DULETOV UČENIK: Predstavljamo novog trenera Partizana, Sašu Filipovskog!

Sašo Filipovski je u četvrtak i zvanično postao novi trener Partizana.

Iako je slovenački stručnjak donekle poznat srpskoj javnosti, ipak i dalje mnogi o njemu znaju vrlo malo, pa smo odlučili da vas što bolje upoznamo sa Šćepanovićevim zamenikom.

Rođen je u Sloveniji 1974. godine, a već sa 22 je krenuo da se bavim trenerskim poslom. Proveo je čak sedam godina kao pomoćnik u Olimpiji, da bi 2003. godine po prvi put samostalno vodio slovenačkog velikana. To je potrajalo dve godine, posle čega je ponovo postao pomoćni trener ljubljanskog tima.

Usledio je njegov put po Evropi, a prva stanica bio je Turov iz Zgorzeleca u kojem je proveo tri sezone, a zatim je na kratko vodio i Lokomotivu iz Rostova, tj današnju Lokomotivu Kubanj.

Ono što će najviše zanimati navijače Partizana, jeste da je Filipovski bio asistent Dušku Vujoševiću, dok je najtrofejniji trener crno-belih vodio CSKA iz Moskve.

Posle odlaska iz Rusije Filipovski je bio u Romi, a onda se posle skoro deceniju vratio u svoju Olimpiju. Poslednja tri kluba koje je vodio bili su Stelmet, Banvit i Monako.

Sa Banvitom je osvojio Kup Turske, posle kojeg je izjavio da je to uradio na Vujoševićev način.

– Sanjao sam 20 godina da mi čestitaju najbolji treneri. Učio sam od Zmaga Sagadina, Boše Tanjevića i Duška Vujoševića, čiju filozofiju „bez para ne možeš, ali pare nisu presudne“ je Banvit dokazao. I mali klubovi imaju pravo da sanjaju veliki san, pod uslovom da se na vreme probude i počnu da rade a da ne polete previše visoko – rekao je svojevremeno Filipovski.

Pored saradnje sa Vujoševićem u CSKA, slovenački stručnjak je često radio sa bivšim igračima i trenerima Partizana, a u Banvitu mu je pomoćnik upravio bio nekadašnji prvotimac crno-belih Miroslav Radošević.

Pored brojnih trofeja sa Olimpijom osvojio je duplu krunu i kup u Poljskoj, kao i spomenuti kup sa Banvitom.

Filipovski je tokom mladost trenirao rukomet, a prevagu da se posveti košarci odneo je basket koji je često igrao sa svojim drugovima.

Sportski uzor bio mu je legendarni Dražen Petrović, a životni Dalaj Lama. Što se tiče navijačkog opredeljenja, kao mlađi je navijao za Vardar zbog oca, ali je trenutno neopredeljen.

Be the first to comment on "DULETOV UČENIK: Predstavljamo novog trenera Partizana, Sašu Filipovskog!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*