ČUDESNI CRVENO-BELI: Zvezda PONOVO slavila posle neizvesne završnice, pao i Žalgiris!

FOTO: KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Žalgiris rezultatom 77:73 u 13. kolu Evrolige.

Crveno-beli su tako vezali šesti uzastopni trijumf u najjačem evropskom takmičenju i sada su na skoru od sedam pobeda i šest poraza, dok Žalgiris ima skor 6-7.

Počela je Crvena zvezda nervozno meč protiv Žalgirisa. Kapiten Lazić bio je jedini strelac za crveno-bele u prvih šest minuta, pogodio je dvojku i trojku za prvih pet poena domaćeg tima. U tom periodu briljirao je Kinan Evans i sa osam poena vodio Žalgiris do prve dvocifrene prednosti večeras (15:5).

 


Usledio je tajm-aut, a trener Ivanović u igru uveo Nemanju Nedovića. Ekspresno je srpski plejmejker na sebe preuzeo odgovornost u Zvezdinom napadu, proigrao Dobrića i Bentila na šutu za tri poena i pomogao crveno-belima da prepolove prednost gostiju (17:12).

Uspeo je Žalgiris da vrati dobar ritam do kraja uvodne četvrtine i trojkom Lukošiunasa vrati dvocifrenu prednost (22:12).

Na startu drugog kvartala Nedoviću se priključio Vildoza i trojkom razgalio publiku u „Pioniru“, ali je problem Zvezdi napravila treća lična greška Ognjena Dobrića.

Na dobru igru tandema Nedović-Vildoza nadovezao se i mladi Lazarević trojkom za -3 (24:27). Ipak, Žalgiris je brzo vratio veću prednost koševima Evansa i Ulanovasa (33:24).

Sjajno je Zvezda finiširala prvo poluvreme. Crveno-beli su nošeni trojkama Vildoze i Lazarevića i sjajne prodore Nedovića napravili seriju od 10:0 i poveli sa 34:33.

Hejs je poenima u finišu vratio prednost Žalgirisu, te su gosti otišli na odmor sa poenom prednosti (37:36).

Na startu drugog poluvremena Gedraitis je vezao pet poena, a Vildoza pokušavao da pronađe napadački ritam, ali nije pogodio trojku za vođstvo Zvezde. Zato jeste Nedović za -2 (42:44). U narednom napadu Šmits je „izmislio“ poena, a onda Vildoza otišao na prodor i položio uz dodatno slobodno bacanje za samo poen zaostatka (45:46).

Fantastično se borio Lazarević, hvata loptu pod oba koša, ali nije uspeo da se nagradi poenima, na drugoj strani Evans je nastavio da pravi probleme Zvezdi za vođstvo Žalgirisa (50:45) posle pet minuta igre u trećoj četvrtini.

Nakon tajm-auta lošu sekvencu u igri imao je Martin koji je promašio slobodna bacanja, a zatim i zicer, da bi Smits pogodio na drugoj strani.

Uvukla se nervoza u redove Ivanovićevog tima nakon nekoliko loših napada, te je Žalgiris nastavio da pravi razliku do +9 (54:45), ali je Nedović trojkom ponovo pokušao da pokrene svoj tim.

Uzvratio je Dimša trojkom, a Nedović posle prodora iznudio nova slobodna bacanja koja je realizovao i spustio prednost Žalgirisa na pet poena (57:52) u finišu trećeg kvartala, kada se pojavio Dobrić i trojkom dodatno spustio prednost gostiju, uz to „raspalio“ publiku u hali.

Marković se odlično postavio za faul u napadu i dao priliku Zvezdi da sa prednošću uđe u poslednju četvrtinu, ali je litvanski tim sačuvao prednost i sa +2 (58:56) zatvorio treću deonicu.

Slalom Nedovića na početku poslednje četvrtine za vođstvo Zvezde (59:58). Bentil je promašio trojku u narednom napadu, a Evans trojkom vratio prednost gostiju, a onda Marković sa devet metara pogađa za novo vođstvo domaćina, ipak, raspoloženi Evans još jednom vraća trojku i vođstvo svom timu (64:62).

Seriju dalekometnih pogodaka nastavio je Vildoza, a Nedović poentirao karakterističnim prodorom, ali je Žalgiris ostao u vođstvu zahvaljujući rasploženom Hejsu.

Petrušev je izblokirao Evansa, a onda Vildoza spojio četiri poena za najvećih +3 crveno-belih (71:68), ali je Ulanovas trojkom vratio utakmicu na egal na manje od četiri minuta do kraja.

Nastala je „ludnica“ u „Pioniru“ nakon što je Vildoza pogodio trojku sa osam metara, Gedraitis je pokušao da je vrati, ali je lopta završila na obruču.

Martin je u narednom napadu bio polovičan sa „penala“ i odveo Zvezdu na +4 (75:71. Maestralni Vildoza uspeo je da ukrade još jednu loptu, ali je ona ispala iz ruke Martinu, koji zatim nije uspeo da zaustavi Hejsa na obruču za 75:73.

Imao je Žalgiris napad za izjednačenje, Petrušev preuzeo Evansa, a Amerikanac poslao loptu u aut. Tako je Zvezda imala posed lopte i dva poena viška na 6.5 sekundi pre kraja meča.

Loptu je nakon tajm-auta iz auta primio Vildoza, Evans ga je zakačio po licu, a sudije dosudile samo „običan“ faul. Vildoza je u Mesijevom stilu bio siguran sa „penala“ i doneo pobedu Crvenoj zvezdi. U tim momentima u hali se orilo „Argentina, Argentina“!

 


Be the first to comment on "ČUDESNI CRVENO-BELI: Zvezda PONOVO slavila posle neizvesne završnice, pao i Žalgiris!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*