KAKVA NOĆ ZA SRPSKI FUDBAL: Zvezda jača od Krasnodara i sudija, Evropa se posle 10 godina vraća na Marakanu! (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde plasirali su se večeras, posle 10 godina, u grupnu fazu Lige Evropa, pošto su u Beogradu, u revanš utakmici plej-ofa, pobedili ruski Krasnodar sa 2:1.

Najtrofejniji srpski klub uspeo je da nadoknadi poraz od 3:2 iz Rusije, pa će tako posle tačno deset godina ponovo igrati grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

Zvezda je snažno, agresivno ušla u meč – krenula je da napada u talasima, da bi joj se to isplatilo već u sedmom minutu kada je Nemanja Radonjić postigao sjajan gol iz voleja, od prečku.

Pokušao je prebogati ruski klub da odgovori, ali su igrači našeg tima zatvorili sve prilaze ka golu, pre nego što su ekspresno povratili kontrolu i nastavili da prete. Do odlaska na odmor bilo je uzbuđenja, Ričmond Boaći pogodio je stativu, ali ne i golova, da bi to posle samo nekoliko sekundi promenio, najbolji igrač meča, Gelor Kanga.

Neumorni Gabonac povukao je loptu sa sredine terena, stigao do nekih 35 metara iskosa i poslao neverovatan projeklit u dalji ugao gola Sinicina za pravu erupciju krcate Markaane.

Ni tada domaćin nije stao, Vladan Milojević vršio je prave izmene njegov tim u potpunosti je kontrolisao situaciju na terenu, dok je rival bio bezopasan.

Činilo se da neće biti drame, ali je onda nemački arbitar Tobijas Štile počeo da donosi neobjašnjive odluke. Najznačanija je svakako ona u 82. minutu, kada je iz samo njemu znanih razloga svirao penal za Krasnodar, iako je Filip Stojković, koji je takođe odigrao meč bez greške, bio taj koji je dobio udarac pošto je zagradio loptu.

Ostali su crveno-beli smireni, nisu paničili, gosti i dalje nisu mogli do šanse, ali Nemac još jednom odlučio da dođe u prvi plan. Produžio je susret za čak sedam minuta, a onda ‘izmislio’ dva faula za Krasnodar u zoni šuta.

I sve to izdržali su igrači Zvezde, a velike zasluge za veliki uspeh ide i na račun čuvara mreže Milana Borjana. Igrao se drugi minut nadoknade, lopta je iz prekida poslata na drugu stativu, odbrana je po prvi put zaspala svi su videli loptu u mreži, ali je golman reprezentacije Kanade napravio nestvarnu blokadu i izbacio loptu u korner.

Kada je napokon u 97. minutu arbitar odsvirao kraj – neopisivo slavlje moglo je da počne!

Žreb za grupnu fazu Lige Evrope zakazan je za petak u 13 časova u Nionu, a on će ostati upamćen kao istorijski za srpski fudbal jer će naša zemlja po prvi put imati dva predstavnika u grupnim fazama evro takmičenja.

B92