ŠOK U ZAGREBU: Cibona SRUŠILA Zvezdu!

FOTO: KK Cibona/Marin Sušić

Košarkaši Crvene zvezde u dvorani „Dražen Petrović“ izgubili su od Cibone sa 85:81 u 20. kolu ABA lige.

Crveno-beli su tako prvi put posle 2014. godine i 17 uzastopnih pobeda doživeli poraz od hrvatskog velikana.

Zvezdi je ovo drugi neuspeh ove sezone u ABA ligi i mogao bi da je košta prvog mesta na kraju regularnog dela.

 


Najefikasniji u ekipi Duška Ivanovića je bio Filip Petrušev sa 15 poena, Vildoza je imao 14, dok je Nemanja Nedović upisao 13 poena.

Kod Cibone je najviše poena postigao Borna Kapusta koji je imao 24, Radovčić je dodao 17, a igrač koji je doneo prevagu na stranu Cibone je Lovro Mazalin koji je upisao 15 poena.

Već na startu meča u Draženovom domu videli smo da domaći košarkaši ne žele da se tek tako predaju i podignu belu zastavu, uprkos tome što je u goste dolazio Evroligaš. Draženov dom se popunio možda i u najvećem procentu ove sezone, te su na konto jučerašnje dobre partije Splita protiv Partizana i „vukovi“ tražili momentum koji bi eventualno mogao da ih podigne u nastavku sezone.

Filip Petrušev bio je čovek od koga je napadačka igra ekipe Duška Ivanovića umnogome zavisila na startu susreta u prestonici Hrvatske. Sedam poena uspeo je da poveže talentovani centar, dok je sa druge strane glavnu reč vodio Borna Kapusta, plejmejker koji je mnogo puta ove sezone pokazivao koliku raznovrsnost u igri poseduje. Ipak, kada se na to doda da su dobre role imali i Lovro Mazalin i Aleksandar Aranitović, jasno je zašto je Cibona imala blagi plus sredinom prvog kvartala.

Igralo se u serijama, Crnogorac na klupi Crvene zvezde pravio je izmene koje su se mogle okarakterisati kao hokejaške. Svi su dobijali svoju priliku, pokušao je Ivanović da pronađe pravu petorku, ali su „vukovi“ upravo preko pomenutog Kapuste uspeli da pred finiš prve deonice dođu do četiri poena viška. Tada je na scenu stupio Ognjen Dobrić, koji je bio glavni inicijator serije 8:0, kojom su crveno-beli završili prvu deonicu i ipak „kupili“ plus nakon uvodnih deset minuta košarke – 22:24.

Osećali su košarkaši Cibone da duel sa ekipom kakva je Crvena zvezda predstavlja izuzetnu priliku da skrenu pažnju na sebe i tako dodatno dođu do samopouzdanja pred nastavak borbe za opstanak. Perasović i Aranitović su već na početku drugog kvartala uspeli da povrate prednost domaćina, ali je nezaustavljivi Ognjen Dobrić u dva navrata uspevao da ohladi uzavrelu atmosferu pred polupopunjenim tribinama Draženovog doma.

Nakon slobodnih bacanja Fakunda Kampaca nakon nesportske lične aktuelni šampion ABA lige je došao i do šest poena plusa, te je u tim trenucima delovalo da ne nedostaje mnogo ekipi Duška Ivanovića kako bi prelomili ovaj susret. Ipak, Krešimir Radovčić uspeo je da preuzme situaciju u svoje ruke, te je upravo on bio inicijator serije 8:0, koja je dovela „vukove“ u vođstvo pred sam kraj prvog poluvremena. Da Crvena zvezda na veliki odmor ne ode sa minusom potrudio se Fakundo Kampaco, koji je vanserijskom trojkom sa devet metara uspeo da donese plus ekipi sa Malog Kalemegdana nakon prvog poluvremena – 39:40.

 


Početak treće četvrtine prošao je u znaku Luke Mitrovića. Iskusni centar crveno-belih je sa četiri vezana poena sjajno započeo treću četvrtinu, a na to se nadovezao i Luka Vildoza, koji je na taj način najavio sjajnu igru u ovom delu meča. Sa druge strane, Borna Kapusta je bio čovek koji je u potpunosti bio prvi čovek „vukova“ na ovoj utakmici na napadačkom planu. Plejmejker je više puta u sezoni pokazao da poseduje širok napadački arsenal, a to je na delu osetila i ekipa Duška Ivanovića.

Probudio se u finišu trećeg kvartala i Filip Petrušev, koji je sa nekoliko vezanih slobodnih bacanja uspeo da ponovo dođe do nešto lakših poena, a Crvena zvezda je u finišu treće deonice uspela da još jednom odbije nalet domaćih. Videli smo ponovo potpuni egal, ali se trojkama Nedovića i Vildoze sastav sa Malog Kalemegdana nakon pola sata košarke vratio na plus od pet poena – 59:64.

Početkom četvrte četvrtine Zvezda je preko Vildoze uspela da se odlepi na maksimalnih plus devet, pa se u tim trenucima činilo da gosti sa Malog Kalemegdana imaju sve u svojim rukama. Majcunić je bio taj koji je vratio Cibonu, ali je trojkom Nedovića ekipa Duška Ivanovića uspela da odbije nalet.

Ponovo je Majcunić stupio na scenu, te je sa pet vezanih poena uspeo da donese potpuni egal u ovaj meč! Crveno-beli su pali, a domaći su bili i te kako motivisani, pa su sa nekoliko dobrih vezanih odbrambenih i defanzivnih poseda „vukovi“ došli na plus pet na tri minuta pre kraja meča. 

Videli smo prilično raspoloženu Cibonu, koja je imala motiva i želje da se nametne i dokaže da može da igra protiv ekipe ovakvog renomea, te je trojkama Majcunića i Radovčića klub iz Zagreba imao plus šest na minut do kraja. Ipak, defanzivnom klinikom i dobrim potezima Nedovića i Kampaca Zvezda je uspela da vrati neizvesnu završnicu, na samo 20 sekundi pre kraja meča, pošto je rezultat bio 81:80 za domaće.

Jasna je bila namera Zvezdinih igrača da potom pošalju nekog od košarkaša Cibone na liniju penala, ali nisu izašli iz bonusa.

Napravio je Kampaco faul, usledio je tajm-aut, posle kojeg se Nedović okliznuo i zakačio Kapustu, a sudije su posle gledanja snimka svirale nesportski faul. Kapusta je pogodio sa crte, Cibosi su imali loptu sa strane, a vrlo brzo je Sven Smajlagić stao na liniju penala i bio polovičan – 83:80.

Lukavo su Zagrepčani potom faulirali Kampaca, koji je pogodio prvo, promašio drugo bacanje. Aranitović je pokupio loptu pod svojim košem, dobio faul i sa dva penala stavio tačku.

Crveno-bele naredne nedelje očekuju evroligaški mečevi protiv Efesa u Beogradu i Panatinaikosa u Atini, da bi 13. marta usledilo gostovanje Partizanu u ABA ligi. Nema sumnje da će taj meč odlučiti ko će sa prvog mesta u plej-of.

BONUS VIDEO:


Be the first to comment on "ŠOK U ZAGREBU: Cibona SRUŠILA Zvezdu!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*