KAKVA DRAMA: Đoković posle čudesnog preokreta srušio Kordu i osvojio Adelejd!

Tanjug/AP

Novak Đoković je šampion turnira u Adelejdu.

Peti teniser sveta je posle velike borbe i 188 minuta igre pobedio Sebastijana Kordu, 6:7 (8), 7:6 (3), 6:4.

Bio je to njegov prvenac u Adelejdu, ujedno i u 2023. godini, te 92. titula u karijeri čime se izjednačio po učinku sa Rafaelom Nadalom. Tako je na najbolji način otvorio sezonu i pokazao da će biti favorit broj jedan na Australijan openu.

 


Pobedniku turnira osim 250 poena sleduje i nagradni ček na 94.560 dolara.

Prvi set je bio izuzetno zanimljiv, iako je delovalo posle osam gemova i rezultata 4:4 da Novak Đoković i pored egala drži sve u svojim rukama.

Teniseri su bili sigurni na svojim servisima, nije bilo brejka, ali je Novak na svoja četiri servis gema rivalu dopustio samo jedan poen. 

Ipak, u devetom gemu, Korda je uspeo da dođe do prvog brejka i potom je imao servis za prvi set. Korda je na svoj servis imao 40:0 i tri set lopte, ali se Novak nestvarno vratio. Korda je promašio čist zicer pogodivši mrežu na 40:30 i to ga je poremetilo. Đoković je uspeo da dođe do ribrejka – 5:5!

Đoković je potom bio mnogo sigurniji na svoj servis za 6:5, da bi potom u narednom gemu imao set loptu pri rezultatu 30:40, ali je propustio. Korda je rizikovao i došao do novog  izjednačenja – 6:6.

Taj-brejk je bio jednako uzbudljiv. Novak je počeo duplom servis greškom, Korda je potvrdio dva poena na svoj servis i imao 3:0. Đoković je potom bio siguran na svoja dva servisa, ali je i Korda – 2:5. 

Đoković je ostao u igri svojim servisima – 4:5, a onda su usledile greške Korde i Novak je stigao do 6:6 i preokreta – 7:6. Imao je Đoković set loptu na servis Korde, ali je pogodio lopticu ramom reketa i poklonio rivalu novo izjednačenje – 7:7. Usledio je novi niz grešaka na obe strane, Novak je poslao lopticu u aut, pa Korda, ali je onda uspeo da natera Đokovića na ključnu i u taj-brejku slavi 10:8! 

 


Drugi set protekao je kao i prva polovina prvog – bez iznenađenja u servis gemovima. Korda je bio ubitačan, baš kao i Novak, jedino u trećem gemu, pri rezultatu 1:1, Novak je imao dve brejk lopte, ali nije uspeo da ih iskoristi. 

Nakon toga, nije bilo nijedne brejk prilike, gemovi su trajali prilično kratko, a Novak je na kraju servirao za opstanak u setu, ali rutinski izjednačio na 5:5. 

Korda je ponovo bio siguran na svoj servis, tražio je čelendž za kraj, lopta je bila na liniji i tako je osvojio i šesti gem – 6:5. 

Đoković je ponovo morao da servira za ostanak u meču, ali je bio vidno nervozan, napravio jednu duplu servis grešku, potom vezao as i loptom u autu doneo Kordi prvu meč loptu, ali je sjajnim smečom došao do 40:40. Đoković je vezao još dva poena, Korda je poslao loptu u aut za novi taj-brejk.

Za razliku od prvog, u ovom taj-brejku Novak je bio odličan. Startovao je mini-brejkom, a iako je Korda vratio jedan, Đoković je uzeo još dva za 4:1 koja je potvrdio za pet set lopti – 6:1!

Đoković nije iskoristio prve dve na servis Korde, ali jeste treću na svoj za 7:3 i 1:1 u setovima.  

Treći set?! Neverovatno, ali „copy-paste“ drugog – Novak je bio dva servis gema sa nulom, između i Korda, a onda je Đoković opet imao dve brejk lopte koje nije uspeo da iskoristi. 

I nastavak je bio identičan kao u drugom posle tog neizvesnog četvrtog gema – bez trunke šanse za brejkom i iznenađenjem, Đoković je u naredna dva servis gema Kordi dopustio jedan poen za 4:3.

U osmom gemu Đoković je na Kordin servis imao 0:30, mirisalo je makar na brejk loptu, ali je nestvarni Amerikanac vezao četiri brza i laka poena za 4:4.

Deveti gem je bio prilično težak za Novaka, jer je na gem lopti pri rezultatu 40:30, odlučio da hvata volej, iako se videlo da bi Korda poslao u aut. Srećom, Đoković se podigao i poveo 5:4. 

Amerikanac je tada bio pod velikim pritiskom, Đoković je to nanjušio, imao je odlične ritern udarce i stigao do 40:40 i potom do brejk lopte tako što je Korda volej poslao u mrežu! 

U odlučujućem poenu, posle duge razmene, Korda šalje loptu u aut – Đoković je ponovo pokazao da je nesalomiv i pobedio je za novi trofej!

 


Be the first to comment on "KAKVA DRAMA: Đoković posle čudesnog preokreta srušio Kordu i osvojio Adelejd!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*