TRESE SE SRPSKI FUDBAL: Žestoko saopštenje Crvene zvezde!

FOTO: FK Crvena zvezda

Fudbalski klub Crvena zvezda poslao je dopis Fudbalskom savezu Srbije povodom izborne sednice Skupštine FSS.

Saopštenje vam prenosimo u celosti i bez redakcijskih izmena:


„Poštovani,

Obraćamo vam se u vezi izborne sednice Skupštine FSS sazvane od strane Izvršnog odbora FSS za 31.10.2022. godine.

Imajući u vidu nastupajuće Svetsko prvenstvo u fudbalu za koje je našoj reprezentaciji potrebna puna podrška i mir, a s obzirom da ne može da se postigne konsenzus relevantnih faktora oko izbora predsednika, FK Crvena zvezda predlaže odlaganje izborne sednice Skupštine FSS za period od 90 dana.

Smatramo da sadašnje rukovodstvo FSS treba da završi trenutni ciklus i da predvodi reprezentaciju naše zemlje na narednom Svetskom prvenstvu.

Nelogično je da se izborna Skupština FSS zakazuje svega petnaest dana pred početak najvažnijeg događaja u reprezentativnom fudbalu. Na ovaj način pojedinci zloupotrebljavaju dosadašnje dobre igre naše reprezentacije sa namerom da zauzmu funkcije naredne 4 godine. Mora da se razume da vođenje fudbalskog saveza nije samo vođenje reprezentacije.

FK Crvena zvezda ne želi da na bilo koji način utiče na mir u reprezentaciji i unapred odbacujemo bilo kakve insinuacije oko priče o reprezentaciji. Ovde govorimo o kompletnom rukovođenju srpskim fudbalom naredne 4 godine.

Zato predlažemo da se naša reprezentacija u miru priprema za svetsko prvenstvo predvođena aktuelnim rukovodstvom a da se izborna Skupština održi posle svetskog prvenstva.

FK Crvena zvezda ne može i neće prihvatiti izbor Nenada Bjekovića za novog predsednika FSS jer je s obzirom na istoriju odnosa Bjekovića i Crvene zvezde, izbor Bjekovića čin neprijateljstva prema našem Klubu.

Nećemo prihvatiti da se na ovakav način bira predsednik fudbalskog saveza, bez uvažavanja interesa našeg najvećeg Kluba, bez konsultacija sa najvećim Klubom u Srbiji, a sve pod plaštom neophodnog mira koji je potreban našoj reprezentaciji.

Sada reprezentacija jeste apsolutni prioritet za sve u srpskom fudbalu, ali od januara će prioritet biti domaći šampionat, borba za titulu i razvoj fudbala generalno, tako da ne možemo prihvatiti da se zbog predstojećeg svetskog prvenstva sada žuri sa postavljanjem rukovodstva saveza za naredne 4 godine.

Ne razumemo zašto se nekome žuri sa izborom predsednika FSS? Ako je ovo rukovodstvo bilo u VD stanju 2 godine zašto ne može još 2 meseca?

Zašto se insistira baš na Bjekoviću kao isključivom rešenju za predsednika? Da li su oni koji predlažu Bjekovića svesni da nije prirodno na silu nametati rešenje protiv volje najvećeg Kluba? Da li inatom žele da uspostave dobre odnose u srpskom fudbalu naredne 4 godine? Gde vodi ovo novo uvođenje Toleta Karadžića u srpski fudbal?

Nećemo prihvatiti da se FK Crvena zvezda dalje marginalizuje u rukovodstvu FSS niti dozvoliti ponavljanje istorije sistemskog urušavanja najvećeg srpskog Kluba iza koga stoji preko 4 miliona navijača. Punih 8 godina dižemo naš Klub iz pepela u koji je sistemski bačen. Nećemo dozvoliti nikome ni da pomisli da može ponovo na sličan način da se ophodi prema najvećem brendu Srbije.

FK Crvena zvezda se mora poštovati kao apsolutni lider srpskog fudbala koji je unazad 6 godina digao srpski fudbal među evropsku elitu i doveo do toga da naša Srbija ponovo bude prepoznata na evropskoj fudbalskoj mapi.

Po prvi put u istoriji, pre svega zahvaljujući Crvenoj zvezdi, srpski fudbal će imati direktnog predstavnika u UEFA Ligi šampiona a podsećamo i na činjenicu da je Crvena zvezda unazad 6 godina doprinela finansijski našem nacionalnom klupskom fudbalu sa oko 25 miliona evra koji su distribuirani klubovima Super lige Srbije. Imamo visoke ciljeve za naredni ciklus od 8 godina i nećemo dozvoliti nastavak marginalizacije Crvene zvezde u institucijama srpskog fudbala.

Crvena zvezda ne može da dozvoli zloupotrebu uspeha reprezentacije radi sprovođenja izbora pred nastupajuće Svetsko prvenstvo, sa Nenadom Bjekovićem kao jedinim kandidatom, što je za Crvenu zvezdu apsolutno neprihvatljiv predlog.

Ne želimo da dozvolimo da Srbija opet bude svedok ponavljanja istog scenarija kao pod vođstvom Tomislava Karadžića i istog modusa operandi rukovođenja FSS na direktnu štetu FK Crvena zvezda i srpskog klupskog fudbala.

FK Crvena zvezda čekaju teške borbe u narednom periodu, a poučeni iskustvom i istorijom ne možemo verovati u fer plej i jednak tretman ukoliko se na ovaj način nastavi sa nepoštovanjem i marginalizacijom FK Crvena zvezda u organima FSS.

Kao što smo naveli, želimo reprezentaciji veliki uspeh u Kataru i ne želimo dalju polemiku na ovu temu, već mir koji će se obezbediti odlaganjem izbora za period od 90 dana“, piše u saopštenju FKCZ.

 


Be the first to comment on "TRESE SE SRPSKI FUDBAL: Žestoko saopštenje Crvene zvezde!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*