VELIKI PROBLEMI: VAR se neće koristiti na startu Superlige?!

FOTO: FK Partizan

Iako se najavljivalo da će predstojeća sezona u Superligi Srbije biti prva u kojoj će biti korišćen VAR sistem, to se neće u potpunosti obistiniti.

Kako prenosi Telegraf, veoma su male šanse da će VAR sistem biti u finkciji od starta domaćeg šampionata, pošto nisu ispunjene određene odredbe Pravilnika i licenciranju UEFA i FIFA.

Isti izvor navodi da bi VAR krenuo da se koristi tek posle 5. kola.


„Ono što je potrebno kako bi bi se dobilo „zeleno svetlo“ od strane UEFA i FIFA je da svi stadioni budu licencirani za VAR. Odnosno da na svakom stadionu u Superligi bude odigrana barem po jedna utakmica sa VAR sistemom u predsezoni. Na Marakani su nedavno prijateljski meč igrali Grafičar i Zadrugar, čime je ispunjen uslov za najveći srpski stadion, ali je problem što su utakmice do sada odigrane samo na četiri stadiona“.

„Takođe, potrebno je i da sve sudije budu licencirane za rad pod VAR tehnologijom, odnosno da završe kompletnu obuku. Sudije koje su na terenu, ali i oni u VAR sobi, moraju uz sve prethodne obuke da sude makar po dve utakmice sa VAR sistemom. Za sada samo su samo njih petorica ispunili taj kriterijum“.

Još jedan problem predstavlja i to što je Sudijska komisija osvežila listu arbitara za predstojeću sezonu i svi tek treba da prođu osnovnu obuku. Dakle, za sada ne mogu da sude Superligu. Oni će biti korišćeni kao četvrte sudije, međutim do problema bi moglo da dolazi u slučaju povrede glavnog, kada bi četvrti morao na teren. U takvim slučajevima VAR bi morao da bude isključen.


Be the first to comment on "VELIKI PROBLEMI: VAR se neće koristiti na startu Superlige?!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*