LEGENDARNI REPREZENTATIVAC NAPAO VEČITE: Zvezda i Partizan su ZLO srpskog fudbala!

FOTO: FK Partizan

Fudbalere Srbije za svega par dana očekuju utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Pred susret sa Luksemburgom svoje viđenje za portal “Republika” dao je i čuveni srpski napadač Milan Lane Jovanović.

On je stavio akcenat na činjenicu da se nacionalni tim kreće pravim putem pod Piksijem.

 


– Pomak sa Piksijem je očigledan, sa više aspekata. Ponovo igramo ofanzivan fudbal, selekcija tima je na mestu, ali najvaći izazovi tek slede. Za nas je svaka utakmica važna, posebno u ovom periodu kada se vode odlučujuće bitke za plasman u Katar – rekao je Jovanović.

Naravno mi Jovanovića najviše pamtimo po Mundijalu u Južnoj Africi 2010. godine, kada je Srbija njegovim golom pobedila Nemačku.

– Videćemo da li će Srbija uspeti da ponovi naš uspeh iz 2010. godine. Imamo jakog rivala u grupi, selekciju Portugala, pa će prvo mesto zavisiti od gostovanja na Pirinejima. Da se razumemo, ni njima neće biti lako, ako ostane ova bodovna razlika (dva poena prim. aut). Možda će se i Portugalcima “tresti noge”, ukoliko ne budu smeli da izgube na domaćem terenu – dodao je Jovanović

– Ta pobeda bi nam mnogo značila, jer bi nam u nekoj varijanti igrao i remi u Portugalu za direktan plasman na Svetsko prvenstvo. Ipak, to je fudbal, dobiješ ponekad, nekad izgubiš. Setimo se Ronaldovog nepriznatog gola u nadoknadi na “Marakani”, možda nam se to sada vratilo. Za početak, treba da idemo korak po kora, najpre da pobedimo Luksemburg i Azerbejdžan, pa ćemo potom razmišljati o ključnom duelu – zaključio je Milan Jovanović.

Bivši napadač Liverpula se dotakao i srpskog fudbala, a samim tim Zvezde i Partizana.

– Sa jedne strane, Zvezda i Partizan su nešto najvrednije što imamo, a sa druge najveće zlo srpskog fudbala. Gotovo sva ulaganja usmerena su na ta dva kluba, koja dobijaju svu medijsku pažnju. Na pravi pogled rezultati večitih u Evropi su odlični, ali se postavlja jasno pitanje, protiv koga oni igraju? – upitao je Jovanović, pa nastavio u istom tonu:

– Liga nam je izuzetno slaba, ostali timovi su na nezapamćeno niskom nivou. Pogledajte koliko ima navijača na tribinama i sve će vam biti jasno. Nedostaje i samokritičnosti kod “grobara” i “delija”, njihova je obaveza, kao i novinara, da ukažu na probleme naših najvećih klubova i iznesu kritiku kada je to neophodno.

Naznačio je Jovanović, koji je glavni problem u lošem kvalitetu.

– Prvenstveno, problem leži u struci. Moramo da školujemo kvalitetniji trenerski kadar, ali i sportske radnike koji su predstavljali okosnicu stabilnih klubova. Drugo, regularnost mora biti apsolutna, bez selektivne primene pravila o, primera radi, odlaganju utakmica. Da ne govorimo o povlašćenom sudijskom tretmanu i ostalim gorućim stvarima. Na kraju, rad sa mladim igračima je neophodno unaprediti. Nameće se imperativ ukidanja tzv. bonus pravila, jer ono ruši osnovne fudbalske postulate. Mlad igrač treba da igra ukoliko to zasluži radom i kvalitetom, a ne po automatizmu – zaključio je Milan Jovanović.


Be the first to comment on "LEGENDARNI REPREZENTATIVAC NAPAO VEČITE: Zvezda i Partizan su ZLO srpskog fudbala!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*