DRAMA KAKVA SE RETKO VIĐA: Micić OTEO pobedu Crvenoj zvezdi!

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su od Anadolu Efesa u Istanbulu sa 84:83 u utakmici 17. kola Evrolige.

Efes je zahvaljujući odličnim pogocima Tibora Plajsa stvorio kapital za start utakmice. Odgovarao je, na početku duela, najangažovaniji igrač Crvene zvezde Nejt Volters, ali šut spolja nije nastavio da ide kako je krenuo. Voltersova trojka bila je jedina do prvog tajm-auta i gosti su se bazirali na igru pod košem. S druge strane, Efes je isprva gađao 3/4 i na konto toga sticao razliku.

Dva i po minuta pre kraja, prvak Evrope je došao do dvocifrene prednosti upravo preko tog impresivnog procenta šuta za tri poena. Vrlo loše se čuvao šut spolja, a Efes je to lako kažnjavao. Optimistično je bilo iz perspektive Erona Vajta koji je prikazao raznovrstan napadački arsenal. Međutim, bilo je vidljivo da mu je neophodno još utakmica kako bi bio onaj stari.

 


Nakon prve četvrtine gde su razbili Crvenu zvezdu, situacija se preokrenula u nastavku. Zvezda je krenula silovito, sa serijom od 9:0 usred Istanbula. Branko Lazić je bio siguran u šutu za tri poena, Volters mu je pomagao, a Ognjen Kuzmić igrao dobru rolu na oba kraja parketa. Takođe, sjajne sekvence beležio je i Stefan Lazarević. Za razliku od prethodnih utakmica, skokove rivala u ofanzivi sveli su na minimum, te dopustili svega četiri u prvom poluvremenu.

Uspela je Zvezda da nadoknadi dvocifrenu prednost u korist aktuelnog šampiona Evrope, preokrene i vrati se u utakmicu. Sa čak 25:12, Crvena zvezda je okončala drugu deonicu, a Ataman je na pauzi između dva dela okrivio svoju klupu za tako nešto rekavši da su ti momci odigrali „očajno“. To je potkrepljeno statistikom, jer su momci koji nisu startovali ubacili svega dva poena do pauze i to sa penala…

Dve uzastopne trojke posle podizanja Kalinića i Holinsa Zvezdi su donele odličnu energiju, ali Plajs je nastavio da rešeta bez promašaja. Čak pet trojki iz pet pokušaja pogodio je Nemac. Nekoga su morali da puste izabranici Dejana Radonjića jer su uspešno zatvarali Micića, Larkina i ostale. S druge strane, Branko Lazić je takođe nastavio da pogađa za tri poena i upravo njegovom završnicom Zvezda je došla do ogromnih „+9“ na polovini trećeg kvartala – dela igre u kojem Efes inače igra odlično!

Odličnom odbranom i pojedinim propuštenim napadima Zvezde, kao i slabijem skoku u odbrani i gosti su ispustili svoju zalihu poena. Vasa Micić se aktivirao posle posta u prvom poluvremenu, a s ulaskom u poslednjih 10 minuta igre, ušlo se nerešenim rezultatom. Efes je izuzetno branio Nikolu Kalinića koji se mučio da bi došao poena, odnosno, morao je da ih izmišlja, pa i u situacijama kada je imao „mis-meč“. Pa čak i tako, on je pronalazio način da briljira. Neverovatna sezona, verovatno i najbolja u karijeri za popularnog Kalinu.

Raspalio se napad Crvene zvezde zahvaljujući dvema uzastopnim trojkama Stefana Lazarevića kojem se priključio Nikola Kalinić sa pogotkom čepajući liniju uz faul. Na semaforu, četiri minuta pre kraja „+6“ za šampiona AdmiralBet ABA lige.

U tim momentima, Stefan Marković je briljirao u odbrani i omogućavao svom timu da uspešno održi razliku. Zvezda nije uspevala da konvertuje svoj dominantniji ofanzivni skok, nervoza je postojala… Dva minuta bez poena, ali svega pola koša prednosti za goste. Kalinić je ubacio težak šut iz okreta na 15 sekundi pre kraja, da bi odmah usledio tajm-aut Ergina Atamana posle kojeg je Micić poentirao. Penal-završnica je nešto što je usledilo potom. Kalinić je promašio oba slobodna bacanja, Micić je preuzeo odgovornost na suprotnoj strani i fauliran je na 0.9 sekundi pre kraja. Srpski plej je bio precizan i vremena za preokret nije bilo te je pobeda ostala u Istanbulu.

 


Be the first to comment on "DRAMA KAKVA SE RETKO VIĐA: Micić OTEO pobedu Crvenoj zvezdi!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*