HLADAN TUŠ: Srbija ostaje bez direktnog mesta u Ligi šampiona?

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

Srbija bi od 2024. godine mogla da ostane bez direktnog mesta u Ligi šampiona.

Samo što je dobijeno mesto u sezoni 2023/24, koje je srpskom fudbalu ulilo veliku nadu u oživljavanje klupskog fudbala na međunarodnoj sceni, iz Niona stižu loše vesti.

Saznaje se da od 2024. godine, liga koja je 11. na UEFA rang listi, neće više imati direktnog predstavnika u elitnom klupskom takmičenju, jer će to mesto dobiti klub sa najvećim rejtingom u okviru tzv. Staze šampiona.


Sam pogled na tu listu ukazuje da bi od toga mogao da profitira Dinamo iz Zagreba, koji trenutno ima 55.000 poena.

Hrvati su u velikoj prednosti u odnosu na Crvenu zvezdu i Partizan. Od šampiona Srbije ima 14.000 poena više, a od Partizana preko 30.000.

Činjenica je da se taj bodovni saldo može promeniti, jer naši klubovi igraju u Ligi Evrope i Ligi konferencija, ali i Dinamo igra sa dosta uspeha i osvaja nove poene.

Ipak, može da se dogodi da osvajač Lige Evrope, koji ima mesto u Ligi šampiona, do elitnog takmičenja stigne i kroz domaću ligu.

Tada bi mesto u eliti dobio tim sa najviše poena na listi Staze šampiona i Staze pratilaca, a to je po trenutnom saldu Benfika.

Najbitnije je da naši klubovi nastave sa dobrim rezultatima i zadrže Srbiji tu 11. poziciju, jer od 2024. donosi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

 


Be the first to comment on "HLADAN TUŠ: Srbija ostaje bez direktnog mesta u Ligi šampiona?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*