NAVIJAČI PARTIZANA: Parola sporna zbog pravilnika

KLUB čiji navijači gestovima ili pisanim transparentima vređaju igrače, klub, Savez, fudbalske radnike ili gledaoce, javno vređa ljudsko dostojanstvo nekog lica ili grupe lica na bilo koji način, uključujući vređanje po osnovu boje kože, rase, verske ili etničke pripadnosti, ističe simbole koji označavaju netrpeljivost, ili pokazuje vidove ekstremističke ideološke propagande kazniće se novčanom kaznom, a u težim slučajevima, uz novčanu kaznu, može se izreći kazna igranja do tri utakmice na svom igralištu bez prisustva gledalaca.“

Ovo je suština člana 86, stavovi 1. i 2. Disciplinskog pravilnika Fudbalskog saveza Srbije koji objašnjava zbog čega su delegati prvenstvenog meča Partizan – Mladost i utakmice četvrtfinala Kupa Radnik – Partizan zahtevali da se sa tribina gde su bili navijači crno-belih (na prvom meču nisu ni mogli da prisustvuju) ukloni transparent sledeće sadržine: „Lige gde cigani nisu prvi se poništavaju, dok se lažne titule sa navijačima proslavljaju“.

Ukratko, ovo je objašnjenje zbog čega su službena lica na dve pomenute utakmice tražila da se ukloni sporni transparent, zbog kojeg je meč Partizana protiv Mladosti kasnio osam minuta, a u Surdulici bio prekinut u 12. na čak 17 minuta. Tamo je sudija Srđan Jovanović čak i izveo fudbalere sa terena pored aut-linije, pa i u svlačionice.

Prethodno je u Surdulici primenjen i Pravilnik namenjen radu delegata na mečevima Superlige u kojem je propisano da u ovakvim ili sličnim slučajevima zvanični spiker prvo dva puta sa razglasa mora da upozori navijače ili predstavnike klubova da uklone transparente, prekinu sa skandiranjem ili upotrebom pirotehnike, pa tek u trećem pokušaju sudija ima pravo da izvede ekipe sa terena ili čak pre vremena označi kraj utakmice.

Interesantno je da se isti transparent pojavio i minulog vikenda na gradskom stadionu u Subotici na meču Spartak – Partizan, ali su ga glavni arbitar Zoran Široki i delegat Dušan Tomić ignorisali, ili ga možda nisu primetili.

BUKVALNO TUMAČENjE

OČIGLEDNO da je delegatima i sudijama na dva meča Partizana bila sporna reč „cigani“, pa je transparent zbog toga sklonjen. Kako saznajemo u FSS, to (apsurdno) znači da bi svaki put, na primer, na mečevima Crvene zvezde trebalo da dođe do upozorenja ili prekida kada navijači ovog kluba počnu sa skandiranjem: „Mi smo cigani, najjači smo najjači“, pošto u pežorativnom smislu pristalice ovog kluba sebe ovako oslovljavaju.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete uciniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

1 Comment on "NAVIJAČI PARTIZANA: Parola sporna zbog pravilnika"

  1. Znaci li to Kada bi Rom pevao: „Ciganin sam, al najlepsi“ Da bi bio sankcionisan?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*