DRAMA DO KOSKE: Stotka Srbije, Grčka pala posle produžetka!

Košarkaši Srbije savladali su Grčku sa 100:94 posle produžetka u prvom kolu druge faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Pobeda je došla uprkos tome što je Janis Adetokumbo postigao 40 poena i imao osam skokova i pet dodavanja, ali je sa druge strane odgovorio Nikola Jokić sa 29 poena, osam skokova i šest asistencija.

„Orlovi“ sada u grupi imaju dve pobede i tri poraza u drugoj grupnoj fazi kvalifikacija za Mundobasket, dok je Grčka na tri uspeha i dva neuspeha.

 


Selektor Pešić rešio je da utakmicu otpočne s petorkom: Micić, Lučić, Marinković, Kalinić i Jokić. Ista nam je donela prve poene posle duplog napada kada je Vasa pogodio za tri poena, da bi braća Adetokumbo uzvratila letenjem u NBA stilu. Igrala se dinamična košarka i Srbija je u prvih skoro četiri minuta bila s jednim promašajem iz igre i to Vanje Marinkovića u prvoj akciji s poludistance. Bio je to znatno bolji početak „orlova“, ali Grci su se držali uz pomoć Kostasa i Janisa Adetokumba koji su svojim fizikalijama pravili razliku. Trojkom Papanikolaua, Grci su prvi put poveli posle pet i po minuta igre, da bi ubrzo Vanja Marinković uzvratio.

Na tri minuta pre kraja prvog kvartala, Pešić je odlučio da promeni petorku i odmori Jokića i Marinkovića koje su zamenili Milutinov i Gudurić. Upravo su njih dvojica izvrsno sarađivala. Gudurić je upošljavao Milutinova pod košem koji se sjajno borio igrom leđima i donosio na skoku. Itudis je posegnuo za istim receptom rešivši da takođe odmori svog najboljeg igrača i Grčka je u tim momentima imala manjka snage na ofanzivnom delu parketa. Poslednji napad bio je takav da psihološka, ali i rezultatska prednost bude na strani Srbije. Fenomenalnu trojku pogodio je Jaramaz po isteku vremena.

Druga deonica otvorena je trojkom Janisa koji je pokazao da mu Fibina distanca ne predstavlja problem i vrlo brzo se navikao na pravila što i priliči igraču njegovog renomea. Srbija je bila borbena i nadasve precizna. S druge strane, Grci su imali Nika Kalatesa koji je bio u kontraritmu na oba kraja parketa. Jagodić-Kuridža i Lučić bili su igrači koji su obično čuvali Janisa, sa nekad više, nekad manje odsto uspešnosti. To je možda i najteži posao u svetu košarke, ipak…

S druge strane, imamo i mi čime da se dičimo. Jokiću nisu mogli apsolutno ništa, ni braća Adetokumbo, ni bilo ko. Nosio je Srbiju u trenucima kada su svima srca zastala zbog Vasinog krika i ostanka na parketu, a ostali su ga pratili. Sve to donelo je Srbiji vođstvo na poluvremenu od 51:44 uprkos nekoliko agresivnih prilazaka rivala. Da nije bilo povrede Vase Micića, rekli bismo da je ovo bilo magično poluvreme.

U nastavku je Jaramaz preuzeo  Vasinu ulogu, zajedno s Jokićem koji, znamo svi, nema problem da bude organizator igre. Srbija je uspevala da igra dobro u tranziciji i na taj način stekne najveću prednost na utakmici – „+10“ u 23. minutu susreta. Ipak, ponovo je Janis bio taj koji je pravio razliku za Grke i topio vođstvo našeg tima. U momentima kada je Jaramaz bio van parketa, Gudurić je igrao „keca“ i zadavao ozbiljne probleme Grcima na oba kraja terena.

Fantastičan je bio i Nikola Milutinov, jedan od ključnih ove večeri koji je pogađao konstantno, pravio prostor saigračima i borio se kao lav za svaku loptu. Ujednačena bitka vodila se u poslednjem kvartalu. Srbija je držala distancu i igrala čvrsto, na manji broj poena vodivši računa o tranziciji protivnika. Nekoliko nerealizovanih šuteva sa distance i eto Grka na posed razlike… Nije Srbija imala šanse u trčanju protiv njih s obzirom na to kako je Janis razgrtao sve ispred i oko sebe. Odbila je Srbija nakratko taj napad Grčke i Jokićevim penalima ponovo imala „+5“ na dva i po minuta pre kraja.  Jokić je takođe pravio čuda pogodivši ludu trojku s jedne noge iz okreta za potpunu ludnicu na tribinama. Ipak, čekala nas je neizvesna završnica. Bilo je tu i nekih spornih sudijskih odluka, ali i trojke Tajlera Dorsija iz ugla na 11.5 sekundi pre kraja za izjednačenje…

Produžeci su bili ti koji su rešili pobednika, a Srbija ih je otpočela idealno, sa energijom dovoljnom za početnu prednost. Znali su da više ne smeju da greše u fazi napada jer će bivati surovo kažnjeni i dobro su obavljali svoje zadatke. Prednost je rasla na pogon MVP-a koji je upijao ovacije sa tribina. Prijalo mu je, kao i svima njima u belim dresovima na parketu. I uzvratili su to. Ponovo je to bila dramatična završnica koju su, za razliku od regularnog dela igre, morali da reše penali. Jokić je promašio svoja oba, za napad Grka na „-4“, ali izuzetna reakcija Kalinića u odbrani obezbedila nam je još dva bacanja na 7.6 sekundi pre kraja. Stopostotan učinak Kalinića za veliki trijumf Srbije!

Nikola Jokić je bio najefikasniji u srpskom timu sa 29 poena, osam skokova i šest asistencija. Ognjen Jaramaz koji je verovatno igrač utakmice imao je učinak od 15 poena, sjajne procente, uz nemerljiv doprinos kada je na terenu (+/- mu je bio izuzetnih 17). U Grčkoj je bio „one man show“ u vidu Janisa koji je dao čitavih 40 poena.

Srbija će u nedelju igrati protiv Turske u Istanbulu i ponovo imaju imperativ pobede. Letonija je danas savladala Turke i tako sigurno drži čelo grupe.

 


Be the first to comment on "DRAMA DO KOSKE: Stotka Srbije, Grčka pala posle produžetka!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*