TUŽNA NOĆ U NJUJORKU: Đoković uzeo prvi set, pa stao i prepustio titulu Vavrinci

Srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da osvojio 13. Grend slem trofej u karijeri. Njega je u finalu US Opena posle preokreta u četiri seta savladao Stanislas Vavrinka,

6:7 (1-7), 6:4, 7:5, 6:3.

Tako se ponovio Roland Garos od prošle godine, gde je Novak takođe osvojio prvi set, ali je Vavrinka bio taj koji je osvojio naredna tri i slavio pobedu.

Posle prvog osvojenog seta, mirisalo je na Noletov trijumf, ali se na našu veliku žalost to nije dogodilo. Vavrinka je u narednim setovima zagigrao bolje, a pritom se u četvrtom i ajbolji teniser sveta mmučio sa žuljevima. Na kraju Vavrinka je stigao do svoje treće Grend slem titule, posle trofeja na Australijen Openu i Roland Garosu.

TOK MEČA:

Prvi je za servisom Đoković. Srpski teniser je uspeo da ga reši u svoju korist, uz dva izgubljena poena. Srpski teniser odmah oduzima servis svom rivalu. Vavrinka je poveo 40:15, ali je izugbio četiri poena u nizu, pa Nole ima prednost od 2:0. Najbolji teniser sveta je u narednom gemu pobedio sa nulom uz dva odservirana asa, pa je na semaforu 3:0. Usledio je i lagan gem za Vavrinku, pa je smanjio na 3:1. Još jedan lagan servis gem za Novaka, 4:1. Igrao se duži gem na servis Vavrinke, Đoković je imao 0:30, a kasnije i brejk loptu, ali se Švajcarac izvukao i smanjio na 4:2. Za razliku od Stana, Novak je sledeći gem na svoj servis osvojio bez muke, pa vodi sa 5:2. Imao je Nole u osmom gemu dve set lopte, ali Švajcarac se nije dao, pa je sa vezanih četiri poena došao do 5:3. Servirao je Srbin za vođstvo od 1:o u setovima, ali nije se završilo kako smo očekivali. Vavrinka je ekspresno stigao do tri brejk lopte, Nole je dve spasao, ali je kod treće napravio duplu grešku, pa se Švajcarac potpuno vratio u set, 5:4. Nastavio je Vavrinka sa dobrom igrom, pa je ubrzo izjednačio na 5:5. Konačno lagan gem za prvog igrača na ATP listi, Novak je sa nulom došao do prednosti od 6:5. Izjednačio je ubrzo Švajcarac na 6:6, pa ulazimo u taj-brejk. Đoković već na startu pravi mini brejk i vodi sa 2:0 u odlučujućem gemu. Usledio je možda i najbolji poen na US Openu, koji je nažalost pripao Vavrinki. Uzvratio je Nole sjajnim pasing šotom, publika je konačno ovacijama pozdravila poen našeg tenisera, 3:1. Dobar servis, 4:1. Nova greška Stana i novi mini brejk Noleta, 5:1. Ponovo greši Švajcarac, pet set lopti za Novaka. Koristi prvu Đoković i sa 7:1 u taj-brejku dolazi do vođstva od 1:0 u setovima.

Oba tenisera su uvodne gemove na svoj servis u drugom setu osvojila sa po dva izgubljena poena, 1:1. Vavrinka je još jednom bez veće muke osvojio svoj servis. Izgledalo je da će i Đoković u narednom gemu uraditi isto, vodio je sa 40:15, ali je svojim greškama i dobrom igrom rivala izgubio četiri poena u nizu, pa Švajcarac vodi sa 3:1. Imao je Novak u narednom lepu šansu da napravi ribrejk, ali propustio je tri vezane brejk lopte, pa je sada 4:1. Konačno posle tri izgubljena za redom, gem za Noleta, 4:2. Krenuo je Novak silovito na servis Vavrinke, to mu se na kraju i isplatilo, uz pomoć čelendža došao je do brejk lopte, koju je odmah iskoristio, pa je sada 4:3, ali i Nole na servisu. Nastavio je srpski igrač sa sjajnom igrom, te je sa nulom osvojio svoj servis i stigao do poravnanja, 4:4. Švajcarac prekida Đokovićevu mini seriju i stiže do 5:4. Nažalost Novak nije uspeo da opstane u setu, odigroa je loš servis gem i sa nekoliko grešaka pogurao je Vavrinku do brejka, a samim tim i seta. 6:4 i 1:1.

Propustio je Đoković tri brejk lopte na startu trećeg seta. Vavrinka je dobio gem, pa vodi sa 1:0. Švajcarac je odigrao još jedan sjajan gem, Novak je poveo 30:0, ali je izgubio četiri poena u nizu, pa je sada 2:0 za rivala. Sten sada pogađa sve, ušao je u svoj ritam, imao je Nole brejk loptu, ali je Vavrinka sjajnom igrom to neutralisao i došao do vođstva od 3:0. Uspeo je Đoković da osvoji prvi gem u trećem setu, pa je sada 3:1. Usledio je dugačak i čudan gem, Vavrinka je imao nekoliko gem lopit, koje nije iskoristio. Đoković sa druge strane jjeste brejk loptu, pa je stigao do 3:2 i u gemu  na svoj servis imaće šansu da poravna. I uspeo je Novak uz malo muke da dođe do izjednačenja, sada je 3:3. Prekida Švajcarac seriju srpskog tenisera i vodi sa 4:3. Do 4:5 za Vavrinku nije bilo brejkova, a onda kada smo najmanje očekivali srpski teniser je izgubio servis, i ako je poveo sa 30:0, pa je rival dobio set sa 7:5 i poveo sa 2:1.

Očajno je srpski teniser krenuo u četvrtom setu. Vavrinka he osvojio tri gema u nizu, a u četvrtom je propustio brejk loptu, pa vodi sa 3:1. Vredi napomenuti da su Novaka tada zadesili problemi sa žuljevima, te je on jedva servirao, a na kraju i zatražio medicinski tajm-aut posle četvrtog gema. Vavrinka se žalio sudiji, jer je tajm zatražen posle parnog gema, Nole se umešao i izvinio rivalu. Kada su se vratili na teren, Đoković je propustio brejk loptu, pa je rival poveo sa 4:1. Do kraja više nije bilo veće drame, Švajcarac je iskoristio drugu meč loptu za 6:3 i pobedu od 3:1.