NULA ZA KRAJ GRUPNE FAZE: Zvezda u Liberecu do novog boda, slavi i srpski fudbal!

FOTO: FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde su okončali grupnu fazu Lige Evrope remijem u Liberecu, a epilog meča sa Slovanom (0:0) doveo je do rekordnog učinka od čak 11 osvojenih bodova, što nijednom srpskom timu ranije nije pošlo za rukom od kad se ovako odvijaju takmičenja pod okriljem UEFA.

Uz još ranije obezbeđeno „evropsko proleće“, a Zvezda će u ponedeljak saznati s kim će igrati na proleće u šesnastini finala, ovaj bod je važan i u trci srpskog fudbala za toliko željenim 15. mestom na rang listi evropske kuće fudbala, jer ono donosi dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, što bi naša zemlja mogla da ima od 2022. godine ako sve i dalje bude išlo kako treba.

To što ovaj meč 6. kola nije imao klasičan takmičarski značaj, nije omelo oba rivala da u njega uđu s punim žarom. Česi čak i sa previše, jer su u uvodnom delu prilično grubim prekršajima, nerekto i korišćenjem lakta u borbi za loptu, omeli namere srpskog prvaka da organizuje igru.

Ali, kada je Zvezda „stala na loptu“, nije više tako lako dopuštala da Slovan radi šta želi, bar ne do isteka pola sata igre, kada je usledila kratkotrajna inicijativa domaćih. U međuvremenu, pretili su crveno-beli šutevima s distance, neki su bili za malo neprecizni (Gajić), neki izblokirani (kao lep volej Ivanića), da bi se sve „zakuvalo“ novim prekršajima.

Najpre je Degenek oštro zaustavio kontru ekipe iz Libereca, a onda je faulirani Jusuf potražio osvetu snažno nagazivši Milunovića koji minut kasnije. Ipak, fudbal se brzo vratio u prvi plan, prvo zbog šuteva s distance Muskere i prve odbrane Borjana (slobodnjak Mare pravo u dobro postavljenog kapitena Zvezde), da bi najbolju šansu imao Ben.

On je u 41. minutu pogodio stativu iz zicera, kada je centaršut Ivanića s levog krila lepo primio grudima, oslobodio se tako čuvara, no šutirajući u bliži ugao pogodio je okvir gola.

A samo što su se igrači vratili iz svlačionica, ljubitelji fudbala su mogli da vide reprizu čuvene „Božje ruke“: blago odgurnut u skok-duelu, Zvezdin italijanski špic je rukom sproveo loptu u mrežu. Falćineli jeste Dijego, ali nije Maradona – pa je finski arbitar pogodak odmah poništio, a napadaču gostiju pokazao žuti karton, iako se on pravdao da je slučajno uradio to što je uradio.

Nedugo zatim, Ivanić je posle centaršuta Bena iz slobodnog udarca s desnog krila nedovoljno dobro zahvatio loptu glavom da bi je smestio u mrežu, ali sasvim dovoljno da joj malo promeni putanju i tako onemogući potpuno samog Rodića da kod dalje, leve stative, donese prednost srpskom šampionu.

U završnici, najviše pažnje privlačili su potezi rezerviste Veljka Nikolića – najpre je loše šutirao, neometan, sa ivice kaznenog prostora kada je baš promašio metu, potom je probao da iskupi lukavim, a za malo nepreciznim udarcem sa sličnog mesta, da bi u 88. minutu umalo dao gol iz kornera, no golman domaćih je poslednji čas intervenisao.

Sve u svemu, iako je Zvezda imala veći posed lopte i bolje prilike, bodom može da bude zadovoljna, a još više – samom igrom, kao i činjenicom da će igrati i na proleće na evro-sceni.

Be the first to comment on "NULA ZA KRAJ GRUPNE FAZE: Zvezda u Liberecu do novog boda, slavi i srpski fudbal!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*