf na finalnom turniru Svetskog kupa u gađanju vazdušnom puškom.

Arsovićeva je do zlata na završnom takmičenju Svetskog kupa stigla pogodivši u finalu 209,0 krugova, 0,4 kruga manje od njenog državnog rekorda.

Drugo mesto pripalo je aktuelnoj svetskoj vicešampionki Siling Ji iz Kine, dok je bronzu osvojila olimpijska šampionka iz Rio de Žaneira, Amerikanka Virdžinija Trešer.

– Presrećna sam što sam napornu sezonu završila zlatom, onako kako sam i počela godinu, titulom prvaka Evrope. Mnogo sam želela ovo zlato, jer do danas sa finalnih turnira Svetskog kupa imala sam dva srebra i jednu bronzu. Silno sam bila motivisana da najzad dođem i do pobede – rekla je Arsovićeva.

Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru Arsovićeva je ostala bez finala.

– Rio nisam shvatila kao veliku tragediju, šta je bilo – bilo je – rekla je Arsovićeva i dodala da je odmah nakon Rija počela da se sprema za finalni turnir Svetskog kupa.

– Pokazala sam da sam se dobro spremila, jer nije me omelo ni to što sam tokom tri sata duge pauze između kvalifikacija i finala dva sata provela na doping kontroli. I pored toga uspela sam da ostanem u dobrom ritmu. Ostaje mali žal zbog lošeg poslednjeg hica, koji mi je odneo malo bolji rezultat u finalu, ali najvažnija je medalja – rekla je ona.

Arsovićeva se osvajanjem Kristalnog globusa direktno plasirala na finale Svetskog kupa naredne godine.

Trener Dragan Donević je prezadovoljan kako je Andrea Arsović gađala u finalu.

– U finalu je Andrea gađala fantastično, do 14-15. serije imala je rezultat na nivou svetskog rekorda. Bila je na dobrom putu da nadmaši svetski rekord koji drži baš Siling Ji – 211,0 krugova. U završnici je malo popustila, ali tada je već imala je veliku prednost nad rivalkama – rekao je Donević.

– Kako je dobro gađala, pokazuje da je i pored toga što je kiksirala u poslednjem hicu i pogodila samo 9,1 sačuvala čelnu poziciju ispred sjajne Kineskinje, koja je 20. hicem “ubila” skoro maksimalnih 10,8 – dodao je on.

Beta