VELIKI IZAZOV: Srpski vozač uz Valentina Rosija u eminentnom šampionatu

Dušan Borković će voziti Mercedes – AMG GT3 Evo za špansku ekipu Madpanda Motosport koja već dugi niz godina učestvuje u ovom takmičenju.

Početak sezone zakazan je za 7. mart kada će se na stazi Pol Rikard u Francuskoj obaviti zvanični testovi. Prva trka na programu je od 1. do 3. aprila u Imoli, a šampionat će se završiti 2. oktobra u Barseloni, na domaćoj stazi upravo Borkovićevog tima.

„Odluka da pređem sa turing trka na GT endurance nije došla lako. Za mene i moj NIS Petrol Racing tim ovo je jedno potpuno novo iskustvo i veliki izazov. Svakako ćemo dati sve od sebe da nadmašimo očekivanja i budemo vredan deo Madpanda Motorsport tima koji se pokazao kao veoma dobar u ovoj kategoriji“, rekao je Borković na konferenciji za medije.


Popularnost ovog takmičeja je velika, pre epidemije korona virusa na trci u Belgiji prisustvivalo je oko 200 hiljada ljudi, a ove sezone posebna atrakcija biće učešće legende Moto GP trka, Valentina Rosija.

„Šta bih još u karijeri mogao da poželim, osim da delim stazu sa Rosijem. Delio sam je uspešno sa Loebom i to je bilo ostvarenje jednog sna. Sada sam želeo promenu i napravio sam je u najboljem smeru. Izabrao sam takmičenje za koje su mi potrebne potpuno nove vesatine i želim da sam sebi podižlžem granice. Ovde su fizička spremnost i izdržljivost na prvom mestu, pre svega zbog dužine trajanja samih trka, ali i snage automobila, koja premašuje sve što sam do sada vozio“.

Pored zvaničnih testova u martu, srpskog vozača u junu očekuje test na stazi Spa Frankoršamp, kao i mnogo timskih testova.

„Na mnogo toga ću morati da se naviknem i dosta toga da korigujem u svojoj dosadašnjoj vožnji, tako da se u svojoj 29. sezoni profesionalnog trkanja okrećem sasvim novom izazovu. Ovde se na startnom gridu nalazi između 40 i 60 najboljih automobila na svetu i moraću svoju potrebu za ulaženjem u duele da svedem na minimum. Svaku trku vozim sa još dva vozača sa kojima delim automobil i timski pravimo taktiku. Za svakoga će morati da se adaptira sedište koje će se raditi po meni zbog visine“.

Ulazak u boks za promenu vozača, sipanje goriva i menjanje guma traje samo 40 sekundi, dodaje naš as.

„Trka na Spa Frankoršamp traje 24 sata i pređe se oko 4.500 km, a za to vreme jedan automobil samo za trku potroši preko 100 guma. Kada dodamo i testove, koji su pred ovakvu trku najvažniji, broj iskorišćenih guma bude i 10 puta veći. Siguran sam da će ovo biti jedno dragoceno iskustvo, kao i sjajna prilika za promociju Srbije i svih mojih sponzora“, završio je Borković.

Pored Borkovićeve ekipe, u ovom šapionatu učestvuju i Lamborgini, Meklaren, Ferari, Audi, Aston Martin, BMW, Bentli i Porše.


Be the first to comment on "VELIKI IZAZOV: Srpski vozač uz Valentina Rosija u eminentnom šampionatu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*