DAN POSLE PORAZA: Krstajić se dotakao svega, od Vučića do vređanja Vladimira Stojkovića!

Selektor Mladen Krstajić otvoreno je pričao u utorak sa medijima o svim segmentima koji okružuju reprezentaciju Srbije uoči Svetskog prvenstva.

Krstajić je više od pola sata razgovarao sa predstavnicima sedme sile dan nakon poraza od Čilea (1:0) u Gracu u prvom test meču pred Mundijal.

Prvo pitanje ticalo se glavobolje zbog rezultata i dolaska na konferenciju na biciklu.

„Imam glavobolju od kad sam postao selektor. Sastavni deo posla. Kao i svaki drugi koji sam radio u životu. Normalno se nosim s tim. Glava je provetrena uvek, a biciklo je tu malo za promenu“.

Usledilo je još konkretnije pitanje o igri u ponedeljak uveče.

„Ne brine me ništa. Svesno smo ušli u utakmicu s tim da mladi osete atmosferu u A timu. Bez obzira na rezultat i da je bilo 0:0 isto bismo gledali kao danas. Do tri ujutru je ceo stručni štab analizirao utakmicu, znamo gde smo grešili, pta je dobro. Više je bilo loših stvari ali nisu to stvari koje mogu da nas poljujaju, već da pokažu smernice – brži pas, koncentracija u defanzivi, bolja lopta. Naravno, nisam zadovoljan, svesni su i igrači da su slabo odigrali, ali ne mogu da kažem da nisu imali volju i želju da „istrče“ utakmicu. Podaci pokazuju da su to uradili ali… To je i normalno posle duge i teške sezone i sedam dana priprema“.

Kao i prethodnih dana, akcenat je na atmosferi.

„Za sve što radimo temelj je dobra atmosfera. Podmladili smo repezentaciju, pitanje je da li bi neko došao u situaciju kao ja da ove mlade pozove na SP. Tu su jer su zaslužili, imaju kvaliteti i budućnost su našeg tima. Najbitnija je atmosfera, a mi u stručnom štabu treba sve to da upakujemo da prezentujemo Srbiju na pravi način u Rusiji“.

Pripremni mečevi u Austriji (posle Čilea sledi Bolivija u subotu) pre svega služe za uigravanje za duel sa Kostarikim na premijeri Mundijala.

„Čile podseća na Kostariku, jaki su u duelima, imaju kontrolu lopte. Videli smo šta možemo, šta ne može da se radi, šta da korigujemo u narednom periodu“.

Posle poraza od Čilea većina igrača je pričala sa novinarima, ali su ih potpuno ignorisali kapiten Aleksandar Kolarov, njegov zamenik Nemanja Matić, te prva zvezda tima Sergej Milinković-Savić.

„Nije istina da kapiten Kolarov neće da priča. Možda ste i vi (novinari) malo “ krivi“ što igrači hoće ili neće da daju izjave. Potrudiću se da budu na raspolaganju. Nisu ljuti na vas, žele svoj mir. Morate malo gledati dvosmerno, malo i njihovu situaciju. Gledaju ih navijači u klubovima kako igraju, u žiži su interesovanja. Osećaju pritisak, to je normalno, morate shvatiti da neke informacije koje su izašle u javnosti nisu išle na njihovu ruku. Ja kad sam bio igrač sam i kad je teško i kad je dobro izlazio u javnost, mada sam možda bežao kad je dobro jer će svi da pišu da je dobro, ali kad je loše moraš da izađeš i daš izjavu za to, kako i šta se desilo. Sergej ima karakter na velikom nivou, profesionalac je i privatno sjajan dečko. Možda ima svoje ljude koji mu kažu zbog pritiska o promeni kluba da se ne eksponira, tu su u pitanju desetine miliona evra, a u Srbiji mi pričamo o hiljadama dinara za platu. Nije lako nositi se s tim“.

Novinari su jedini i glavni most između igrača i navijača zbog kojih se valjda i igra fudbal.

„Momci su ovde da brane boje i grb Srbije i to su pravi momci, koji žele što bolji rezultat. Pod velikim su pritiskom. Naša navijačka javnost ima sedam miliona stručnjaka i selektora, što je nekad i dobro, ali neko onda dođe na stadion i Stojkviću kaže „Mustafa“. To je naša kultura koja ne doseže neki evropski nivo. Nije bitno da li igra za Partizan ili Zvezdu, već za Srbiju. Treba da ih podrzimo, a ne da im javnost skida glavu. Da li sam pozvao Gaćinovića, a Lev nije pozvao najboljeg igrača Sitija. Mene duša boli zbog Nastasića, a rekli bi mi što vodiš povređenog. Pozvao sam dvojicu iz Crvena zvezde, a jednog iz Partizana i odmah kažu ‘zvezdaš’, a ja ‘grobar'“.

Jedna od retkih svetlih tački u ponedeljak na terenu Merkur Arene u dresu Srbije bio je debitant Nemanja Radonjić.

„Nemanja je opravdao talenat koji ima, ali mora još mnogo da radi. Ima ogroman potencijal i kvalitet da bude budućnost i uzdanica srpskog fudbala“.

Mnogo se očekivalo od Milinković-Savića, ali smo malo videli.

„Sergej je toliko kvalitetan i moćan igrač da može da se uklopi za dan. Kao igrač razoružava sve živo. U svaku ekipu može da se uklopi. Vidim ga sa Ljajićem u timu, probaćemo da ih uklopimo od utakmice do utakmice. Sergej je biser ne srpskog, nego evropskog fudbala“.

Pored Radonjića, odlično se pokazao još jedan debitant Nikola Milenković, i to ka najosetljivijoj poziciji štopera.

„Malo ljudi obraća pažnju da smo u prvih 11 imali četvoricu klinca iz mlade selekcije. U drugom poluvremenu još 2-3. Mi pratimo mladi tim, ali da ne bi preko noći ušli u A reprezentaciju napravili smo rez, ja sam rizikovao ali ne zbog alibija ako ne bude rezultata, već da kasnije kad ja odem novi selektor ma lakši posao nego što sam ja imao. Radim ne za sebe, već za interes srpskog fudbala. Malo je ko razmišljao o Milenkoviću u timu i svesno sam ga pozvao jer može da igra i desnog beka i desnog štopera. Kandidat je za startnu postavu. Nemam problem i da igra i sa Banetom. Bane trenira već dva dana, ali nismo hteli da rizikujemo jer nije 100 odsto. Želimo ga maksimalno spremnog za Boliviju i Kostariku. On trentno ima prednost na štoperi“.

Protiv Čilea Krstajić je izveo kombinovan sastav, ali ističe da to nije bio eksperiment.

„Samo se setite da je svaki igrač imao po 50+ utakmica u sezoni, igrali su finala, borili se za opstanak, svi su imali glavne role. Normalno je to posle kratke pauze i radnog odmora kada su imali program rada, nisu navikli da nemaju pauzu svake sezone, već imaju mesec dana, a ne kao igrači Partizana i Zvezde koji desetak dana posle sezone počinju pripreme za LŠ. Nisam eksperimentisao iz ovog ili onog načina nego momci nisu mašina, potreban im je period za odmor, on je nekad važniji od treninga“.

Problem protiv Čilea je posebno bio vidljiv u poslednjih 15 minuta kada je naš tim bio skoro konstantno u defanzivi.

„Tako se nametnulo, bilo je faza da smo mi napadali, a oni se branili. Nismo odigrali nekoliko čistih lopti i desilo se da Čile nametne svoju igru. Nije bila ideja da se branimo. Nismo imali dobar prijem, tečnost u igri. Nešto što smo planirali nije funkcionisalo i to moramo ispraviti“.

Aleksandar Mitrović nije isti igrač kao pre šest meseci dok je bio rezerva u Njukaslu.

„Sada je agresivniji, željan je fudbala i pun samopouzdanja“.

Naredni rival je Bolivija, što će biti generalna proba za SP.

„Vreme odmora je prošlo, imaćemo još nekoliko treninga, pa ću u subotu izvesti ekipu blizu one koja će igrati protiv Kostarike“.

Tim u Gracu ima podršku legendi Partizana i Crvene zvezde, Saše Ilića i Dejana Stankovića.

„Oni su ogromne legende. Oni su ono što mi tražimo – Partizan i Zvezda u Srbiji“.

Velika škola za Rusiju su bili Nemačka i Južna Afrika, ali mnogi su se zabrinuli da će nastati haos zbog promene kapitenske trake.

„Iz 2006. znam neke stvari koje nisu funkcionisale i pokušavam da izbalansiran. I za 2010, kada sam igrao kvalifikacije ali nisam bio na SP, sam čuo šta je funkcionisalo i šta nije. Sve ide kako treba, najbitnija je atmosfera, niko nije iznad Srbije. Bila je priča o kapitenskoj traci. Ja sam presekao i dao je Kolarovu i kraj. Polemika da li ima najviše nastupa ili nema to nije tema. Bane je u ekipi, da se restereti, ako bude zdrav igraće i 9. i 17. jer je zaslužio da bude tu i biće deo reprezentacije. Nema spekulacija da li treba da bude ispred Dekija (Stankovića) po broju nastupa. Deki i Sale su došli po mom pozivu. Šta ja kažem tako je dok sam ovde, a ne nečija naredba“.

Tokom meča sa Čileom pažnju je privukao malo žešći način komuniciranja između Aleksandra Mitrovića i Andrije Živkovića.

„To su njihove priče i na treninzima, tako komuniciraju. Oni su dobri momci, imamo „top“ atmosferu, nije bitno da li nekad nešto opsuju, i to je zdrava atmosfera. Kao što je rekao Vučić, mi smo ovde zbog Srbije, a ne Srbija zbog nas. Ja sam apolitičan, nikad nisam glasao ovde, samo jednom u BiH u Bijeljini za prijatelja i nikad više. Ja sam poštovao predsednika jer sam tako vaspitan. Nije bitno ko je sad tu. Sad podržavam njega jer je aktuelni i što želi dobro Srbiji i treba da ga podržimo svi. Rekao je da bi nam dao i veću nagradu, ali i ovo je previše, da sad opterećujemo budžet“.

Krstajić odbija da analizira potencijalne ishode u mečevima u grupnoj fazi.

„Ne pravim kalkulacije, nikad nisam. Nisam nikad igrao kladionicu, ni kockao se, ni igrao karte, tako da to ne radim ni u sportu. Ne volim da prejudiciram, tako sam vaspitan, roditelji me tako vaspitali. Ne veličam nešto što nije još doslo. Daj da odradim danas trening, pa sutra, pa onda Bolivija. Nije da ne mislim o Kostarici, ali nije bitna sad“.

Protiv Čilea nije oduševio ni Nemanja Matić, koji je često dugo držao loptu u posedu.

„Matić je dovoljno kvalitetan igrač da zna kad treba da se oslobodi lopte na vreme. Ima boljeg i iskusnijeg trenera nego što je selektor, a to je Murinjo. Ako kod njega može da zadrži pas, onda… Nije sramota reći nešto da ne znaš ili manje znaš, zato imaš ljude oko sebe koji znaju više o nekim segmentima. Zato ne kažem sa sam uradio ja, nego tim koji sam okupio“.

Krstajić nema nameru da menja taktiku pred SP.

„Kasno je za priču o promeni formacije, bilo bi suludo menjati pred SP koje počinje za 10-15 dana. Razmišljam samo o različitim imenima“.

Protiv Čilea na tribinama u Gracu je bilo tek nekoliko stotina navijača.

„Očekivao bolju podršku, možda su i karte bile preskupe za naše gastarbajtere. Mislim da će protiv Bolivije biti više“.

Srbija protiv Bolivije igra u subotu, od 18 časova, takođe u Gracu.

B92

Be the first to comment on "DAN POSLE PORAZA: Krstajić se dotakao svega, od Vučića do vređanja Vladimira Stojkovića!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*