OTIŠAO JOŠ JEDAN VELIKAN: Preminuo legendarni odbojkaš Uroš Ribarić

Nekadašnji odbojkaški reprezentativac Jugoslavije i trener Uroš Ribarić umro je u nedelju u Zagrebu u 80. godini, posle kraće i teške bolesti, saopštio je danas Odbojkaški savez Srbije (OSS).
Ribarić je rodjen u Derventi, gde je počeo da se bavi odbojkom, a potom se preselio u Novi Sad gde je nastupao za Vojvodinu i završio Poljoprivredni fakultet.

Igrao je još za Jedinstvo iz Stare Pazove, Maglić, Jugoslaviju iz Beograda i Partizan s kojim je osvojio Kup Jugoslavije 1964. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 74 utakmice, a pošto je 1965. godine završio Višu trenersku školu u Beogradu postao je trener i igrač Željezničara iz Osijeka. Takodje u to vreme je radio i kao poljoprivredni inspektor Grada Osijeka.

Dve godine kasnije u Beogradu je završio školu za Višeg organizatora rekreacije, a potom je 1967. otišao u francuski Monpelje na specijalizaciju kao stipendista Ministarstva poljoprivrede.

U Monpeljeu je 1969. godine završio Visoku enološku školu i stekao zvanje Diplomiranog medjunarodnog enologa.

U Monpeljeu za vreme školovanja igra i trenira ekipu „M.U.C“ koju iz druge lige uvodi u prvu francusku odbojkašku ligu, a nakon dve godine postaje viceprvak Francuske u seniorskoj konkurenciji.

Juniori, koje je trenirao, postali su prvaci Francuske. U to vreme smatrali su ga najboljim odbojkašem Francuske. Nudili su mu ostanak u Francuskoj, ali nije pristao već se vratio u Jugoslaviju.

Povratkom u Osijek ponovo postaje trener i igrač Željezničara, a radio je i kao republički vinarski inspektor Hrvatske sa sedištem u Osijeku.

U sezoni 1971/72. radio je kao trener i igrač OK Modriča u drugoj ligi, a naredne sezone je s itim klubom igrao prvu saveznu ligu.

U Zagrebu je 1974. godine postao tehnički direktor AOK Mladost, te radi kao savezni tržišni inspektor za izvoz i uvoz poljoprivrednih prehrambenih proizvoda.

Ribarić je 1978. godine radio kao generalni sekretar Hrvatskog odbojkaškog saveza, a 1981. godine bio je drugi trener muške seniorske reprezentacije Jugoslavije na Evropskom prvenstvu u Bugarskoj.

Beta