ĐOKOVIĆ GUBI PRVO MESTO: Možda neće biti ni drugi

Kao bomba odjeknula je zvanična vest da je ATP odlučio da ovogodišnji Vimbldon ne donosi poene, a najveći udarac je time primio Novak Đoković.

Kako prenosi dobro upućeni teniski novinar Ben Rotenberg, posle Vimbldona će igračima biti regularno obrisani prošlogodišnji poeni, bez obzira na to što ove sezone neće dobiti nove.

To je definitnivno najveći problem za Novaka koji je aktuelni šampion Vimbldona i izgubiće ravno 2.000 poena, dok će drugi i treći na listi Danil Medvedev i Aleksander Zverev ostati bez svega po 180 bodova, jer su ispali u osmini finala.

 


To znači da će obojica na ATP listi prestići Novaka Đokovića, koji bi tako pao na treće mesto.

Uz to treba dodati i da Novak brani titulu na Rolan Garosu, pa apsolutno nema šanse da ode u bilo kakav plus.

ATP lista bez poena sa Vimbldona

  1. Danil Medvedev 7800 poena
  2. Aleksandar Zverev 6895
  3. Novak Đoković 6660
  4. Stefanos Cicipas 5965
  5. Rafael Nadal 552

Da podsetimo.

ATP je doneo odluku da oduzme bodove Vimbldonu, kao odgovor na sankcionisanje ruskih i beloruskih igrača.

ATP ih je zbog toga kaznio oduzimanjem bodova, što znači da se bodovi ne računaju, ali da finansijske nagrade ostaju na snazi.

„Sposobnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuju na turnirima na osnovu zasluga i bez diskriminacije je fundamentalna za našu turneju. Odluka Vimbldona da zabrani ruskim i beloruskim igračima da se takmiče u Velikoj Britaniji ovog leta podriva ovaj princip i integritet sistema ATP rangiranja. Takođe nije u skladu sa našim sporazumom o rangiranju. U odsustvu promene okolnosti, sa velikim žaljenjem i neradom ne vidimo drugu opciju osim da uklonimo bodove sa ATP rang liste sa Vimbldona za 2022. Naša pravila i sporazumi postoje da bi zaštitili prava igrača u celini. Jednostrane odluke ove prirode, ako se ne adresiraju, predstavljaju štetan presedan za ostatak Tura. Diskriminacija prema pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na turneji koja funkcioniše u više od 30 zemalja“, zvanično je objavljeno.

U saopštenju takođe stoji da će se bodovi dodeljivati za ostale turnire u Velikoj Britaniji poput Kvinsa i Istborna, a na njima takođe neće biti ruskih i beloruskih sportista.


Be the first to comment on "ĐOKOVIĆ GUBI PRVO MESTO: Možda neće biti ni drugi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*