ŠEST TIMOVA SANJA ČUDO: Zvezda i Partizan u borbi za prvi trofej

FOTO: Dragana Stjepanović/ ABA liga

Ponovo će niški „Čair“ biti mesto gde će se skupiti sve najbolje što srpska klupska košarka ima da ponudi, kako bi se tradicionalno dodelio prvi pehar u sezoni.

Turnir Kupa Radivoja Koraća je godinama u znaku dominacije večitih rivala i samo su još dve ekipe od 2006. godine mogle da se raduju podizanju pehara – FMP 2007. i Mega 2016. godine, a trofej brane crveno-beli koji su dvostruki uzastopni osvajači.

Niš je bio domačin čak 12 puta, po dva puta su to bili Beograd i Kragujevac, a samo jednom Novi Sad.

Po svemu prikazanom ove godine gotovo je izvesno da će se borba za trofej voditi između Crvene zvezde i Partizana koji su napravili najbolje timove u novijoj istoriji, sa kojima ravnopravno igraju u Evroligi sa velikanima.

Ostatak učesnika ima daleko manje šanse, ali činjenica da je eventualni večiti derbi već u polufinalu, može da pruži priliku za iznenađenje kao što je to pre sedam godina uradila Mega.


Dodatnu šansu im pruža i pravilo o ograničenju broja stranaca na samo četiri, što otežava posao Željku Obradoviću i Dušku Ivanoviću koji su morali da se odreknu po dvojice važnih igrača i tako dodatno skrate rotaciju.

Obradović je odlučio da sa spiska izostavi nedovoljno spremnog Janisa Papaetrua i Jama Madara, i pruži šasnu dvojici juniora Savi Drezgiću i Viktoru Mikiću.

Crno-beli se nalaze u fenomenalnoj formi. Ekipa je u seriji od osam pobeda u svim takmičenjima, od čega četiri u Evroligi i to tri na gostovanjima. Partizan je u poslednja dva meseca ostvario 18 pobeda i dva poraza, a ako bi se gledala tabela poslednjih 10 kola Evrolige, Partizan je najbolji tim u Evropi trenutno. Pored najboljeg napada, ekipa je u međuvremenu podigla i nivo odbrane, pa Obradović ima razloga da veruje da će osvojiti prvi trofej po povratku u Humsku.

I Crvena zvezda u Niš dolazi u dobrom raspoloženju. Posle serije loših rezultata u Evropi, četa Duška Ivanovića je pokazala klasu i pobedila na najtežem gostovanju u Evroligi protiv Makabija i tako ostala u trci za Top 8. U Kupu će biti jača i za Fakunda Kampaca koji je svoju vanserijsku klasu mogao da pokaže samo na terenima ABA lige, a zdravstvena situacija je sve bolja. Hasan Martin se oporavio od povrede i odradio prve minute posle duže pauze, a navijače Zvezde može da raduje i povratak u formu Nemanje Nedovića koji je u prethodna dva meča sjajno šutirao i deluje nezaustavljivo.

Šansu da iznenade dva glavna favorita tražiće pre svega Mega i FMP. Ekipa iz Železnika je bila sjajna veći deo sezone, ali je vezala tri poraza i u lošem trenutku dolazi na turnir. Pored toga je ostala i bez najboljeg igrača Trenta Frejzera koji je pojačao Zenit, pa će biti veliki izazov za trenera Nenada Stefanovića da popularne „pantere“ spremi za ovaj Kup.

Mega je sa druge strane nakon lošeg starta sezone ušla u sjajnu formu i sa četiri pobede u poslednjih pet mečeva stiže sa namerom da još jednom napravi senzaciju kao pre sedam godina. U toj seriji dobrih igara su pobedili i FMP, sa kojim se potencijalno ukrštaju u polufinalu, i tako im se revanširala za ubedljiv poraz u prvom delu ABA sezone.

Najmanje šanse od svih ekipa iz ABA lige se daju Borcu iz Čačka koji je pobedio samo jednom u poslednjih osam utakmica i bori se za opstanak u regionalnom takmičenju, a prva prepreka mu je Crvena zvezda od koje je izgubio 29 razlike u jedinom meču ove sezone.

Iz KLS će nastupiti ekipe Metalca, Vojvodine i Spartaka iz Subotice, ali zbog prevelike razlike u kvalitetu malo ko im daje šanse za iznenađenje, pogotovo Subotičanima koji igraju protiv Partizana.

Sve karte za Kup su odmah rasprodate, pa se očekuje sjajna atmosfera, a nama ostaje nada da nećemo gledati ružne scene i incidente kao mnogo puta prethodnih godina, i da će kompletan fokus biti na košarci i borbi za trofej na terenu.

KUP RADIVOJA KORAĆA

Sreda

Partizan – Spartak 18.00

Mega – Vojvodina 21.00

Četvrtak

Crvena zvezda – Borac 18.00

FMP – Metalac 21.00

Mečevi polufinala igraće se u petak od 17 i 21 čas, dok je finale u subotu od 21.00.

Click Here To Join Native Media

Be the first to comment on "ŠEST TIMOVA SANJA ČUDO: Zvezda i Partizan u borbi za prvi trofej"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*