ZA NAS SU ZLATNE: Odbojkašice Srbije se kući vraćaju sa srebrom oko vrata!

Odbojkašice Srbije osvojile su srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju. Našu selekciju u finalu je savladala Kina sa 3:1. Povele su naše lavice sa 1:0, ali su Kineskinje zaigrale dosta bolje u naredna tri seta i tako potpuno zasluženo došle do pobede. Mesta tugovanju nema, one su za nas ZLATNE, i ako će oko vrata dobiti srebrnu medalju, inače prvo odličje u istoriji naše zemlje u ženskoj odbojci. Podsetimo se samo svih sjajnih pobeda, protiv Amerikanki, teror nad Ruskinjama, pa i ubedljivih 3:o protiv novih šampionki u grupi. Glavu gore dame, učinili ste Srbiju ponosnom, i naterali ste je da rang jutra bude uz vas. BRAVO!

TOK MEČA:

Naše devojke su osvojile  prvi set u finalu Olimpijskih igara protiv Kineskinja, sa 25:19.

Naše lavice su sjajno servirale, a prijem je bio na nivou. Kineskinje su na startu seta povele sa dva razlike, ali ubrzo su Srpkinje preokrenule. Milena Rašić i Tijana Bošković su sjajnim servisima, svaka na svoj način, pravile velike probleme protivnicama. Vođstvo nismo ispuštali do samog kraja, pa smo poveli sa 1:0 u setovima.

Drugi set nažalost je pripao odbojkašicama Kine. Od samog njegovog starta ušli smo u problem sa prijemom, što su Kineskinje znalački koristile i iz poena u poen uvećavale prednost. Naše odbojkašice su krajem seta pokušale da naprave ogroman preokret, ali protivnice im nisu dozvolile ni promil šanse za tako nešto. Rešile su set u svoju korist 25:17 i poravnale na 1:1. Treba napomenuti da su Kineskinje daleko popravile igre u napadu, i zasluženo su izjednačile rezultat.

Treći set je krenuo bolje za naše dame, povele su sa dva poena razlike. Nažalost, Kineskinje su ubrzo preuzele inicijativu, nisu pravile greške, a u odbrani su stizale i moguće i nemoguće. Sredinom seta protivnice su se odmakle na sigurnu razliku. Međutim, posle 20. poena Kine, naše odbojkašice se bude, prvenstveno zbog sjajnih servisa Tijane Malešević. Nastavile su Srpkinje sa sjajnom igrom, ubedljiva prednost Kineskinja se neprestano topila. Servisima Brankice Mihajlović stigli smo na samo jedan poen minusa. Imali smo napad za izjednačenje, ali su protivnice srećom osvojile taj poen, a posle as servisom i došle do osvajanja drugog seta sa 25:22. Sada gubimo sa 2:1.

Kineskinje su asom započele četvrti set, ali je usledilo i prvo kuvanje Maje Ognjenović! Igralo se poen za poen, dok Brankica nije odservirala as za prvo vođstvo Srbije u ovom setu. Ipak, protivnice vezuju dva poena, i preokreću na 5:4. Uzvraćamo istom merom i ponovo dolazimo do prednosti, 7:5. Kineskinje su ponovo uspele da naprave preokret, pre svega dobrim servisima, 9:8. Konačno su i one pogrešile za 9:9. U narednih nekoliko minuta igrao se poen za poen, pa je na sredini seta bilo nerešeno 13:13. Nažalost gubimo tri poena za redom, pa je sad 16:13 za rivalke. Ponovo se igrao poen za poen, pa su Kineskinje održavale prednost od tri poena. Nisu se naše lavice predavale, pa je vođstvo svetskih šampionki sada bilo svedeno na samo jedan poen, 19:18. Tražila je tajm-aut selektorka Kine, ali nije joj pomoglo, poravnali smo na 20:20. Milena Rašić je pri rezultatu 23:23 iz servisa poslala loptu daleko u aut, pa su rivalke imale prvu meč loptu. Nažalost, posle sjajnog servisa, Kineskinje su iskoristile prvu meč loptu i slavile sa 25:23, i tako rezultatom 3:1 došle do Olimpijskog zlata. Sve čestitke našoj selekciji, dale su sve od sebe, i osvojile su srebrnu medalju. Podsetimo bronza je pripala Amerikankama, koje su savladale Holandiju sa 3:1 u borbi za treće mesto.