CRNO-BELI POTONULI U BARU: Mornar u poslednjim sekundama naneo drugi poraz Partizanu!

Košarkaši Mornara pobedili su Partizan u drugoj utakmici ovosezonske ABA lige sa 83:81 u dramatičnoj završnici u Baru.

Košarka može da se igra bez odbrane, ali ne može da se pobeđuje. I zato Partizan posle prva dva kola ABA lige ima skor – 0:2. Crno-beli su u drugom kolu regionanog tamičenja poraženi u baru od Mornara. Domaćin je vodio tokom celog meča, Partizan izjednačio u poslednjem minutu, imao šut za pobedu koji je promašio i na kraju je bilo 83:81 za Crnogorce. Koliko je loše prvo poluvreme bilo a kritiku, toliko je Partizanov povratak u finišu pokazao kvalitete ovog tima.

Podatak da je Partizan u prvoj četvrtini primio neverovatnih 36 poena što je previše i za NBA standarde najbolje otkriva uzrok poraza u Baru na 72. rođendan kluba. Neuigranost, veliki broj novih igrača, novi trener, novi stil igre i sve ostali razlozi mogu da posluže kao izgovori crno-belima za loš početak sezone. Ali 36 primljenih poena od Mornara za 10 minuta igre je nešto što teško može da se razume i za šta igrači teško mogu da nađu opravdanje. Ako se na to doda da je Partizan u prvom kolu od MZT-a primio 92 poena, onda je jasno šta to uopšte ne štima na poečtku sezone i kakav zadatak je pred Miroslavom Nikolićem i njegovim izabranicima.

Partizan je odigrao košmarnu prvu četvrtinu bez bilo kakve ideje da igra odbranu. MićovićVranješ, Amerikanac Nidam i ostali domaći košarkaši su to oberučke iskoristili i zasuli koš crno-belih. Na sve probleme Partizana se nadovezala neoprezna igra najvežeg pojačanja Najdžela VilijamsGosa koji je dobio tri lične grške i Nikolić je morao da ga povuče iz igre.

Uspeo je Partizan da se koliko toliko konsoliduje u drugom kvartalu i da makar zaustavi seriju domaćih koji su u jednom trenutku vodili i sa 19 poena razlike. Crno-beli su konačno zaigrali odbranu, a Čakarević i Milersu počeli da tope prednost Mornara.

Trojkom VilijamsGosa u poslednjem minutu treće četvrtine, Partizan je spustio prednost Mornara na 14 poena, probudio nadu i navijače kojih je bilo više nego domaćih pristalica. Dugo čekani pogodak Novice Veličkovića (do tada 0/7!) na početku poslednjeg kvartala je spustio Partizan na minus devet i počela je drama u Baru. Domaćima je ušla voda u uši kada su shvatili da su stavili na kocku već osvojenu pobedu. partizan je namirisao strah kod rivala i izvcukao iz sebe ono najbolje kao suštu suprotnost igri prikazanoj na početku meča.

Patrik Miler je uzeo stavr u svoje ruke i praktično sam istopio prednost Mornara za iznejdnačenje (81:81) 50 sekundi pre kraja. Čakarević je imao otvorenu trojku za pobedu, ali je promašio i domaći su 14 sekundi pre kraja krenuli u poslednji napad. Lopta je došla do Relija Rosa koji u poslednjem sekundu pogađa iz nimalo lake pozicije dvojku „kao kap“ za pobedu Mornara.

Junak Mornarove pobede Reli Ros je bio najefikasniji u pobedničkom timu sa 18 poena, a njegov zemljak Nidam je dodao 15 poena. Kod Partizana je svetla tačka bio Patrik Miler sa 20 poena, svi ostali su bili ispod očekivanog nivoa.

Mozzartsport