POZNATO: Evo kada ćemo dobiti novog predsednika FSS!

Tanjug/AP

Poslednjih dana dosta se govori o tome ko bi mogao da postane novi predsednik FSS, a sada je poznato i kada ćemo dobiti novog prvog čoveka srpskog fudbala.

Sportal prenosi da je Nenad Bjeković zakazao Izbornu skupštinu 14. marta!

Kada su u pitanju izbori, postoji jasna procedura za kandidovanje za mesto predsednika.


Potencijalni kandidati moraju da budu zvanični delegati u Skupštini FSS, kandidaturu za predsednika Saveza trebalo bi da dostave najkasnije 15 dana uoči Izborne skupštine.

Da li će to učiniti Branislav Nedimović, nekadašnji ministar poljoprivrede, koji više ne vrši nijednu javnu funkciju, a delegat je Skupštine FSS ispred Radničkog iz Sremske Mitrovice, čime je stekao pravo da podnese kandidaturu, kao i Nemanja Vidić, legendarni as srpskog fudbal, a može i još neko, saznaćemo u narednih desetak dana.

Skupština FS Srbije broji 85 kandidata, a za kvorum je potrebno 43. Glasanje je tajno, odnosno vrši se ubacivanjem glasačkih listića u izborne kutije. Da bi kandidat postao predsednik FSS, mora da dobije glas više od protivkandidata – uz ispunjen kvorum za održavanje Skupštine. Ukoliko se pojavi samo jedan kandidat, delegati na sednici mogu i da glasanje održe javnim podizanjem ruke i tako izaberu novog predsednika. 

To mesto, podsetimo, upražnjeno je od ostavke Slaviše Kokeze, a Savez od tada vodi zamenik predsednika Nenad Bjeković, koji je praktično vršilac dužnosti. Bjeković je bio jedini kandidat na Izbornoj skupštini 31. oktobra prošle godine, koja nije uspela, jer se nije pojavio dovoljan broj delegata, što je pogodilo iskusnog operativca, koji je već narednog dana na novoj sednici Skupštine povukao gospodski potez i povukao svoju kandidaturu.

Kao najjači kandidat za novog predsednika FSS u ovom trenutku slovi Branislav Nedimović. On je dugo ćutao, ali se oglasio juče u razgovoru za Sportski Žurnal.

– Očekujem da izbori budu raspisani i da svako ko smatra da može da vodi Savez, a član je Skupštine, iskoristi svoje demokratsko pravo i kandiduje se za predsednika. Svih 83 člana Skupštine mogu da se kandiduju uz podršku pet drugih članova i sve priče da nemamo demokratiju pašće u vodu kad se budu prebrojavali glasovi. Uvek je dobro da ima više kandidata. Ko skupi više glasova, a glasovi se dobijaju poverenjem – pobediće. To je demokratski i jedini ispravan put do izbora predsednika – istakao je Nedimović.

Sa druge strane, Nemanja Vidić, koji je u međuvremenu postao delegat Skupštine ispred Jedinstva iz Uba i time stekao pravo da može da uđe u trku za predsednika, imao je i ranije želju da preuzme vođenje brige o FSS.

– Sada kada živim u Srbiji susrećem se s ljudima koji vole i prate srpski fudbal. Običnim ljudima, ali i funkcionerima. Pitaju me mnogi iz sveta fudbala, predstavnici klubova i ostali, zašto se ja koji imam poštovanje i kredibilitet na svetskom nivou ne uključim da pomognem srpskom fudbalu i kandidujem se za predsednika na predstojećim izborima u FSS. Baš zbog svih tih ljudi imao sam želju da se kandidujem, iako svestan da bih time lično izgubio, kako ja, tako i moja porodica, ali nisam imao mogućnost da to učinim iz proceduralnih razloga koje su u nadležnosti Fudbalskog saveza Srbije – rekao je Vidić u intervjuu Sportalu prošlog oktobra.

Proceduralni razlozi su sada prevaziđeni, pa Vidić ima mogućnost kandidature. Ostaje da se vidi koliku bi podršku mogao da dobije. Prema informacijama koje poslednjih dana plasiraju srpski mediji, Nedimovića će, navodno, podržati čak 70 delegata Skupštine FSS od njih 85. Ali, da se ne bavimo nagađanjima, sačekajmo još malo, kada smo već ovoliko čekali, jer će se nešto više oko samih kandidata znati najdalje u narednih deset dana…


Be the first to comment on "POZNATO: Evo kada ćemo dobiti novog predsednika FSS!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*