UPOZNAJTE FK SOČI: Klub postoji samo tri godine, a predsednik je Putinov bliski saradnik!

Fudbaleri Partizana, ukoliko prođu Dunajsku Stredu, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu konferencija igraće protiv boljeg iz dvomeča Soči-Kešla.

Ruski tim će biti veliki favorit u tom duelu i trebalo bi da se dogodi pravo čudo, pa da Soči ne prođe u narednu fazu. Sa te strane Partizan nije imao nimalo sreće.

Soči kao klub postoji tek tri godine i osnovan je 6. juna 2018. godine. Glavni razlog za osnivanje kluba bio je ogromni stadion koji je izgrađen u Sočiju zbog Svetskog prvenstva u fudbalu.


Da velelepno zdanje od skoro 50.000 mesta ne bi tokom godine bilo prazno, osnovan je fudbalski klub Soči.

Klub je već u prvoj sezoi izborio plasman u Premijer ligu Rusije, u kojoj je debitovao u sezoni 2019/20. Soči je u debitantskoj sezoni u najjačem rangu završio na 12. mestu, a iz tog perioda posebno se ističe pobeda nad Rostovom od 10:1.

Protekle sezone Soči je bio hit Premijer lige, koju je na kraju završio na visokom petom mestu, te je po prvi put u istoriji izborio plasman u Evropu, tačnije u kvalifikacije za Ligu konferencija.

Vrednost Sočija po Transfermarktu je 31.800.000 evra, što znači da je ruski klub za nekih milion evra vredniji od Partizana.

Predsednik i vlasnik kluba je superbogati ruski oligarh Boris Rotenberg, čije se bogatstvo procenjuje na preko milijardu dolara, a pored svega toga je i blizak saradnik predsednika Vladimira Putina.

Soči je tokom ovog leta doveo šest novih fudbalera, a ubedljivo najskuplje pojačanje je vezista Viktorijen Angban. On je stigao iz Meca, a plaćen je ogromnih 4.100.000 evra. Pored njega stigli su i Sergej Terekov (igrao u Sočiju na pozajmici protekle sezone), Mateo Barać, Rodrigao, Danijel Prokin (pozajmica) i Dmitri Vorobjev (pozajmica).

Ipak, ostali su i bez nekoliko važnih igrača poput napadača Antona Zabolotnjija koji je bio drugi strelac ekipe protekle sezone i defanzivca Mevlje.

Ubedljivo najpozatije ime u Sočiju je ekvadorski vezista Kristijan Noboa, koji je, iako već u poznim fudbalskim godinama, protekle sezone bio je najbolji strelac tima sa 12 golova. Nikako ne treba izostaviti ni sjajnog vezistu Jusupova, koji ima fantastičan udarac.

Što se tiče odbrambneog dela standardan je bio srpski štoper Ivan Miladinović, koji se dovodio i u vezu sa Partizanom u jednom od prelaznih rokova. Levi bek Sergej Terekov odigrao je najveći broj mečeva, pokazao se izvanredno, pa je Soči ovog leta odlučio da otkupi njegov ugovor od Orenburga.

Prvi golman tima je ujedno i kapiten, Soslan Džanaev. Ipak, on je doživeo tešku povredu i najverovatnije neće biti spreman za potencijalni dvomeč sa Partizanom. Njegovo mesto zauzeće Denis Adamov, koji nije previše iskusan, i to bi mogla da bude šansa crno-belih.

Trener ekipe je Vladimir Fedotov, koji nije imao nekih većih uspeha u trenerskoj karijeri. Na klupi Sočija nalazi se od 1. januara, a vodio je još i Orenburg, Ural i Novokuznjeck.

Da rezimiramo, ukoliko Partizan i Soči prođu u 3. kolo kvalifikacije crno-bele će čekati veoma težak posao, ali su Rusi ekipa koja svakako nije bauk i može da se prođe.

Partizanova prednost svakako bi bila ta što bi se revanš igrao u Humskoj 1, kao i iskustvo u evropskim takmičenjima, koju ekipa Sočija još uvek ni nema.


Be the first to comment on "UPOZNAJTE FK SOČI: Klub postoji samo tri godine, a predsednik je Putinov bliski saradnik!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*