ORLOVI PREŽIVELI: Srbija na Svetskom prvenstvu

Košarkaši Srbije plasirali su se na Mundobasket!

Izabranici Svetislava Pešića su u hali „Aleksandar Nikolić“ savladali Veliku Britaniju rezultatom 101:83 u odlučujućem susretu grupe I.

Kako je Srbija otvorila meč, činilo se da će ovaj susret biti samo otaljavanje posla. Činjenica je da su Britanci stigli do prvih poena, ali se nakon toga aktivirao Marko Gudurić koji sa dve trojke donosi ekspresnih pet poena prednosti „orlovima“.

As Fenerbahčea je tako preneo šutersku formu iz evroligaškog meča protiv Partizana, ali je brzo ušao u problem sa faulovima. Nakon nekoliko minuta igre je na svom kontu imao dve lične greške, ali to nije bio znak selektoru Srbije da ga izmeni.

Umesto toga, Svetislav Pešić ga je ostavio u igri, a Gudurić je pre isteka polovine prve deonice zaradio i treći faul kada je morao da izađe.

Uprkos njegovom izlasku Srbija je uspevala da održi stečenu prednost predvođena Lukom Mitrovićem i dobrim šutem za tri poena. Pre kraja prve četvrtine su stigli do prve dvocfirene prednosti nakon što je plejmejkerski raspoložen Stefan Jović pronašao Marka Jagodića-Kuridžu koji se prikrao pri izvođenju lopte i lako stigao do poena.

Imali smo i +11 u dva navrata, poslednji put pred napad Britanije na nekoliko sekundi do kraja. Talentovani 19-godišnjak Kvin Elis je pomalo nespretno krenuo u napad i kada se stekao utisak da će mu vreme isteći, digao se na šut za tri i pogodio za odlazak na prvu pauzu sa osam poena zaostatka.


Kao da je taj koš poljuljao naše igrače koji jesu otvorili drugih 10 minuta poenima Ristića, ali su onda tri i po minuta bili bez istih. To Britanci koriste i serijom 7:0 hvataju priključak.

Ofanzivno, stekao se utisak kako Srbija nema nikakav plan u vezi sa organizacijom napada. Improvizovana rešenja i iznuđeni šutevi su mogli da nas koštaju već tad, ali je šut za tri funkcionisao.

Redom su iza linije 6,75 pogađali Petrušev, Avramović i Gudurić koji se vratio u igru uprkos tome što je imao tri faula. U vezi sa tim se videlo i odsustvo organizacije u odbrani kada Gudurić u toj situaciji čuva protivničkog plejmejkera koji je u prodoru.

Na našu nesreću, Britanci su imali poenterski najpotentniju četvrtinu pa su tako uprkos dalekometnoj paljbi Srbije uspeli da u jednom trenutku stignu i do izjednačenja. Loš pas Jovića kumovao je poenima Adamua za 39:39.

Uspeo je do kraja da se iskupi za to iskusni plej i trojkom donese novo rezultatsko odvajanje, ali su Britanci ponovo bili ti koji su imali poslednju reč pa je tako Mekenzi iz skraćenog kornera pogodio u poslednjoj sekundi, ispostaviće se njegove omiljene pozicije. Na poluvreme se otišlo sa pet poena prednosti – 46:41.

Sa poslednjim košem u prvom, tako je momentum bio na strani Britanaca u drugom. Iskoristio ga je Elis koji je odmah na startu pogodio za tri i tako produžio seriju Britanaca na pet poena kojim su stigli do izjednačenja.

Držali su se gosti još koji minut, ali je to u suštini bilo sve što smo od njih videli.

„Razgoropadio“ se Aleksa Avramović koji je u tim trenucima povukao naš tim koji je vratio dvocifrenu prednost i pred poslednjih 10 minuta imao do tada najveću prednost od 14 poena.

Da je širina važna, pokazali su u poslednjoj deonici Ognjen Dobrić i Marko Jagodić-Kuridža koji su sa po dve trojke naneli poslednji udarac protivniku. Srbija je stigla do prednosti od 20 poena (do kraja i do +22 što je najveća prednost) i tako u ranoj fazi četvrte četvrtine rešili pitanje pobednika.

Sada je pred Pešićevim igračima nastavak klupske sezone, a potom priprema za Svetsko prvenstvo koje se igrao od 25. avgusta do 10. septembra.

BONUS VIDEO:

 


Be the first to comment on "ORLOVI PREŽIVELI: Srbija na Svetskom prvenstvu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*