AMERIČKI DERBI PRIPAO STARIJOJ: Neuništiva Venus u prvom Grend slem finalu posle osam godina

Venus Vilijams je prva finalistkinja Australijen opena.

Ona je posle velike borbe i preokreta u polufinalu savladala sunarodnicu Koko Vandevej sa 2:1 (6:7, 6:2, 6:3) u meču koji je trajao 159 minuta.

U prvom setu viđen je pravi teniski rat u Melburnu. Vandevej je na samom startu iskoristila četvrtu brejk loptu i oduzela servis rivalki. Ipak, starija sestra Vilijams već u narednom gemu pravi ribrejk. Zanimljivo je da do kraja ovog seta više nismo videli nijednu brejk loptu. Obe teniserke bile su veoma sigurne prilikom svog servisa, pa se pobednica seta odlučivala u taj-brejku. Prvih pet poena u odlučujućem gemu bili su mini-brejkovi. Vandevej je vodila sa 3:2. Posle toga Koko je preuzela stvari u svoje ruke i sa nekoliko sjajnih poena stigla je do 7:3 i osvajanja prvog seta.

Drugi set bio je sušta suprotnost prvog. Posle uvodnih 1:1, Venus je zaigrala dosta bolje, dok je njena rivalka krenula da pravi veliki broj grešaka. Iskusna Vilijams je to sve znalački koristila, pa je protivnici dva puta oduzela servis. Vandevej je propustila veliki broj brejk prilika, pa je Venus slavila sa 6:2 i tako stigla do izjednačenja od 1:1.

U odlučujućem setu Vilijams na startu pravi brejk. Koko je u narednom gemu ponovo imala brejk prilike, ali još jednom nije uspela da ih iskoristi. Venus se odbranila i kasnije sigurnim servis gemovima lagano privela meč kraju. U devetom gemu, Vilijams pravi još jedan brejk i stiže do 6:3 i plasmana u veliko finale.

Na kraju presudio je daleko veći broj neiznuđenih grešaka Koko Vandevej, kao i katastrofalan procenat iskorišćenih brejk lopti. Koko je imala samo 8% (1/13), dok je Venus bila sjajna 56% (5/9).

Pre svega velike čestitke treba uputiti sjajnoj Koko Vandevej koja je u Melburnu igrala turnir karijere. Venus Vilijams je stigla do prvog Grend slem finala posle 2009. godine, kada je u borbi za trofej izgubila od sestre Serene. Takođe, ovo će joj biti novo finale na Australijen openu, ali tek prvo od 2003. godine. Zbog toga ne treba ni da čudi njeno veliko slavlje posle trijumfa nad sunarodnicom.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg portala, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači. Hvala!