ZVEZDA ISPUSTILA POBEDU: Barselona slavila posle produžetaka

FOTO: ABA liga/Dragana Stjepanović

Košarkaši Barselone pobedili su Crvenu zvezdu u meču 16. kola Evrolige.

Meč je rešen tek u produžetku, a onaj njegov regularni deo prošao je uz mnogo oscilacija na obe strane.

Videli smo i prednost Barselone od 15 poena i ogromnu seriju Zvezde, pa onda njeno vođstvo od 12 poena, a sreća je čas gledala jedne, čas druge na parketu.

Bilo je tu potpuno nekarakterističnih pogodaka iz „odbojke“ u poslednjim stotinkama, trojki od table, ali je svakako Zvezda propustila šansu da meč reši za 40 minuta.

 


Stefan Marković je pred kraj bio fauliran, imao je priliku da svoj tim na 11 sekundi pre kraja odvede na +4 i time praktično obezbedi trijumf.

Umesto toga, pogodio je jednom, Nikola Mirotić je nešto kasnije dobio šansu da trojkom odvede svoj tim u produžetak i košem u poslednjoj sekundi za 84:84 to je i uradio.

Početak utakmice u Pioniru pripao je Barseloni, iako je sve davalo dobar šlagvort za sjajno izdanje Zvezde.

Navijači su pobacali crvene i bele papiriće u teren, hala je bila puna i 40 minuta pre početka, a Nikola Kalinić je od Zvezde dobio poklon kao njen nekadašnji igrač.

„Pionirom“ se orila pesma, ali je na terenu od starta „zagrmeo“ i Tomas Satoranski.

Počeo je da pogađa trojke, delom zbog nešto lošije odbrane igrača Zvezde, delom i zbog toga što se očito bolje zagrejao od ostalih.

Luka Vildoza je u jednom od tih napada za trojke Satoranskog kasnio iz bloka, ubrzo se povredio, pa je Zvezda bila pred veoma teškim zadatkom već od prve četvrtine.

Ništa joj lakše nije bilo ni kada su i Nikolas Laprovitola i svi ostali u Barseloni počeli da pogađaju bukvalno sve živo.

Čitav tim je imao samo dva promašaja i za dva i za tri u celoj prvoj četvrtini, pa se malo šta može zameriti igračima Duška Ivanovića.


Uz to su i sudije imale nekoliko čudnih odluka zbog kojih su košarkaši Zvezde protestovali.

To je, između ostalih uradio i Nemanja Nedović, koji se posle nekoliko nesigurnih poteza i jednog faula povukao na klupu.

Taj deo igre počeo je da podseća na onaj iz meča sa Olimpijom iz Milana, kada su rivali iz Italije pogađali „kao ludi“.

Još kada je Vildoza hramajući napustio teren, a u odsustvu Fakunda Kampaca, teško je bilo nadati se onom što se dešavalo do kraja poluvremena.

Barselona je posle pogotka Abrinesa za tri poena na startu druge četvrtine već otišla na 34:19.


Od tog trenutka je Nedović preuzeo sve konce igre u svoje ruke. Koš, asistencija, prodor… sve je radio bek crveno-belih.

Niko nije ni slutio da će Zvezda zahvaljujući njemu, fantastičnom Filipu Petruševu i odličnoj odbrani, uz nešto slabiji šut gostiju, uspeti da napravi seriju 17:0.

Četvrtina je okončana fantastičnim potezom Petruševa, koji je jednim zakucavanjem podigao temperaturu u Pioniru.

Zvezda je povela 36:34, a do kraja poluvremena je uspela da dođe i do plusa od četiri poena i da za minut „spiska“ sve, posle tri koša Satoranskog i Laprovitole za 43:40 u korist Barselone posle 20 minuta.

Treća četvrtina je počela sjajnim potezima Mitrovića, ali se na drugoj strani „probudio“ i Mirotić. Jedan i drugi su naizmenično poentirali, bilo za dva ili za tri poena, do sredine trećeg perioda kada je Barselona vodila 54:52.


Od tog trenutka, Filip Petrušev je već dobroj partiji rešio da doda neki čarobni napitak.

Ili da stavi plašt Supermena, pošto je u kratkom periodu udario rampu protivniku za mrtvu loptu, uhvatio loptu u skoku i onda u istoj akciji poentirao na obruču.

U jednom od sledećih napada je dao koš uz faul, pa je i zakucao, a Zvezda je došla do najveće prednosti dva minuta pred kraj treće četvrtine – 61:55.

Kraj tog perioda obeležili su neverovatni poeni Luke Mitrovića iz odbojke. Za 0,1 sekund je uspeo da pipne loptu i vrati je od table u obruč za 65:57 pred poslednjih deset minuta.

Nemanja Nedović je plus deset svom timu doneo u prvom napadu poslednje deonice, lepim pogotkom sa poludistance.

U istom ritmu je završio i sledeći svoj napad za 69:57, dok je publika padala u delirijum.


Još kada je Luka Mitrović iz okreta i od table dao trojku na isteku napada i time odgovorio na trojku Šanlija, videlo se da se sreća na terenu okrenula, a Barsa se „ugasila“.

Aleks Abrines je okrenuo „kurblu“ svog tima sa dve brze trojke posle dva promašaja Zvezde za tri.

Na oko pet i po minuta pre kraja je Ben Bentil promašio čist zicer iz sredine za dva, a Barsa je začas prišla na 72:68.

Ni tu nije bio kraj uzbuđenjima. Crveno-beli su posle pogotka Mitrovića otišli na 79:71, do kraja je ostalo tri i po minuta i Barselona se nije predala. Abrines i Šanli su je trojkama vratili u život, a Marković je na 81:79 promašio jedno od dva slobodna bacanja.

Mirotić je to kaznio neverovatnim pogotkom sa više od sedam metara i doneo produžetke gostima.

Tamo je Zvezdi ponestalo snage, a Barselona je znala kako da dođe do pobede. Trener Jasikevičijus je za manje od minut dobio dve tehničke i isključen je, a njegovi izabranici posao uspevaju da završe i trijumfuju sa 99:94.

Najefikasniji su bili Filip Petrušev sa 24 poena i 9 skokova i Nemanja Nedović sa 24 poena, 1 skokom i 7 asistencija, 18 je ubacio Mitrović uz 8 skokova, a 14 poena, 5 skokova i 4 asistencije zabeležio je Dobrić.

Što se Barselone tiče, 19 poena, 3 skoka i 10 asistencija za Tomaša Satoranskog, 15 je imao Higins, 14 je postigao Abrines, 12 Mirotić, a po 10 imali su Veseli i Šanli.

 


Be the first to comment on "ZVEZDA ISPUSTILA POBEDU: Barselona slavila posle produžetaka"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*