ZLATO JE SAMO PUSTI SAN: Skandalozna Srbija eliminisana sa EP!

FOTO: FIBA

Košarkaši reprezentacije Srbije eliminisani su sa Evropskog prvenstva pošto su poraženi od Italije u osmini finala sa 94:86.

Iako su svi ovakvoj Srbiji projektovali borbu za medalju, posebno nakon 5:0 u grupnoj fazi takmičenja, to se neće desiti jer su Italijani još jednom uništili sve snove našim košarkašima i naciji, te izbacili „Orlove“ sa turnira.

Bila je to repriza finalne utakmice kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju, a svi se sećamo da su „azuri“ bili ti koji su bukirali kartu za japansku prestonicu. Više razloga za radost su imali i posle ovog meča.


Selekcija Svetislava Pešića je ušla u ovaj meč rešena da ne bude tako. Imali su Italijani ranu prednost 4:7, ali je potom usledila serija Srbije 12:0 nakon čega su nade svih poletele do neba.

Srbija je bila odlična u šutu spolja, ali i u ofanzivnim skokovima što je pravilo razliku i rano je naša selekcija dospela do dvocifrene prednosti. Odbrana Srbije je potom popustila i Italijani su uspeli da se vrate na dva poseda razlike pre svega uz pomoć sjajnog šuta za tri poena koji ih je pratio najveći deo meča.

Zaista jeste vladao strah da se Italijani ne „povampire“ poput one crne noći u Beogradu prošlog leta, ali na neki način se nije moglo protiv toga jer im je većina šuteva spolja ulazila. Pogodili su čak osam trojki u prvom poluvremenu iz 18 pokušaja što je bilo izuzetno i upravo ih je ta činjenica držala na pristojnoj razlici u odnosu na Srbiju.

Nikola Jokić im je svakako bio figura kojoj su posvetili najviše pažnje. Bili su ga, ali on je svejedno dominirao u skokovima protiv njih dok ni poeni nisu izostali. Jeste Srbija na pauzu otišla s prednošću od šest poena i to trojkom Vase Micića kojom je stavljena tačka na prvi deo, ali to nije previše obeshrabrilo Italijane u nastavku.

Ponovo su trojkama nastojali da razoružaju srpsku selekciju koja je uspevala da ih prati, a onda je sredinom drugog dela došlo do jednog od momenata meča. Đanmarko Poceko je dobio drugu tehničku zbog koje je isključen i period izlaska iz dvorane iskoristio je da se izgrli sa igračima kako bi ih motivisao. U suzama je napustio parket što je moglo da znači da će „azuri“ izgarati do samog kraja ili će se kula od karata srušiti.

Išlo je ka onom što nije pogodovalo našem timu … Tri vezane trojke Spisua i Italijani preokreću i vode po prvi put još od starta meča. Nedostajao je poenterski učinak ostatka tima mimo Jokića i Micića. Nikola Milutinov je bio potpuno van meča i to nije bilo dobro kada je Jokić bio na klupi. Uprkos svim tim nedaćama, Srbija je vodila, a bilo je i malo sreće kada je Pajolina trojka izašla iz koša u poslednjim sekundama trećeg kvartala.

Nastavili su Italijani sa nestvarnim trojkama. Prednjačio je Spisu koji je pogađao i moguće i nemoguće i Italijani se po prvi put odvajaju na tri poena od pomenutog početka utakmice. Postala je Srbija nervozna i video se strah preuzimanja odgovornosti na šutu. Situacija je izgledala bezizlazno kada je Jokić na nešto više od četiri minuta pre kraja pogodio trojku sa pola terena uz faul što ume da trgne iz mrtvih, gde Srbija jeste bila.

Osetilo se odsustvo većeg dela ekipe i maltene niko osim Nikole Jokića nije mogao poenterski da doprinese. I Vasa Micić je u finalnom delu susreta bio van ritma, što je značajno odmoglo.

Jednostavno, sve je išlo naruku italijanskom sastavu na obe strane parketa i tako nada o evropskom zlatu ostaje ugašena, baš kao što je pre godinu dana isti protivnik ostavio Srbiju bez Olimpijskih igara. 

Nikola Jokić je utakmicu završio sa 32 poena i 11 skokova, 16 je ubacio Vasilije Micić. Ali, te brojke su nevažne…

Italijani su utakmicu završili sa 16 trojki. Spisu i Meli su ubacili po 21 poen.


Be the first to comment on "ZLATO JE SAMO PUSTI SAN: Skandalozna Srbija eliminisana sa EP!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*