SITI RASTAVLjEN NA SITNE DELIĆE: Klop nadmudrio Gvardiolu, Barselona rešila sve brige!

Ekipa Liverpula deklasirala je Mančester Siti u engleskom derbiju u okviru četvrtine finala Lige šampiona – 3:0 (3:0)!

Gosti su bili ti koji su prvi napali, a ujedno su prvi i zapretili posle prodora i pokušaja Liroja Sanea iz teške pozicije.

Međutim, već u 12. minutu situacija na terenu drastično se promenila pošto je neverovatni Mohamed Salah postigao svog sedmi gol u Ligi šampiona, a već 38. u sezoni, na asistenciju Roberta Firmina.

Ipak, munjevitom kontranapadu domaćina prethodila je sporna situacija, a deluje i minimalan ofsajd Egipćanina, ali zastavica pomoćnog arbitra ostala je spuštena.

Brazilac se u nastavku akcije lepo oslobodio čuvara na ulasku u kazneni prostor i uspeo da šutira ka golu Edersona, koji brani, ali nedovoljno dobro – njegov zemljak prvi stiže na obitak, dotura loptu do Salaha, a ovaj je zakucava u mrežu sa peterca.

Rani pogodak je ekipi Jirgena Klopa samo uneo dodatnu sigurnost, da bi samo osam minuta kasnije Aleks Okslejd-Čemberlen duplirao prednost sjajnim udarcem sa oko 25 metara.

Prethodno se Džejms Milner izborio za loptu i nekako uspeo da ga proigra, čime je stigao do već sedme asistencije u elitnom takmičenju, tri više od prvog pratioca.

Siti je pokušao da odgovori, ali je odbrana L’pula lako rešavala sve njihove pokušaje, pre nego što je Sadio Mane u 31. minutu izazvao novi delirijum na krcatom Enfildu

Ponovo su uhvatili ‘Građane’ na ‘krivoj nozi’, pokušaj Firmina je izblokiran, ali je lopta stigla do Salaha koji šalje idealnu loptu na drugu stativu – odakle Senegalac glavom još jednom tera Edersona da vadi loptu iz mreže.

Nisu mogli gosti da se oporave od velikog šoka do odlaska na odmor, da bi im domaći sastav u nastavku svesno prepustio loptu čekajući šansu iz eventualnih kontranapada.

Đozep Gvardiola je, i pored izuzetno nepovoljnog rezultata po njegov tim, reagovao tek u 57. minutu uvodeći Rahima Sterlinga umesto Ilkaja Gindoana, ali ni brzonogi Englez nije mogao ništa protiv gotovo savršene zadnje linije Liverpula.

Nastavio je Siti očajnički da napada, uglavnom pokušajima preko krila, da bi napokon u 85. minutu zatresao mrežu Lorisa Karijusa, ali je Sane ipak bio u malom ofsajdu.

Nemački stručnjak po sedmi put nadmudrio je španskog stratega, više nego bilo koji drugi trener na svetu, dok će Gvardiola verovatno dugo pamtiti ovu noć na Enfildu u kojem njegov tim nije jednom nije šutnuo u okvir gola!

Fudbaleri Barselone napravili su veliki korak ka polufinalu Lige šampiona jer su u prvom meču savladali Romu sa 4:1.

Katalonci, iako veliki favoriti u ovom dvomeču, imali su mnogo sreće na svom stadionu jer su, uz pogotke Pikea i Suaresa, protivnički igrači dva puta tresli sopstvenu mrežu.

Utakmica na ‘Kamp Nou’ očekivano je počela dominacijom domaće ekipe, u sedmom minutu je opravdano poništen gol Suaresa, da bi dva minuta kasnije Roma tražila penal posle kontakta Semeda i Džeka u kaznenom prostoru.

Od tog trenutka je tim Ernesta Valverdea umrtvio ritam, sve je išlo preko Mesija, da bi posle prekida Rakitić pogodio stativu.

Ipak, Roma nije mogla da izdrži konstantne napade rivala, pa se mreža gostiju zatresla u 38. minutu – posle još jedne duge akcije Inijesta je pokušao da proigra Mesija, Danijele De Rosi je uklizao i pogodio sopstvenu mrežu sa ivice kaznenog prostora za 1:0.

Tim rezultatom otišlo se na odmor, da bi u ranoj fazi drugog dela ‘Blaugrana’ postigla dva brza gola i rešila pitanje pobednika, verovatno i plasmana među četiri najbolje ekipe.

Prvo je Kostas Manolas postigao drugi autogol Rome u prestonici Katalonije, kada se lopta nesrećno odbila od stative i završila u mreži, da bi se samo tri minuta kasnije Đerar Pike potrudio da ipak neko ime igrača Barselone bude na semaforu.

Činilo se da se Roma oslobodila, ali je onda sevnula kontra – Mesi je sa desne strane pronašao Suaresa na drugom boku, on gađao suprotni ugao, golman je kratko odbio, ali samo na nogu Pikeu koji je siguran.

Pred finiš susreta ekipa koju vodi Di Frančesko je krenula ofanzivnije, naterala Ter Stegena da u nekoliko navrata sjajno reaguje, a takav pristup im se isplatio u 80. minutu. Oštro je Peroti ubacio loptu u kazneni prostor, Pike slabo reagovao, da bi se Džeko odlično snašao i vratio nadu Vučici. Ipak, ona je trajala kratko, pošto je Suares tri minuta pre kraja postavio konačan rezultat.

Revanš je na programu sledeće nedelje na Olimpijskom stadionu u Rimu.

B92

Be the first to comment on "SITI RASTAVLjEN NA SITNE DELIĆE: Klop nadmudrio Gvardiolu, Barselona rešila sve brige!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*