SLUČAJ MAJICE: Ideja stigla od Božinova

Tri dana posle skandala uoči fudbalske utakmice između Voždovca i Partizana kada su igrači crno-belih izašli na teren sa majicama posvećenim ubijenom navijaču i pravosnažnom osuđenom kriminalcu Aleksandru Stankoviću rukovodstvo kluba iz Humske i dalje ćuti, ali je otkriveno ko je bio „veza“ između navijača i igrača.

Bugarski internacionalac Valerij Božinov u izjavi za „Informer“ rekao je da je u pitanju bila ideja jednog od navijača, da ju je on odmah predložio saigračima, što su oni i prihvatili.

„Mnogo se priča o tome, ali morali smo to da uradimo. Kad je Sale imao poštovanje prema nama, red je bio i da mi pokažemo poštovanje prema njemu“ rekao je Božinov i konstatovao da se i ranije tokom karijere susretao sa slicnim situacijama dok je igrao u Italiji.

Izjava bugarskog fudbalera, međutim, ne skida ogovornost sa rukovodstva FK, a potom i košarkaškog kluba, s obzirom na to da je dan kasnije uoči utakmice košarkaša crno-belih i Olimpije u ABA ligi doslo do još većeg skandala, jer su prvo igraci izasli na teren u istim majicama, a potom je priređen minut ćutanja posle kojeg umalo nije doslo do tuče između „tvrdog jezgra“ navijaca i oni koji su protestvovali zbog te odluke.

Disciplinska komisija fudbalske Superlige najavila je kaznu za Partizan zbog majica, verovatno će isto uslediti od ABA lige za košarkase, ali taj novčani aspekt u ovom trenutku najmanje je važan.

Cela priča samo je dokaz kakva situacija vlada u srpskom fudbalu, pošto je prethodno bilo sličnih situacija u Crvenoj zvezdi sa majicama posvećenim ubijenom Veliboru Dunjiću i osuđenom Urošu Mišiću, gde su uprave na neki nacin taoci „navijača“.

Namerno kažemo „navijača“ jer navijači, oni pravi koji vole klub i sport, dođu na stadion, pojedu nešto i popiju, raduju se zbog pobede ili turguju zbog poraza i posle se vrate svojim životima.

Ovi drugi, „navijači“, su to prakticno po zanimanju, što najbolje ilustruje primer ubijenog Stankovića, s obzirom na to da je prethodno bio vođa jedne grupe Zvezdinih „navijača“. Skoro nijedna iole bitna odluka u klubu ne može da se donese bez njihovog blagoslava, a imaju i legitimitet, s obzirom na to da imaju svoje predstavnike u Skupštinama kluba.

E, upravo taj momenat u aktuelnoj situaciji u Partizanu možda i daje odgovor na pitanje zašto ćute Milorad Vucelić, Miloš Vazura i drugi rukovodioci, a istovremeno uredno, recimo daju citulje ubijenom Stankoviću.

Naime, u Humskoj traje borba za vlast, sa jedne strane je aktuelno, privremeno, rukovodstvo sa Vucelićem kao predsedničkim kandidatom, a sa druge „opozicija“ koju predvodi Nenad Bjeković.

Navijači Partizana imaju pet glasova u Skupštini, pa iako su nedavno najavili da će bit uzdržani na glasanju, njihovih pet mandata su izuzetno važni za kvorum.

Podsetimo se da je prethodna Skupština „propala“ jer je za kvorum nedostajao samo jedan prisutni delegat, a nova bi trebalo da se održi najkasnije do 26. novembra.

Tanjug