IZBEGNUTA BLAMAŽA: Haos, prekid i preokreti

Fudbaleri Srbije savladali su Jordan rezultatom 3:2 u prijateljskom susretu igranom u Beču.

Pred oko 9.000 navijača na „Đenerali Areni“ u austrijskoj prestonici, mahom simpatizera „orlova“, selekcija Dragana Stojkovića Piksija odigrala je daleko od najboljeg meča od kako je preuzeo tu funkciju.

 


Srbija jeste izašla u kombinovanom sastavu, ali je i takva bila ogroman favorit sa igračima poput Filipa Kostića koji je poneo kapitensku traku.

Već od prvog minuta je bilo jasno da su naši igrači potcenili protivnika sa Bliskog Istoka, koji je odmah krenuo ofanzivno i bez respekta za daleko poznatija imena na drugom kraju terena.

 


Uglavnom su pokušavali sa distance, ali nakon nekoliko šuteva koji nisu zatresli mrežu Predraga Rajkovića, uzvratila je Srbija i neočekivano povela u sedmom minutu.

Izboren je korner koji je izveo Filip Kostić. Najviši u skoku je bio Uroš Račić koji je uspeo da je prebaci na drugu stativu. Tamo je kao duh sam bio Eraković koji nije imao težak posao i dovodi Srbiju u prednost.

To je bio njegov prvi pogodak u dresu nacionalnog tima na svojoj petoj utakmici. Zanimljivo je da je pre postigao gol za Srbiju nego za Zvezdu na klupskom nivou iako ima preko 100 utakmica više u crveno-belom dresu.

Ipak, strašno su se namučili Piksijevi izabranici protiv nejakog protivnika, čemu je doprinelo i to što odbrana ukupno nije imala 10 mečeva. Do ove utakmice, Eraković je odigrao četiri meča za reprezentaciju, Srđan Babić tri, a Erhan Mašović dva, što govori da ukupno imaju svega devet nastupa – otuda neiskustvo i neuigranost, ali izgovora nema.

Zato je golman Rajković imao pune ruke posle i u tri-četiri navrata bio opasno ugrožen, ali mu je mreža mirovala.

Dva puta je Sadeh šutirao pored gola, a hrabrost i odlučnost Jordanaca potvrdio je i šut Aj-Najmata sa nešto manje od 20 metara, ali je Rajković izvukao loptu iz svog donjeg desnog ugla sredinom prvog poluvremena.

Na početku drugog je menjao naš selektor, zaigrali su kapiten Dušan Tadić, Dejan Joveljić i Filip Mladenović umesto Lazara Samardžića, Đorđa Jovanovića i Filipa Kostića.

I nastavilo se mučenje „orlova“, pa je apsolutno zasluženo Jordan stigao do izjednačenja u 53. minutu! Mardi je prilikom centaršuta sa desne strane ostao zaboravljen na drugoj stativi i lako je udarcem glavom matirao Rajkovića za 1:1.

Nastavila se ofanziva azijske ekipe i mučenje Srbije… Al-Najmat je okrenuo Babića i iskosa sa leve strane, sa oko šest-sedam metara, šutirao iznad prečke malo posle izjednačenja. Rajković je samo nemoćno vrteo glavom i širio ruke zato što odbrana „orlova“ kao da ne postoji. I nije postojala, pošto je stizao šok za šokom.

Srbija je od 67. minuta gubila od Jordana, a prvi preokret u Beču je viđen kada se lopta odbila do Sulejmana koji je od stative pogodio za 1:2 na semaforu.

I nemoćno su delovali Tadić i drugovi, činilo se da će se obrukati, ali to nije dozvolio Joveljić. Lošoj predstavi doprineo je prekid u samom finišu, sudija Ebner povukao je ekipe i vratio ih na teren posle nekih pet minuta, a pre i posle toga scenom je dominirao mladi špic Los Anđeles Galaksija.

Jedva je Srbija izjednačila, Tadić je izveo prekid, Sergej je glavom spustio loptu do Joveljića koji je takođe glavom sa dva-tri metra pogodio mrežu za izjednačenje u 83. minutu. Posle već opisanog haosa, opet je Joveljić bio odlično postavljen i na idealan centaršut Mladenovića glavom u padu se pobrinuo za drugi preokret na utakmici i pobedu.

BONUS VIDEO:


FOTO: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Be the first to comment on "IZBEGNUTA BLAMAŽA: Haos, prekid i preokreti"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*