SVETSKO ČUDO U BERLINU: Poljska ŠOKIRALA Sloveniju, dobijamo novog šampiona Evrope!

FOTO: FIBA

Neverovatna pobeda Poljske nad Slovenijom rezultatom 90:87 u četvrtfinalu Evrobasketa.

Pobeda Poljske koju niko nije očekivao dogodila se u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, porazili su Sloveniju i idu na Francusku.

Poljska je na taj način po prvi put posle 50 godina došla do ovako velikog uspeha.


Odmah na startu utakmice se videlo da je Luka Dončić u bolovima i da će ovo biti naporan meč za njega, pogotovo nakon njegovog polaganja za 6:6 na startu.

Poljaci su uspostavili svoju igru i imali minimalnu prednost uglavnom ne veću od dva poseda, najveća je bila pet poena nakon trojke Mateuša Ponitke za 16:21, ali su Dragić i Čančar odbili taj nalet.

Trojkom Luke Dončića se deonica i okončala i rezultat je glasio 26:29, da bi na startu druge četvrtine Poljska krenla serijom 14:3.

Dončić je morao da ide na klupu zbog problema sa povredom, ali je bilo jasno da ne može mnogo dugo tamo da sedi, pa je sredinom ove četvrtine Nikolić napravio nesportsku grešku nad Sokolovskim i tada se Poljaci odlepljuju na 38:29, pa na 41:29 nakon trojke Ziskovskog.

Razbijali su Poljaci Slovence u ovom delu meča, Dončić se vratio, ali nije to mnogo pomoglo pošto je Mateuš Ponitka svojom trojkom doneo 51:31 i ogromnih 20 razlike u korist Poljske.

Ipak, smanjili su reprezentativci Slovenije zaostatak, pa su Poljaci još jednom uspostavili par dobrih napada i na poluvreme otišli sa 19 poena prednosti, 58:39…

Treća četvrtina je počela trojkom Luke Dončića, pa sledi izgubljena lopta Slotera i poeni Blažiča za 5:0 i tajm-aut Poljaka koji nije promenio ništa.

Serija Slovenije je bila 15:2, pa su smanjili na 60:52 veoma brzo i agonija Poljske je bila toliko duboka da joj se kraj nije nazirao. Promašaj za promašajem i kazna stiže u vidu Čančara i Blažiča koji trojkama donose 61:60 i novu dramu.

Ovaj period je pripao Slovencima rezultatom 21:6 uz samo jedan koš Poljaka iz igre koji je pogodio Cel još na startu za 60:44, a kada se deonica završila bilo je samo 64:63 za Poljsku…

Očekivalo se da će Slovenija kao iskusnija ekipa znatno mirnije ući u finiš meča i na krilima momentuma doći do apsolutnog preokreta, ali se to na početku deonice nije pokazalo baš tako.

Imali su izabranici Aleksandra Sekulića vođstvo od četiri poena, ali je na krilima briljantnog Ej Džej Sloutera Poljska ponovo uspela da se vrati u susret, čak i da povede!

Ponovo su se razigrali momci u crvenim dresovima, a Slovenija se ponovo našla u problemu. Nakon što je peti faul zaradio Luka Dončić postalo je jasno da je njegov tim u problemima, dok je sa druge strane nemilosrdno zatrpavao koš protivnika Sloter.

Na dva i po minuta pre kraja sjajni američki bek je pogodio za plus svog tima od osam poena. Slovenija je u finišu imala šansu i da se vrati u meč, preko Murića i Prepeliča došla je na samo tri poena minusa.

Sloter je promašio, ali je Prepelič neshvatljivo šutnuo sa pola terena, pokušavši da iznudi faul. Poljska je u polufinalu Evrobasketa nakon 50 godina, Slovenija pakuje kofere i ide kući, a Evropa dobija svog novog šampiona.


Be the first to comment on "SVETSKO ČUDO U BERLINU: Poljska ŠOKIRALA Sloveniju, dobijamo novog šampiona Evrope!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*