HUMANOST NA DELU: Fondacija Đoković otvorila Školicu života u Pećincima

Fondacija Novak Đoković u saradnji sa opštinom Pećinci otvorila je danas u selu Donji Tovarnik Školicu života, devetu po redu, u kojoj će predškolske programe pohađati 43 dece iz ovog mesta.

Za potrebe Školice renovirane su dve učionice od oko 100 metara kvadratnih, u kojima će vreme provoditi deca od tri do pet i po godina, a vrednost projekta je 42.000 evra (5.100.000 dinara). Deo sredstva je uložen i u kupovinu mobilijara neophodnog za rani razvoj mališana, kao i u stručno usavršavanje učitelja i nastavnika.

Gorana Džudža Jakovljević, projektna menadžerka Fondacije, koja je svečano otvorila novu Školicu života istakla je odličnu saradnju sa predstavnicima lokalne samouprave.

„Za nas je veoma važno da imamo dobre partnere kada radimo neki projekat. Predstavnici opštine prepoznali su važnost naših sugestija, jer je postojeći prostor trebalo preurediti i prilagoditi potrebama dece od tri do pet godina. Postojeće učionice smo adaptirali i sredili da ispunjavaju sve uslove neophodne za svakodnevni boravak najmlađih“, izjavila je Džudža Jakovljević.

Ona je dodala i da je urađena i prenamenu mokrog čvora, tako da sada postoji jedan toalet samo za ovu decu.

„Prepoznali smo i druge nedostatke i Školicu opremili novim mobilijarom, jer je postojeći bio star i nebezbedan. Bili smo vredni, uradili značajan posao i drago nam je se što će ova i buduće generacije imati sve neophodne uslove koje zahteva rad sa decom predškolskog uzrasta. Napomenula bih da radimo i na pripremi 10. jubilarne Školice života u Jaloviku i tome se posebno radujemo”, rekla je Džudža Jakovljević.

Predsednica opstine Pećinci Dubravka Kovacević Subotički zahvalila se Fondaciji Novak Đoković što je realizacijom ovog projekta omogućila deci iz Donjeg Tovarnika da uče i da se igraju u mnogo lepšem i podsticajnijem okruženju od onog koje su imali do sada.

„Lokalna samouprava u Pećincima značajna sredstva ulaže u poboljšanje uslova u obrazovnim ustanovama na svojoj teritoriji. Samo ove godine renovirane su četiri škole, jer smatramo da i deca u malim sredinama, kao što je naša, zaslužuju da uče u istim uslovima kao i njihovi vršnjaci u velikim gradovima“, rekla je Kovačević Subotički.

Prema njenim rečima ovaj projekat značajan je i zbog toga što u program predškolskog obrazovanja uključuje i decu koja ne pohađaju redovno vrtić i na taj način im pomaže da se socijalizuju, obrazuju i integrišu među vršnjake.

Direktorke PU „Vlada Obradović Kameni“ Svetlana Popović rekla je da je njihovu nameru da podignu standard, poboljšaju uslove života i deci omoguće jednake šanse za obrazovanje prepoznala je Fondacija Novak Đoković.

„Naša PU realizuje vaspitno-obrazovni proces u 15 naseljenih mesta opštine Pećinci, gde, realno gledano, deca ipak nemaju iste uslove i jednaku šansu za obrazovanje – što zbog prostora, što zbog drugih faktora koji utiču na organizaciju i obuhvat dece u pojedinim mestima. Jedno od tih mesta je i Donji Tovarnik gde imamo 14 dece Pripremnog predškolskog programa i 24 dece od tri do pet i po, od kojih je 14 romske nacionalnosti. Fondacija je otvaranjem Školice života u ovom mestu pomogla u davanju šanse ovoj deci za srećnije i kvalitetnije odrastanje i učenje“, ocenila je Popovićeva.

Pored Školice života u selu Donji Tovarnik, Fondacija Novak Đoković je do sada otvorila i objekte u Ljigu, Raškoj, Kniću, Merošini, Kraljevu, Vladičinom Hanu, Lučanima i Šidu, a uskoro se očekuje i 10. u Jaloviku.

Partner Fondacije na ovom projektu je CIP Centar za interaktivnu pedagogiju.

Tanjug