POSLE LUDNICE, SVAĐE SA PUBLIKOM: Novak u osmini finala Rolan Garosa

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u osminu finala Rolan Garosa, pošto je sa 3:0 savladao Alehandra Davidoviča Fokinu, po setovima 7:6 (4), 7:6 (5), 6:2.

Meč je trajao tri sata i 36 minuta, a Novak će u narednoj rundi igrati protiv boljeg iz duela Huan Pablo Variljas – Hubert Hurkač.

 


Đoković se ovom pobedom revanširao Fokini za poraz u Monte Karlu prošle godine, kada je Španac bio bolji u drugom kolu sa 2:1 u setovima. Međusobni skor ova dva tenisera sada je 3-1 u korist Srbina.

Šta je sve stalo u nešto više od tri i po sata igre na najvećem stadionu Frenč Opena. Koliko istrčavanja, koliko dugih razmena, koliko teniskih majstorija na obe strane u prva dva seta što su trajala gotovo tri sata. Ni treći nije bio mačiji kašalj jer je Davidovič Fokina odbijao da se preda sigurno svestan i činjenice da je Đoković između drugog i trećeg perioda igre zatražio pomoć fizioterapeuta i masažu butine zbog ogromnih napora u minulih 26 gemova.

Znalo se da bi momak iz Malage kao izraziti šljakaš, trkač bez previše igračkih slabosti i neko ko je razoružao Novaka prošle godine u Monte Karlu, mogao da napravi probleme i u potpunosti je opravdao etiketu „mine iz trećeg kola“. Novak ju je uspešno deaktivirao.

Cedio je Španac Đokovića 85 minuta u prvom delu igre i isto toliko u narednom. Servirao je za prvi set, imao set loptu na Đokovićev servis za osvajanje drugog perioda igre, ali u poenima u kojima je bilo najvažnije, gledali smo i najboljeg Novaka Đokovića, onog što uđe u režim maksimalne koncentracije, što bira kombinaciju najracionalnijih, pa najlucidnijih rešenja. Đokovića koji nije pokazao mnogo emocija do osvajanja drugog seta. A onda… erupcija i nezadrživo slavlje mlataranjem stegnute pesnice. Ponovo je takva gestikulacija razjarila publiku na Šatrijeu.

Izgleda da srpski teniser nema pravo da se raduje kada osvoji set inače sledi salva zvižduka i povika „ua“. Ali ponovo nije mario Đoković za to što većina ima da poruči, po principu „Ne mrze se dobri, već najbolji“ i „Nikada uz dlaku sistema“, što bi u ovom slučaju značilo – ne podilazim nikome, naročito ne francuskoj publici samo da ne bih bio izviždan.

Bespoštedna borba obeležena bujicom grešaka na obe strane vodila se u maratonskom prvom delu igre. Dva puta je Davidovič Fokina oduzimao servis Novaku Đokoviću i isto toliko puta mu slanjem loptica u mrežu ili aut pomagao da se vrati. Bio je Alehandro agresivniji, očekivano mučio Đokovića drop šotovima, bolje se snalazio na mreži i pogodio praktično duplo više vinera od srpskog asa (17:9) koji se poprilično mučio sa servisima.

Neverovatno kako je Đoković u 11. gemu prvog seta častio rivala sa čak tri duple servis greške. Dve u nizu odmah na startu, pa još jednom za brejk loptu ubrzo pretvorenu u vođstvo 6:5 i servis gem za osvajanje seta.

 


Međutim, ekspresno je Novak odgovorio na Fokininu pomoć, uzvratio oduzimanjem servisa i došao do taj-brejka. Španac je poveo sa 3:1, preokrenuo je Đoković iako nije bilo briljantnog tenisa i mogao je samo da se zahvali Fokini na novoj epizodi grešaka i teniskom samoubistvu. Ali majstorski je Novak okončao prvi set, forhend vinerom iz riterna nalik onom na Federerovu meč loptu iz polufinala US opena 2011. koji je potom osvojio.

Očekivao se scenario sličan onom iz prethodnog meča protiv Martona Fučoviča, kada je prvi period igre potrajao takođe blizu sat i po vremena, a nastavak meča predstavljao rutinu za Srbina. Ali Đoković je uspeo da vrati Fokinu u život – u više navrata. Prvo je propustio dve brejk lopte odmah na startu, zatim duplom servis greškom poklonio rivalu brejk za 2:0. Ali treći put od starta meča, odgovorio je Đoković brejkom na brejk, iako je Fokina ovoga puta imao 40:15 i veliku šansu da osigura prednost i povede 3:0.

Zaličilo je potom da bi Đoković ipak mogao da se prošeta kroz drugi set. Vratio je brejk, pa vezao tri gema, poveo 3:2 i imao 30:0 i čistu situaciju za potvrdu brejka. A onda je praktično sam sebi isekao krila i to nakon što je prethodno delovalo da mu protivnik ne može ništa. Dupla greška, pa loptica u mreži… Nekoliko poklonjenih poena i ponovo se zakuvalo.

Kada je napravio brejk i poveo sa 5:4 bio je to znak da je kraj drugog seta blizu. Ali izgleda da ga većina nije dobro protumačila. Nestvarno loš servis gem priredio je Đoković, a Fokina profitirao brejkom bez izgubljenog poena.

U nastavku preživeo je Đoković set loptu Španca u svom servis gemu, ali kao jedan od odlučujućih poena u meču ispostavio se onaj na 5:5 u taj-brejku u kojem je treći teniser sveta prvobitno imao prednost 4:1. Okrenuo ga je Fokina na 5:4, a kada se odlučivalo hoće li Srbin ili Španac imati set loptu, dvostruki šampion Garosa je bio agresivniji, napadao i majstorskim forhendom u ugao terena primorao rivala na grešku.

Treći set je za Novaka išao kao po loju, brzo je napravio brejk i poveo sa 3:0, ali i tu je žilavi 23-godišnjak uspevao da zadrži epitet napasti koja grize i koja ne odustaje. Od 40:0 za Novaka je došao do izjednačenja, bio nadomak da zapreti brejkom. Sprečio je Đoković potencijalni problem, poveo sa 4:1, ali nije uspeo brzinski da zaključi meč. Bilo je novih perioda toplo-hladno, promašenih smečeva, hvatanja auta, loših izbora udaraca.

Ali, na kraju je bitna samo pobeda. O oscilacijama će se razmišljati od sutra, dok ga za dva dana očekuje osmina finala sa boljim iz duela Huan Pablo Variljas – Hubert Hurkač.


BONUS VIDEO:

Be the first to comment on "POSLE LUDNICE, SVAĐE SA PUBLIKOM: Novak u osmini finala Rolan Garosa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*