DETALJNO: Ovo je prava istina o „slučaju Suma“!

FOTO: FK Partizan

Sejduba Suma je svojim javnom obraćanjem na Instagramu uzburkao srpsku fudbalsku javnost.

Podsetimo, Gvinejac je optužio trenera Aleksandra Stanojevića za tretman kao i da je izrekao laži oko njegovog boravka u reprezentaciji Gvineje.

Što se tiče Suminih obaveza u nacionalnom timu, tu je jedini krivac on. Omaleni vezista, koji se povredio na meču sa Santa Klarom, nije poslušao klub iz Humske da ostane u Beogradu i izleči povredu kako bi spreman dočekao mečeve sa Radničkim iz Kragujevca, ali što je bitnije sa Anortozisom i Crvenom zvezdom.


Ipak, Suma je odlučio da svojevoljno napusti klub i ode u Gvineju, pritom se nikome u Partizanu nije ni javio. Da je uradio suprotno, Suma bi izlečio povredu, a potom bio i ozbiljan adut, a najverovatnije i član prve postave u mečevima sa Anortozisom i Crvenom zvezdom. On je umesto toga isključio telefon i priključio se svom nacionalnom timu u Konakriju. Odigrao je svega osam minuta protiv Gvineje Bisao, pogoršao povredu i ispao iz konkurencije za meč sa Marokom koji se na kraju nije ni odigrao zbog državnog udara u Gvineji.

Partizan je poslao kompletnu Suminu medijsku dokumentaciju FS Gvineje, ali ono što je u tom trenutku bio problem jeste što niko u klubu nije znao da je vezista već u avionu za Konakri. To je i najveći problem besa svih u Partizanu, a pre svega trenera Aleksandra Stanojevića.

Stanojević je pred meč u Kragujevcu javno rekao kakav je problem sa Sumom, a Gvinejac mu je u sredu uveče putem Instagrama odgovorio i čini se sebi zatvorio vrata Partizana.

To potvrđuju reči Ivice Ilieva, čoveka koji za pet godina ni u jednom trenutku nije odustajao od verovanja u Sumu, ipak, ovog puta je sasvim normalno stao na stranu trenera.

Gvinejac je od dolaska u Humsku bio u žiži javnosti, pre svega jer je postao najskuplju fudbaler u istoriji Partizana.

Po dolasku u Partizan trener mu je bio Miroslav Đukić. U prvoj sezoni u klubu postigao je neke važne golove, ali nije pokazao svoj raskošni talenat zbog koga je doveden. Za to postoje nekoliko razloga. Prvi je to što ga je Đukić stavljao na poziciju krila, što Sumi uopšte ne odgovara, a drugi je loš odnos sa saigračima. Mnogo se pričalo o njegovoj plati, a sam Suma se uopšte nije uklopio sa saigračima, a čini se da mu to nije bila ni želja.


Nakon smene Miroslava Đukića klupu Partizana preuzeo je Zoran Mirković. Popularni Batica je odmah po dolasku u klub izričito rekao da ne računa na Sumu, pa je Gvinejac prosleđen na pozajmicu u Makabi iz Haife.

Za godinu dana odigrao je samo sedam mečeva, imao je problema i sa trenerom, pa Izraelci nisu ni pomišljali da otkupe njegov ugovor od srpskog velikana.

Suma se vratio u Partizan pred kraj te sezone, a tada je umesto Mirkovića novi trener postao Savo Milošević.

Milošević je sam urgirao kod kluba da Gvinejac mora da ostane u klubu, i pored toga što je u međuvremenu desetorici fudbalera saopštio da nemaju mesta u Partizanu. I pored negodovanja jednog dela svlačionice Savo je odlučio da povede Sumu na pripreme na Zlatibor.

Kako je vreme prolazilo tim je polako počeo da prihvata Sumu, koji se ponašao potpuno drugačije nego u vreme dok je trener bio Miroslav Đukić. Gvinejac je konačno dobio priliku da igra na svojoj poziciji i sjajnim igrama te sezone je u potpunosti opravdao očekivanja svih u klubu, ali i svih navijača.

Tokom te polu sezone u Humsku je stigla ponuda iz Saudijske Arabije vredna 4.000.000 za Sumu, ali je Milošević bio izričit da Suma tu sezonu završi u Partizanu.

Gvinejac je produžio ugovor sa Partizanom, a i tu je glavnu ulogu imao Milošević.

Ipak, na početku sezone 2020/2021 Milošević je nezadovoljan stanjem u Superligi Srbije napustio Partizan, a njegovo mesto preuzeo je Aleksandar Stanojević.

On i Suma su od početka imali specifičan odnos. Stanojević je jedan od onih trenera koji veliki akcenat baca na disciplinu i zalaganje na treninzima i utakmicama, ma ko bio rival.

Suma je poznat kao neko ko je veoma motivisan za velike mečeve, dok je u tzv. malim utakmicama često znao da se izgubi.

Stanojević je na početku mandata obilato koristio Sumu, koji je uglavnom počinjao sve mečeve, ali je srpski stručnjak znao i da disciplinuje Gvinejca, a dobar primer za to je meč protiv Metalca, kada je Suma zamenjen na poluvremenu.

Ipak, kako je vreme odmicalo Suma je sve manje igrao, tome je kumovala i povreda na večitom derbiju, a na kraju je vezista stigao do uloge džokera sa klupe, što mu uopšte nije prijalo.

Početkom nedavno završenog letnjeg prelaznog toka stručni štab je poručio čelnicima kluba da Suma nije potreban timu. Ipak, kako su planirana pojačanja kasnila, situacija se promenila i Gvinejac je trebalo da krene na pripreme u Sloveniju. Ipak, njemu je prvo ukraden pasoš, a kasnije nije uspeo da dobije vizu za odlazak u Sloveniju, pa je propustio kompletne pripreme.

Sezona je krenula, a Suma je individualno morao da nadoknadi sve što je propustio. Nije ga bilo na mečevima sa Dunajskom Stredom i Sočijem (prvi meč), preskočio je utakmice i na startu Superlige Srbije, a onda je došlo promene.

Suma je dobro radio na treninzima, a Aleksandar Stanojević je bio spreman da sve ostalo stavi po strani, pa je najavio Gvinejcu da će biti u timu za meč sa Vojvodinom u Novom Sadu. Ipak, dolazi do novih problema, u tim trenucima prelazni rok je i dalje trajao, a Suma je imao želju da napusti klub. Zbog toga tokom poslednjeg uigravanja za meč u Novom Sadu sat i po nije želeo da se pomeri. Stanojević ga je zbog toga izostavio iz protokola za meč na Karađorđu, a razmirice su trajale sve do duela sa Sočijem i Santa Klarom.

Prelazni rok se u međuvremenu završio i Suma je shvatio da neće otići iz Partizana i jasno mu je bilo da mora da izgladi odnos sa trenerom kako bi dobijao minutažu. Stanojević je još jednom prešao preko svega, Suma je dobio šansu u Novom Pazaru sa klupe, dao je gol, a onda je zaigrao i revanš protiv Sočija. Odigrao je skoro 60 minuta i postigao gol u penal seriji.

Tada se činilo da su problemi potpuno zaboravljeni, Suma je u Portugalu odigrao poslednih 30-ak minuta, a onda je na revanšu u Beogradu dobio šansu od samog starta, prvi put posle dugo vremena.

Gvinejac je zbog povrede napustio teren u 28. minutu, ali je pre toga otvorio put Partizanu ka prolasku u grupnu fazu LK, nakon što je iznudio penal za vodeći gol Rikarda Gomeša.

Ipak, ono što je usledilo je Sumi, čini se, zatvorilo vrata Partizana. Oglušio se o odluku kluba da ne putuje u Gvineju, tamo je pritom i pogoršao povredu, i tako izgubio svaku šansu da zaigra u mečevima sa Anortozisom i Crvenom zvezdom.

Suma je posle svega odlučio da se javno oglasi putem Instagrama, a nakon toga je Ivica Iliev stao na stranu Aleksandra Stanojevića i najavio sankcije za Gvinejca, a do novog pomirenja teško da će doći.

 


Be the first to comment on "DETALJNO: Ovo je prava istina o „slučaju Suma“!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*