HAMILTONU OSMA TITULA ILI NE: Mercedes ima problem koji šampiona može da košta titule

Luis Hamilton se bori za osmu titulu šampiona sveta u Formuli 1, ali Mercedes ove godine ima određene probleme sa motorom.

Mercedes u hibridnoj eri važi za najbolji bolid u šampionatu Formule 1, čak previše dobar da bi se takmičio sa ostalima jer im jednostavno nema prvog rivala.

Ove sezone je situacija malo drugačija, Red Bul i Maks Ferstapen uspeli su da „bace rukavicu u lice“ Luisu Hamiltonu i Mercedesu, ali se čini da je stvar ipak komplikovanija.


Čuveni „Jutjub“ kanal „THE RACE“ bavio se ovom tematikom i problemom koji Mercedes ima pred poslednjih sedam trka u sezoni – pogonskom jedinicom.

Stručnjaci misle da predstojeće trke su takvih konfiguracija koje više odgovaraju Red Bulu nego Mercedesu, a i Mercedes je već menjao neke delove pogonske jedinice kako kod Hamiltona tako i kod Botasa.

Kao što znate, Formula 1 vam dozvoljava da komponente pogonske jedinice menjate samo tri ili čak dva puta, u zavisnosti od komponente, i sve preko toga znači kretanje sa začelja, što smo videil kod Valterija Botasa u Sočiju.

Situacija sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem je veoma zanimljiva. Botas je taj deo pogonske jedinice menjao čak pet puta, Ferstapen i Peres po četiri, a Hamilton „samo“ tri puta.

Što znači da će svaka sledeća promena motora sa unutrašnjim sagorevanjem na bolidu Luisa Hamiltona značiti kretanje sa začelja. Hamilton je takođe „ispunio bodove“ i za generatore kinetičke energije i toplote, odnosno turbo kompresor, elektroniku…

Toto Volf smatra da pogonski sistem ima mane, da je njegova izdržljivost na niskom nivou i da to Hamiltona može da košta jako skupo u finišu sezone.

Red Bul je u Sočiju kaznene poene već dobio, kao i Valteri Botas i to nam donosi dosta zanimljivosti u trci za šampionsku titulu. Luis Hamilton je lider u šampionatu sa 246,5 poena, a Maks Ferstapen drugi sa 244,5 poena odnosno samo dva manje.

Kada bude kretao sa začelja, biće u nezavidnoj situaciji što Ferstapenu na toj jednoj (verovatno će sve da menja odjednom) trci daje veliku prednost koja ga može vratiti na prvo mesto i dati mu lepu bodovnu prednost.

Ova sezona Formule 1 je veoma interesantna, tako da ćemo videti šta nam se sve sprema do kraja…


Be the first to comment on "HAMILTONU OSMA TITULA ILI NE: Mercedes ima problem koji šampiona može da košta titule"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*