GOTOVA JE GRUPNA FAZA LŠ: Dortmund „oteo“ Realu prvo mesto, petarda Porta protiv Lisica, šesti poraz Dinama (VIDEO)

Završena je grupna faza Lige šampiona, pošto je večeras odigrano osam poslednjih mečeva.

U grupi E su prva dva mesta na tabeli bila rezervisana i pre poslednjeg kola. Monako je prvi, a Leverkuzen drugi. Upravo su ova dva tima u Nemačkoj odigrali meč bez rezultatskog značaja u kom je Bajer slavio sa 3:0. Golove za Lever postigli su Jurčenko, Brandt, ali i golman Monaka De Sanktis koji je nakon penala poslao loptu u svoju mrežu.

Totenhem je posle preokreta sa 3:1 pobedio CSKA i tako zauzeo treću poziciju u grupi, koja ga vodi u Ligu Evrope. Džagoev je Ruse doveo u vođstvo u 33. minutu, ali su Sparsi golovima Alija i Kejna do kraja poluvremena stigli do prednosti od 2:1. Konačan rezultat postavio je svojim drugim pogodkom Dele Ali. Da rezimiramo, Monako je prvi, Leverkuzen drugi, Totenhem treći, a CSKA je poslednji.

Grupa F donela nam je največi derbi ovog kola. O prvom mestu u direktnom susretu odlučivali su Real i Borusija iz Dortmunda. Na kraju sa čelne pozicije u nokaut fazu ide nemački klub. Madriđani su morali da pobede, ali su na kraju odigrali samo 2:2. Real je dva puta vodio, a oba puta je pogodio Benzema. Ipak, Dortmund je uspeo oba puta da stigne rezultat, preko Obamejanga sredinom drugog dela, a onda i golom Rojsa za 2:2 u samoj završnici utakmice.

U drugom meču ove grupe Legija je na svom stadionu savladal Sporting sa 1:o i tako se plasirala u Ligu Evrope. Jedini strelac za Poljake bio je Giljerme u 30. minutu. Miroslav Radović je za tim iz Varšave odigrao skoro čitav meč, izmenjen je tek u četvrtom minutu nadoknade. Borusija je osvojila prvo mesto sa 14 bodova, Real je drugi sa 12, Legija treća sa 4, a poslednji je Sporting sa 3 osvojena boda.

U grupi G dva tima su mogla do druge pozicije, Porto i Kopenhagen, a na kraju su Portugalci ti koji su uspeli da se plasiraju u narednu fazu takmičenja. Porto je na svom terenu deklasirao sa 5:0 šarenoliko sastav Lestera, koji je put Lisabona krenuo bez pola tima. Silva je bio dvostruki strelac, a po gol su postigli Korona, Braimi i Žota. Lesteru ovaj poraz neće biti neki problem, pošto je šampion Engleske i pre ovog kola imao osiguranu prvu poziciju.

Kopenhagen je odradio svoj deo posla i savladao Briž u gostima sa 2:0, ali zbog pobede Porta Danci će morati da se zadovolje sa trećom pozicijom. Mehele je autogolom doveo goste u vođstvo, a konačni rezultat postavio je Jorgensen u 15. minutu. Na kraju tabela grupe G izgleda ovako: Lester 13, Porto 11, Kopenhagen 9, Klub Briž 0.

I poslednja, ali ne i najmanje bitna grupa, je grupa H. U direktnom duelu za plasman u drugu fazu sastali su se Lion i Sevilja. Francuzima je bila potrebna pobeda od dva gola razlike da bi se domogli drugog mesta, međutim ovo je bio jedini meč u kojem se mreže nisu tresle. Višestruki šampion Francuske je dominirao tokom cele utakmice, imao je preko 20 šuteva ka golu rivala, ali ni im to nije bilo dovoljno, pa će Sevilja u nokaut fazu.

Juventus je savladao u Torinu sa 2:o Dinamo i tako potvrdio prvo mesto u grupi. Šampion Italije je oba gola postigao tek u nastavku utakmice, a strelci su bili Iguain i Rugani. Ovo je Hrvatima bio i šesti poraz u isto toliko mečeva, pa su jedina ekipa uz belgijski Briž koja u ovoj sezoni nije osvojila ni bod. Tabela: Juventus 14, Sevilja 11, Lion 8, Dinamo Zagreb 0.