LOŠE VESTI IZ EVROLIGE: Ni Partizan ni Zvezda nisu sigurni

FOTO: ABA liga/Dtagana Stjepanović

Paulius Motiejunas, izvršni direktor Evrolige, pričao je o budućnosti elitnog takmičenja, kao i o klubovima koji će naredne sezone biti deo njega.

Pet klubova i dalje nema siguran status za narednu sezonu, a među njima su i srpski predstavnici.

 


„Nažalost, između Albe, Virtusa, dva tima iz Beograda i Valensije, jedan će morati da ‘izvisi’ jer će Pariz biti tu. Svako ima 20 odsto šanse da ne bude deo Evrolige naredne sezone. Ti timovi su jednaki za nas i vlasnici su ti koji će doneti odluku. Valensija je imala odličan ligaški deo sezone i takođe gradi vrlo atraktivan objekat. Neverovatno veliki korak za klub, rade vrlo pozitivne stvari. Imaju budućnost u Evroligi, ali je istina da postoji opcija da naredne sezone ne budu tu”, rekao je Motiejunas na pitanje baš o Valenciji u opširnom intervjuu za španski „As“.

Upitan je i o ujedinjenju FIBA Lige šampiona i Evrokupa.

„Jedna od opcija koja je na stolu. Dok se razgovara, ne mogu da kažem da li će se desiti ili ne. Mnogo stvari treba da se reši. Naravno, priča se o tome, kao i o FIBA prozorima za reprezentacije“, objasnio je Litvanac.


Motiejunas je na jednoj od rukovodećih pozicija elitnog takmičenja od juna 2023. godine, kada je Maršal Gilkman napustio organizaciju.

Zvezda i Partizan su već dve sezone zajedno učesnici Evrolige, jedno mesto za njih je sigurno i naredne sezone, dok drugi klub i dalje nije siguran.

Pričao je i o napretku takmičenja u godinama koje slede, a Nova.rs je već pisala o višegodišnjem planu, koji ima veze i sa Dubaijem.

„Na dobrom smo putu, ali ima mnogo nerešenih stvari i problema koje moramo da rešimo. Razgovarajte sa NBA, FIBA, razgovarajte sa IMG-om… U svakom poslu nije dobar položaj kada odnos vlasnika nije najbolji. Stagniramo dve godine i treba da se oporavimo. Evroliga je, generalno gledano, dobra, ljudi u organizaciji dobro rade, ali ima mnogo stvari za poboljšanje. Samo vremenom ćemo to postići.“

Neće biti promene formata takmičenja.

„Veoma smo zadovoljni formatom. Mislim da je to deo uspeha Evrolige. Svaka utakmica je bitna. Interesantno je za navijače i ne razmišljamo o smanjenju broja utakmica. To je deo posla. Nećemo da smanjujemo broj utakmica. Takođe, ako pitate igrače, oni vam kažu da žele da igraju više. Više vole da igraju nego da treniraju.“

Evroliga pregovara i sa NBA.

„Kratko sam na funkciji, ali smo imali sastanke sa NBA. Uvek želim da učim od njih, da razgovaram sa organizacijom. Bio sam na Ol-star i znam da neko dolazi na Fajnal-for u Berlin. Potrebno je vreme da se izgradi odnos sa NBA. Otvoreni smo za učenje. Glavna ideja je kako rasti. Ovde u Evropi smo jaki. U Sjedinjenim Državama ima mnogo jakih evropskih igrača. Vembanjama, Dončić… Moramo da vidimo kako možemo da pomognemo jedni drugima. U pregovorima smo i diskusijama sa NBA, ali će možda trebati vremena da se izgradi ovo partnerstvo.“

Upitan je kako NBA može da pomogne Evroligi?

 


„Ne radi se o pomaganju, jer su obe konkurencije jake. Radi se o tome da se navijačima olakša gledanje utakmica. Uvek volim da koristim primer torte. Morate da napravite tortu većom, a ne da se borite protiv drugih da vidite ko ima najviše gledalaca ili koja konkurencija je bolja.“

Be the first to comment on "LOŠE VESTI IZ EVROLIGE: Ni Partizan ni Zvezda nisu sigurni"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*