EPSKI ODGOVOR SAN MARINA TOMASU MILERU: Nemac će ove „prozivke“ pamtiti do kraja života

Nemačka je u okviru četvrtog kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji na gostovanju deklasirala San Marino sa 8:0.

Posle utakmice vedeta pancera Tomas Miler izjavio je kako ne vidi svrhu odigravanja ovakvih mečeva.

Ubrzo mu je stigao odgovor koji će pamtiti celog života.

– U pravu si. Utakmice kao ona u petak su nevažne. Vama. Na drugoj strani, dragi Tomase, nije bilo potrebe da dolaziš u San Marino ni zbog čega tokom vikenda, bez Bundeslige. Mogao si da provedeš vreme na svojoj sofi, sa suprugom, u vašoj luksuznoj vili ili da učestvuješ na nekom događaju koji su organizovali tvoji sponzori da bi zaradio nekoliko hiljada evra. Verujem ti, ali dozvoli da ti dam deset razloga zbog kojih ja mislim da je utakmica San Marino – Nemačka bila veoma važna. Ako bi mogao da razmisliš o njima i kažeš mi šta misliš, bio bih veoma zahvalan, izjavio je Alen Gasperoni, portparol FS San Marina.

A, evo i tih 10 razloga.

1. Poslužila je da ti pokaže da čak i protiv slabih timova kao što je naš, ne možeš da postigneš gol. Nemoj mi reći da nisi popi*deo kada te Simončini sprečio u tome.

2. Poslužila je da objasni tvojim trenerima (čak i Bekenbaueru i Rumenigeu) da oni nisu vlasnici fudbala, već svi oni koji ga vole, a među kojima smo i mi.

3. Poslužila je da podseti stotine novinara širom Evrope da postoje momci koji slede svoje snove, a ne vaša pravila.

4. Poslužila je da potvrdi da se vi, Nemci, nikada neće promeniti i da vas istorija nije naučila da „mučenje“ nije uvek garancija pobede.

5. Poslužila je da pokaže da 200 momaka iz San Marina, koji igraju fudbal iz bilo kog razloga, od svojih trenera uvek dobiju zahtev da pruže najviše što mogu. Možda će se jednog dana takav pristup i žrtva isplatiti baš protiv šampiona sveta.

6. Poslužila je vašoj federaciji (i našoj) da zaradi novac od TV i ostalih prava, a umesto što vama plaćaju za ovo mučenje, mogli bi sa tim novcem da izgrade terene za decu u vašoj zemlji, da izgrade škole. Naša federacija, odaću vam tajnu, gradi novi teren u malom selu koje se zove Akvaviva. Ti bi mogao da ga izgradiš od novca koji zaradiš za pola godina, mi ga gradimo od TV prava za ovih 90 minuta. Nije loše, zar ne?

7. Poslužila je da se o našoj zemlja, koja je velika kao vaš teren u Minhenu, piše i priča zbog fudbala.

8. Poslužila je tvom prijatelju Gnabriju da počne karijeru u reprezentaciji postizanjem tri gola.

9. Poslužila je da nekoliko stanovnika San Marina budu srećni i da se podsete da imamo pravi nacionalni tim.

10. Poslužila je da shvatim da iako igrate u najlepšoj Adidas opremi, uvek ćete biti oni koji nosite bele čarape na sandale.