RONALDO I PORTUGAL U SUZAMA: Čudesni Maroko u polufinalu Mundijala!

Fudbaleri Maroka priredili su veliko iznenađenje i postali prva afrička selekcija koja je stigla do polufinala Svetskih prvenstava.

Ekipa Valida Regragija je u meču četvrtfinala savladala favorizovani Portugal minimalnim rezultatom (1:0).

Tako je Maroko nakon Španije priredio još jedno iznenađenje i eliminisao i drugu reprezentaciju sa Pirinejskog poluostrva.

 


Dugo je čekao afrički kontinent na ovakav uspeh. Kamerun, Senegal i Gana su stizali do četvrtfinala, ali nikada dalje.

Najbliže tome je bila selekcija Milovana Rajevca, ali se svi sećaju scenarija iz finiša tog meča i „žrtvovanje“ Luisa Suareza.

Marokanci su igrali bez dvojice važnih igrača u odbrani u likovima Nusera Mazrauija i Najefa Aguerda, ali su i pored toga ponovo uspeli da sačuvaju svoju mrežu.

Pre svega zahvaljujući verovatno i najboljem golmanu u Kataru Jasinu Bonou, ali je i Džavad El Jamik odigrao maestralno i učinio da Gonsalo Ramos bude nevidljiv nakon het-trika protiv Švajcarske.

Ni jedna od dve ekipe nije želela da rizikuje tokom prvog poluvremena. Imali su Portugalci loptu u svojim nogama i igrali pred protivničkim šesnaestercom, ali nisu uspevali da stvore ozbiljnije prilike.

Ponovo je odbrana Maroka bila na visini zadatka. Sjajnim pozicioniranjem i disciplinom su neutralisali kreativnost ofanzivnih igrača Portugala gde još jednom nije bilo Kristijana Ronalda koji je počeo meč sa klupe.

Čekali su strpljivo nominalno domaćini i svoju priliku dočekali pred poluvremene. Igrao se 42. minut kada je Diogo Kosta loše procenio let lopte nakon centaršuta Jahija Atijata Alaha. Spreman je bio Jusef En Nesiri koji je „nebeskim“ skokom stigao do lopte pre čuvara mreže Porta i smestio je u nebranjenu mrežu.

Kako su završili prvo, tako su počeli u drugom poluvremenu. Odmah je Maroko imao priliku i samo je sreća spasila Kostu.

Međutim, posle toga staju i inicijativu još jednom preuzima Portugal. Ušao je i Ronaldo, ali ni on nije doprineo mnogo. Ono prilika što su imali se svelo na individualni kvalitet igrača, baš kada je Feliks testirao Bona, ali je ovaj bio na visini zadataka.

Na kraju su Marokanci završili sa igračem manje nakon što je Valid Šedira dobio dva ekspresna žuta kartona. Nije ni to pomoglo Portugalcima, štaviše Maroko je bio bliže golu, ali su previše nonšalantni bili u završnicu.

Pepe je poslednjim trenucima meča popustio poslednju veliku šansu, pošto je iz dobre situacije šutirao glavom pored gola.

Kristijano Ronaldo je tako još jednom propustio priliku da osvoji Svetsko prvenstvo, a verovatno novih prilika za tako nešto neće ni imati, pošto je teško očekivati ga na Mundijalu 2026. godine.

Maroko je već ostvario mnogo više nego što su planirali, te će u opuštenoj atmosferi očekivati rivala u polufinalu. Tamo će igrati sa boljim iz duela Engleske i Francuske.

 


Be the first to comment on "RONALDO I PORTUGAL U SUZAMA: Čudesni Maroko u polufinalu Mundijala!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*