NAJBITNIJA EVROPSKA SEZONA: Srbija će imati dva predstavnika u LŠ, ukoliko se dogodi OVO!

Predstojeće evropske kvalifikacije biće, verovatno, najvažnije u istoriji za srpske klubove!

Srbija se za sezonu 2023/24 trenutno nalazi na 13. mestu UEFA liste, pa bi mogla da ima po prvi put dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Za to nam je dovoljno da budemo bar na 15. mestu za sezonu 2023/24.


Naši klubovi ove nedelje započinju evropsku sezonu, Crvena zvezda u Ligi šampiona, dok su Partizan, Vojvodina i Čukarički učesnici Lige konferencija. Bodovanje u kvalifikacijama je isto za sve, bez obzira na to da li je u pitanju Liga šampiona, Liga Evrope ili Liga Konferencija. Pobeda u u svim kvalifikacionim takmičenjima donosi bod, remi 0.5, remi u grupnoj fazi donosi bod, pobeda u grupnoj fazi donosi dva boda.

Uz naše klubove važno je pratiti i kako prolaze timovi iz Češke, Hrvatske ili Turske, uz Kipar koji je redovno oko naše pozicije.

Srbija ima veoma dobru zalihu u odnosu na Hrvatsku, koja je prva ispod crte sa 2,725 bodova manje. Našim klubovima će najveći konkurenti biti Kipar, Švajcarska, Hrvatska, Turska, Švedska, Češka i Grčka. Ipak, sve se nalazi u rukama srpskih klubova. Ukoliko bar dva srpska kluba obezbede frupnu fazu evropskih takmičenja, Srbija će u sezoni 2023/24 gotovo sigurno imati dva kluba predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Naravno, nije svejedno da li ćemo završiti na 13, 14. ili 15. poziciji. Ukoliko bismo zadržali sadašnje 13. mesto, naš šampion bi leta 2023. takmičenje počeo u plej-ofu za Ligu šampiona, što bi značilo da već ima obezbeđeno učešće u grupnoj fazi Lige Evrope. Pored toga, osvajač srpskog Kupa bi kvalifikacije krenuo u plej-ofu za Ligu Evrope, pa bi u slučaju eliminacije imao zagarantovano mesto u grupnoj fazi Lige konferencija.


Be the first to comment on "NAJBITNIJA EVROPSKA SEZONA: Srbija će imati dva predstavnika u LŠ, ukoliko se dogodi OVO!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*