ČUDO U MOSKVI: Akinfejev blokirao Španiju i odveo Rusiju u četvrtfinale!

Fudbaleri Rusije izbacili su Španiju sa Svetskog prvenstva u Rusiji posle penala 4:3. Odlučujući penal za Španiju je promašio Jago Aspas, a u regularnom delu meča je bilo 1:1.

Apsolutni junak pobede Rusije je bio golman Igor Akinfejev koji je odbranio odlučujući penal Jagu Aspasu u četvrtoj seriji pa su Rusi zahvaljujući njemu prošli dalje.

Penal za Španiju je prethodno promašio i Koke, a za Ruse su bili precizni Smolov, Ignaševič, Golovin i Čerišev.

Nijedna od ekipa nije uspela ozbiljnije da pripreti u prvih deset minuta, ali je već postalo jasno da će Španci strpljivo čekati propust u odbrani Rusa, dok su Rusi merkali kontre.

Prvo se desio propust Rusa. Žirkov je vrlo nesmotreno i opasno krenuo otvorenim đonom na nogu Nača pored kaznenog prostora u 11. minutu. Iz idealne situacije za ubacivanje, lopta je išla na drugu stativu do Serhija Ramosa.

Njega je u tom trenutku držao iskusni Ignaševič, obojica su pali na zemlju ali je Španija koji trenutak kasnije povela 1:0 jer se lopta od Ignaševiča odbila u mrežu, iako je isprva delovalo kao da je Ramos dao gol.

Od tog trenutka je Španija počela da pritiska poslednje linije odbrane Rusa, ali nije mogla do gola.

Rusi su tek sporadično pokušavali da napadnu, a jedna od boljih prilika bila je za Golovina u 36. minutu. Ušao je u kazneni prostor posle dodavanja Dzjube i šutirao malo pred stative De Hee.

Pet minuta kasnije ruka Pikea je posle ruskog kornera bila previsoko, Dzjuba je loptu glavom poslao ka njoj i sudija Bjern Kujpers je svirao penal.

De Hea skače u pogrešnu stranu, Dzjuba je precizan i Rusija do poluvremena uspeva da izjednači na 1:1.

Imala je „Furija“ protok lopte, probali su igrači u crvenim dresovima čak 438 dodavanja i imali loptu u nogama 72 odsto vremena, ali i samo tri šuta ka golu Rusa.

Teško je bilo probiti odbranu Rusije i u nastavku, a prva prilika je bila za Iska koji se lepo prikrao u kazneni prostor i primio loptu od Koste.

Uspeo je da šutira, ali mu je Akinfejev odbranio.

Rusi su se potom zatvorili u bunker koji Španci nisu mogli da načnu sve do kraja. Malo je energije u igru „Furije“ uneo Rodrigo, ali izuzev šuta Inijeste iz 85. minuta većih prilika nije bilo.

Doskorašnji vezista Barselone je ciljao u donji desni ugao gola Akinfejeva koji je taj udarac odbio do Aspasa. Igor je i to odbranio i praktično odveo svoj tim u produžetke.

U produžecima su Španci „davili“ loptu, ali nisu stvarali prilike, a videlo se da su i jedni i drugi poprilično umorni i potrošeni.

Rusi nisu primili gol do 120. minuta iako se isključivo igralo na njihovoj polovini terena, što će se ispostaviti kao dobitno jer su u penal seriji oni uspeli da budu skoncentrisaniji i obezbede veliku pobedu i senzaciju.

Igrači Rusije sada čekaju protivnika iz duela Hrvatska – Danska, a ovo je prvi put od osamostaljenja da su prošli među osam najboljih reprezentacija na svetu.

Da podsetimo, na Mundijal su došli kao 70. selekcija na FIFA rang listi.

B92

Be the first to comment on "ČUDO U MOSKVI: Akinfejev blokirao Španiju i odveo Rusiju u četvrtfinale!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*