LOŠE VESTI ZA PARTIZAN: Sve teže i teže

FOTO: FK Partizan

Fudbaleri Atalante su u spektakularnom performansu savladali ekipu Bajera iz Leverkuzena u finalu Lige Evrope rezultatom 3:0 i obezbedil potencijalno šesto mesto u Ligi šampiona za italijanski fudbal, a to nisu dobre vesti za ekipu Partizana kojoj zbog toga sleduje još teži put u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

 


Naime, sve će zavisiti od raspleta u završnci Serije A gde će Partizan navijati da Atalanta bude peta, što je posledica galimatijasa koji je napravila UEFA novim promenama u Ligi šampiona koje stupaju na snagu sledeće sezone.

Liga šampiona se širi na 36 mesta, a po pet predstavnika su dobile dve zemlje sa najvišim koeficijentom ove sezone , a to su Italija i Nemačka.


Osvajač Lige Evrope po pravilu ide direktno u Ligu šampiona, a kako je to Atalanta, to je otvorilo mogućnost da i šesti tim iz Italije, u ovom slučaju Roma dobije mesto u Ligi šampiona.


Ipak, potrebno je da Atalanta bude peta u Italiji, i da ne završi na trećem i ili četvrtom mestu za koje i dalje ima realne šanse.

Ako vam ništa nije jasno, stvari stoje ovako.

Ako ekipa Atalnte bude četvrta ili čak treća, onda se šesta pozicija neće otvoriti i Roma ne može da uđe u Ligu šampiona.

To je zato što kada je UEFA postavila uslov za otvaranje dodatnog mesta za pobednike Lige Evrope, Italija je imala samo četiri garantovana tima u Ligu šampiona. Peto mesto su obezbedili tek u finišu sezone dobrim rezultatima u evrokupovima.

Dakle, ukoliko Atalanta ostane na petom mestu koje trenutno zauzima, u Ligu šampiona bi išla kao pobednik Lige Evrope, a peti tim iz Italije bi bila Roma koaj je prva sledeća na tabeli. U slučaju da bude treća ili četvrta išla bi u Ligu šampiona zbog plasmana u ligi, pa bi Italiji ostalo pet mesta jer bi onda kao petoplasirani išli Juventus ili Bolonja koji nemaju drugu mogućnost za igranje u eliti.

Šest timova Italije u Ligi šampiona bi dovelo do određenih pomeranja u kvalifikacijama za elitno takmičenje, a koja ne pogodiju beogradskim crno-belima koji bi već na prvom stepeniku mogli da dobiju teže rivale.

Prema prvobitnim projekcijama Partizan bi u drugoj rundi kvalifikacija imao Fenerbahče ili Dinamo iz Kijeva

Ovako, ukoliko Roma bude igrala imao bi kao potencijalne rivale Slaviju iz Praga, Salcburg (koj su bili projektovani da kvalifikacije krenu iz treće runde) ili Fenerbahče.

Takođe, još jedna otežavajuća okolnost je ta što bi ukoliko se ostvari ovaj scenario Benfika ostala bez direktnog mesta u Ligi šampiona, pa bi bila potencijalni rival Partizana već u trećoj rundi kvalifikacija.

 


Atalanta trenutno ima sve u svojim rukama, pošto trenutno kao petoplasirana ima dva boda manje od trećeplasirane Bolonje, odnosno četvrtoplasiranog Juventusa, ali uz utakmicu manje.

Be the first to comment on "LOŠE VESTI ZA PARTIZAN: Sve teže i teže"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*