UBEDLJIV PORAZ ZVEZDE: Baskonija posle Partizana srušila i crveno-bele!

FOTO: KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su i treći poraz u ovosezonskoj Evroligi pošto su u trećem kolu izgubili od Baskonije u Vitoriji sa 89:75.

Jedna dinamična utakmica, sa mnogo pogođenih trojki i brzom igrom, zahvaljujući nestvarnom procentu šuta za tri poena (52.8) pripala je Baskoniji koja na ovaj način odlazi na skor od 3-0. S druge strane, Zvezda je u većem delu meča dobro parirala svom rivalu, čak i u šutu spolja, ali nedostatak konstantne agresivnosti u odbrani i izgubljene lopte koštale su ih boljeg rezultata.

Zvezda je meč počela s petorkom: Marković, Adams, Lazić, Bentil i Mitrović. Bio je to ujednačen sam start duela, a zvučnu skalu prvi je podigao Vanja Marinković trojkom za 7:4 Baskonije. Bentil je isprva dobro čuvan, ali i kada je bilo tako, sjajni krilni centar je umeo da izmišlja poene. Upravo je on bio tvorac Zvezdine serije i prvog vođstva na duelu.


U nekoliko navrata je Zvezdina defanzivna tranzicija bila vrlo slaba što su domaći koristili preko Marinkovića i Tompsona, ali je crveno-bele sve vreme vukao Bentil odličnim šutem. Uz njega, pogađali su još Luka Mitrović koji je dobro sarađivao sa Džejlenom Adamsom, ali i Ognjen Dobrić čija je ruka toliko nedostajala. Imala je Zvezda solidnu, prevashodno napadačku deonicu, dok su u defanzivi bili prisutni nedostaci u preuzimanju, pomenutoj tranziciji…

Počela je Baskonija preko Markusa Hauarda da puni koš Crvene zvezde sa distance što je u perspektivi najavljivalo probleme za srpskog i regionalnog šampiona, ali i tim Vladimira Jovanovića je imao odgovore preko Dobrića i Ivanovića… Revolveraški obračun, sa velikim brojem realizovanih napada. Brza košarka, nešto, što ovom rosteru Crvene zvezde, jeste prijalo. Nije ih obeshrabrivalo ni to što je Hauard neprekidno pogađao i bivao noćna mora za njihovu defanzivu. Posle 15 minuta, postigao je više od polovine poena svog tima (19/36). No, Zvezda je timskim šutem spolja odbijala te njegove pogotke. Tako su na pauzu otišli sa respektabilnih „+5“.

S kote s kojom su okončali prvi deo igre, Zvezda nije mogla da se pomeri u prva četiri minuta nastavka. Kratki pokušaji Bentila, loša organizacija napada i nedostatak napadačke konkretnosti Džejlena Adamsa Zvezdu je izbacilo iz ritma, što je Jovanovića navelo na promene. Uspela je Zvezda da se priključi ponovo zahvaljujući tome što je šut Baskonije stao na trenutak, ali ponovo su izabranici Đoana Penaroje počeli da cepaju mrežicu i odgovor je morao da se pronađe. S Mitrovićem pod košem, Zvezda je izgledala daleko najopasnije, ali nedostajala je podrška i ostalih saigrača. Konkretno, Ben Bentil posle odlične prve deonice, naredne poene upisao je tek početkom poslednjeg kvartala…

Zaista je bilo teško nositi se sa šutevima Baskonije. Ako je Hauard stao, ostatak ekipe nije i protiv procenata koje je demonstrirala baskijska ekipa ove večeri pitanje je da li bi i kvalitetnije ekipe od Crvene zvezde mogle da se nose. No, to ne znači da odbrana u brojnim situacijama nije mogla biti agresivnija.

Uz to, veliki broj prodatih lopti značajno je onemogućio Crvenoj zvezdi da napravi više na ovom duelu.

Kada se ušlo u završnicu da nema više mnogo toga da se izgubi, Crvena zvezda je zaigrala znatno agresivniju odbranu pod vođstvom Branka Lazića, što je u dva-tri napada razdrmalo ekipu, ali taj plamen ponovo je ugasio Hauard nestvarnom trojkom iz trka.

Baskonija je utakmicu završila sa 19 trojki iz 36 pokušaja, dok je Zvezda imala 9/19.

 


Be the first to comment on "UBEDLJIV PORAZ ZVEZDE: Baskonija posle Partizana srušila i crveno-bele!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*