CRNO-BELI TUGUJU: Preminuo bivši trener i igrač Partizana

FOTO: KK Partizan

Nekadašnji igrač i trener crno-belih, Radovan Bata Radović, preminuo je u 86. godini života.

SFR Jugoslavije i nosilac zastave SFRJ na Olimpijskim igrama 1960. preminuo je juče u Beogradu.

Bivši reprezentativac SFR Jugoslavije i nosilac zastave SFRJ na Olimpijskim igrama 1960. godine, Radovan Bata Radović, napustio nas je u 86. godini života.


Bata Radović je rođen 1936. godine. Karijeru je počeo u OKK Beogradu, a za Partizan je igrao od 1957. do 1968. godine.

Odigrao je 216 utakmica, postigavši 4.188 poena, ili sjajnih 19,4 po utakmici. Iako nije bio izrazito visok igrao je na poziciji centra i važio je za odličnog košgetera i još boljeg skakača. Kažu da nikada nije izgubio podbacivanje na početku utakmice.

U derbijima protiv velikog rivala Crvene zvezde redovno je bio najbolji u Partizanu a četiri puta je postigao 30 i više poena. Godinama je, zajedno sa Milošem-Miškom Bojovićem, bio duša Partizana.

PROČITAJTE JOŠ:  TRINKIJERI: Počeli smo utakmicu kao pijani, sa Novicom imam dogovor!

Odlični košgeter se redovno nalazio u vrhu liste najboljih strelaca šampionata Jugoslavije. Za 11 sezona u Partizanu, dva puta je bio drugi na listi strelaca domaće Lige, a nikada nije zauzeo niže od četvrtog mesta.

Kao veliki navijač Partizana, u crno-belu porodicu stigao je 1956. iz OKK Beograda i iste te godine postao je i reprezentativac. Za reprezentaciju je nastupao sve do 1963, a bio je učesnik Olimpijskih igara u Rimu 1960, gde je i nosio zastavu SFRJ na otvaranju Igara.

U dresu reprezentacije SFRJ, osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 1961. godine u Beogradu. Prvenstvo se igralo na Beogradskom sajmu, a Bata je osvojivši sa drugovima srebrnu medalju za Jugoslaviju, već tada sebe upisao u besmrtnike, jer je to bila prva medalja za jugoslovensku košarku.

PROČITAJTE JOŠ:  KAPITEN ISPRED SVIH: Miloš Teodosić najbolji košarkaš Evrope!

Na Mediteranskim igrama u Italiji, u Napulju 1963, kao kapiten predvodio je reprezentaciju Jugoslavije koja je osvojila bronzanu medalju.

Od reprezentacije se oprostio 23. septembra 1965. utakmicom protiv reprezentacije Maroka. Za njim je ostalo 66 mečeva u plavom dresu (47 pobeda), 379 poena i mnogo skokova. Šest puta je igrao i za B reprezentaciju za koju je dao 59 poena.

 


Od 1969. do 1971. godine, Radovan Bata Radović je bio trener KK Partizan.

Vreme i mesto sahrane Bate Radovića biće objavljeni naknadno.

Be the first to comment on "CRNO-BELI TUGUJU: Preminuo bivši trener i igrač Partizana"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*