VELIKA DRAMA U PIONIRU: Nedović čudesnim pogotkom doneo pobedu Zvezdi na debiju Ivanovića!

FOTO: KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Asvel u dvorani „Aleksandar Nikolić“ sa 71:67 u okviru 8. kola Evrolige.

Prva utakmica Duška Ivanovića kao trenera srpskog i regionalnog šampiona bila je dramatična (a kako drugačije?), sa dosta amplituda i na jednoj i na drugoj strani. Sve to, zaokruženo je pobedi Crvene zvezde, teškoj, vrlo.

Zanimljivu petorku odabrao je Ivanović za svoj debitantski meč na klupi Crvene zvezde. Počeo je sa sledećim igračima: Vildoza, Lazić, Holand, Bentil i Kuzmić.

 


Svakako, nije teško zaključiti da je Ognjen Kuzmić tu bio najveće iznenađenje uprkos sjajnoj partiji prošle nedelje. No, upravo je on doneo Crvenoj zvezdi prve poene na ovoj utakmici. Izuzetno dobra energija vodila je domaće, Asvel nije pronalazio rešenje i bili su u svojevrsnom grču. Uz po koju grešku na račun neiskustva, brzo su „debelo“ zaostajali i bili bez poena. Trojkom Luke Vildoze, Zvezda je posle tri minuta igre imala 9:0. Ubrzo je Asvel probio led, dok je s druge strane Vildoza bio izuzetno raspoložen sa svojih sedam poena od 11 koliko je imala Zvezda posle pet minuta igre.

Menjao je Duško Ivanović, pružio priliku drugim momcima i rezultat se brzo „istopio“. No, Zvezda je to za nijansu odbila međutim, napad je usporio i ponavljali su se promašaji. Nemanja Nedović je imao nekoliko neuspešnih prodora, Dobrić nije mogao ništa da pogodi i efikasnost koja je bila tu isprva, obrisana je. Tako je Asvel prišao na tri poena zaostatka iako je opšti utisak kao da je moralo i trebalo da bude ubedljivije u korist domaćina.

No, Crvena zvezda je odigrala impresivnu odbranu u daljem toku susreta do pauze. Francuski tim nije mogao da pronađe put do koša, očajno su šutirali za tri poena (0/9) i Zvezda je to koristila. Tako je prednost do odmora porasla na 15 poena za usijanu atmosferu u „Pioniru“.

Sasvim druga priča usledila je po povratku na parket – kontrastna. Zvezdin napad nije funkcionisao, Asvel je proigrao i serijom 11:0 došli su na četiri poena razlike. Tada je Nikola Ivanović razdrmao Crvenu zvezdu sjajnim trojkama, no Asvel je bio znatno ravnopravniji protivnik nego u prvom delu duela. Dodala se tu još jedna trojka Nedovića, ali tim iz Vilerbana je bio odličan zatvorivši unutrašnji deo parketa, pritom nastavivši dobro da eksploatiše svoje napade na krilima Kaudija i Obasoana. Zaista neke „lude“ poene ubacivao je Retin Obasoan i tako je Asvel u trećem kvartalu poništio Zvezdinu odličnu odbranu iz prethodnog dela susreta postigašvi čak 30 poena.

Na taj način, u poslednjih 10 minuta, Crvena zvezda je ušla sa samo jednim poenom viška. Duško Ivanović je poenterski mogao da se osloni samo na Vildozu i svog prezimenjaka Nikolu. Zaista su nedostajale meke ruke Nedovića, Bentila, Dobrića… Posle trojke Lajtija na sedam i po minuta do kraja, Asvel je poravnao, a potom propustio nekoliko prilika za vođstvo, na sreću crveno-belih, čiji su se problemi u realizaciji nastavili. Tada je splasnula i atmosfera koja je u završnici prvog dela doživela svoj vrhunac.

Prepuni samopouzdanja, košarkaši Asvela su posle jurnjave čitav meč, uspeli da okrenu rezultat u svoju korist. Zaista, kao da su dve potpuno drugačije ekipe istrčale na parket „Pionira“ u drugom poluvremenu. Ekipa Ti-Džej Parkera je posle 0/9 iz prvog dela gađala 6/10 za tri u nastavku i kada na to dodate napadačku impotentnost Crvene zvezde dobijete razočaravajući ishod.

Da je išlo na „gurku“, govori i trojka Bena Bentila koja je jedva ušla, ali je ušla, što je razbudilo uspavanu publiku u hramu košarke. Zatim je i Luka Mitrović pogodio uz faul i Zvezda se vratila u igru. 

Pirutetom Nemanje Nedovića, Zvezda je izjednačila na 67:67 i uvela ovaj meč u potpunu dramu. Ovo su potezi koji su nedostajali čitav duel i potezi koje Nedović mora češće da izvodi.

Uvukao se crv nesigurnosti potom u redove Asvela. Nizale su se greške i Zvezda je došla u situaciju da ima sve u svojim rukama. Nedović je bio čovek koji je rešavao u tada i posle uzbudljivog izbačaja kod mrtve lopte kada su centimetri delili Asvel od poseda, a Zvezdu od gubljenja napada – Nemanja polaže za vođstvo 69:67 na sedam sekundi pre kraja. 

Ivanović je potom tražio od ekipe da prave faul, Mitrović je stopirao Ponsa koji je promašio oba penala. Ali, neverovatnu situaciju videli smo potom. Dosuđena je mrtva lopta  kada ju je Dobrić uhvatio. Izgledalo je kao da je srpski košarkaš fauliran, ali sudije nisu mislile tako.

Ipak, lopta je posle izbačaja pripala igračima Zvezde koji su tako upisali drugu pobedu u ovosezonskom izdanju Evrolige, a Dobrić je sa penala potvrdio trijumf.

 


Be the first to comment on "VELIKA DRAMA U PIONIRU: Nedović čudesnim pogotkom doneo pobedu Zvezdi na debiju Ivanovića!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*