SPASAO DVE SET LOPTE: Novak se plasirao u finale Rima

Posle dosta neizvesnog meča sa velikim obrtima, sa jedne i druge strane, Novak Đoković se plasirao u svoje 11. finale Rima

Srbin pobedom nad Italijanom 6:3, 6:7(5), 6:2 stigao do 11. finala u Večnom gradu

Umor usled činjenice da je danas već izlazio na megdan Cicipasu u okviru četvrtfinala, publika koja je podsetila koliku draž nosi njeno prisustvo, ali se takođe podržavajući italijanskog tenisera nije trudila da ispoštuje teniski bonton i raspoloženi Lorenco Sonego, nisu bili dovoljni da zaustave Novaka Đokovića, aktuelnog branioca trofeja,na putu do 11 finala Rima.

Jači od velikog fizičkog napora, prvi reket sveta je u tri seta savladao italijanskog tenisera i tako zakazao novi teniski klasik protiv Rafaela Nadala. Nakon iscrpljujuće borbe sa Cicipasom (4:6, 7:5, 7:5) u četvrtfinalu koje je okončano ranije danas, srpski teniser je na teren u italijanskoj prestonici protiv 33. igrača sveta izašao sa očiglednim motivom da što pre okonča polufinalni duel, prištedi snagu za finale, ali i obezbedi dragoceo vreme za oporavak. Ipak, motivisani rival pokvario je planove Novaku i naterao ga na maratonsku borbu koja je ipak okončana slavljem Srbina koji se tako ujedno osvetio protivniku za poraz prošle godine u Beču.

Već u uvodnim gemovima Novak je demonstrirao dominantnu igru na svoj servis i prilično agresivan pristup uz evidentnu želju da izbegava duge razmene. Odličan početak duela Đoković je pretočio u osetno vođstvo brejkom u četvrtom gemu, i tako na idealan način trasirao put ka prvom setu.

Prednost nakon brejka za 3:1 Đoković je potom rutinski očuvao u tri gema na svoj servis prepustivši protivniku samo četiri poena, a osvajanju seta kumovao je izuzetno loš učinak Sonega na drugi servis rivala s obzirom na to Italijan nije osvojio ni poen na pet drugih servisa Novaka.

Znatno teži posao Đoković je imao u drugom setu tokom kojeg je u tri gema imao priliku da brejkom napravi značajan korak ka finalu.

Prvu brejk loptu Sonego je spasao pri rezultatu 1:1, a u sedmom gemu drugog seta serijom vinera uspeo je da čak tri puta spreči Novaka da uzme gem na servis rivala. Borbeni Italijan dve brejk lopte spasao je i pri rezultatu 4:4 iako je sa dve duple greške pokazao da nije imun na pritisak koji nosi rezultat, međutim igra domaćeg tenisera bila je povod publici da mu pruži vatrenu podršku ne mareći previše za teniski bonton zbog čega je i glavni sudija meča bio prinuđen da se oglasi u nekoliko situacija.

Požrtvovana igra Sonega, već evidentan umor Srbina i nekoliko diskutabilnih odluka arbitra, mogli su da donesu i brejk vredan seta domaćinu, s obzirom na to da je imao dve set lopte na servis protivnika pri rezultatu 5:4, ali je Đoković demonstrirao neverovatnu mentalnu snagu i stigao do gema.

Ispuštena prilika da se potpuno vrati u meč uticala je Sonega koji je već u narednom gemu dozvolio brejk Đokoviću. Usledio je gem na servis najboljeg tenisera sveta u kojem jeItalijan spasao dve meč lopte i potom, iz druge brejk šanse, izborio taj-brejk. Ipak, iako je momentum bio na strani Srbina, koji je i taj-brejk otvorio sa tri vezana poena, koncentrisaniji u prelomnim momentima bio je 33. teniser te je duel otišao u treći set.

Uvodni poeni trećeg seta nisu obećavali lak posao Novaku koji je spasao tri vezane brejk lopte, međutim, posle dva gema koje su rivali osvojili na svoj servis, Srbin je zahvaljujući izvanrednim ritern udarcima stigao do važnog brejka. Sigurnom igrom na svoj servis, Đoković je ostavio rivala bez nade u novi povratak, a posao je prekratio novim brejkom pri rezultatu 5:2.

Duel za šesti pehar u italijanskoj prestonici, Đokovića očekuje sutra, protiv Nadala sa kojim je u Rimu odigrao već pet finala uz učinak 3:2 za Španca.

Be the first to comment on "SPASAO DVE SET LOPTE: Novak se plasirao u finale Rima"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*