SENZACIJA KAKVOJ SE NISMO NADALI: Novak eliminisan iz Monte Karla!

Novak Đoković je doživeo neočekivani poraz na mastersu u Monte Karlu, u osmini finala ga je eliminisao 33. igrač sveta, Danijel Evans, pobedom od 6:4, 7:5.

Da ovaj duel neće baš proticati u očekivanom tonu nagovestio je sam početak, jer je Evansu izrečena opomena i pre prvog Noletovog servisa jer je – zakasnio da izađe na teren. Bio je on „tu negde“, posle obavljenog zagrevanja, no nije se na vreme pozicionirao iza osnovne linije, pa je opomenut, uz pretnju da će mu sledeći naredni kiks doneti i oduzimanje poena.

Ali, ne da nije bilo nekog sličnog kiksa kod Britanca, već je Đoković na sebe preuzeo ulogu „krivca“. Toliko je najbolji teniser na planeti grešio, da nije ni ličio na Novaka Đokovića kog „beli sport“ poznaje. A šta ga je sve čekalo u ovom duelu, greške su bile najmanje što mu je bilo potrebno.

Čak 22 puta je u prvom setu Nole lopticu poslao van terena ili u mrežu, za šta bi moglo da se okrivi i prilično hladno, a veoma vetrovito vreme u Monte Karlu. No, da li uslovi za igru, da li strpljivi suparnik koji je u toj kategoriji briljirao na način na koji obično Novak „lomi“ svoje rivale, da li, prosto, odsustvo koncentracije kod lidera ATP liste, tek – Britanac je meč otvorio sa dva uzastopna brejka i vođstvom od 3:0.

Đoković jeste uspeo da podigne malo nivo svoje igre, čak i da nadoknadi oba brejka zaostatka, ali je radost posle 4:4 bila kratkog veka. Naš as je krenuo brzopleto da rešava razmene udaraca, jer mu se nije svidela tvrdoglavost suparnika koji je, prosto, „sve živo“ vraćao sa osnovne linije, bez imalo rizika, a ta brzopletost je donela treći brejk Evansu, nedugo zatim i set.

U drugoj deonici, Novak je bio taj koji poveo sa 3:0 i to zahvaljujući promeni stila. Raznovrsnije je rešavao situacije, priređivao i neka iznenađenja u vidu vrlo snažnih drugih servisa, ali su i dalje bile primetne dve stvari: najpre potpuna „nevidljivost“ njegovih emocija, bilo da dobija poene ili gubi, a druga je ogroman broj neiznuđenih grešaka.

Njih je Danijel Evans i koristio da se vrati u meč, dogurao je do 3:3 za tili čas, malo promenivši i sopstvenu taktiku, jer više nije izgrađivao poene samo sa osnovne linije. Pa opet, Novak je bio taj koji je na momente bio za nijansu bolji: imao je brejk loptu za 5:3, no to što nije nju iskoristio, nije ga obeshrabrilo. Kada je rival sledeći put servirao, Đoković je došao do brejk/set lopte. A tada…

Tada novi pad. Najbolji teniser sveta je novom forhend greškom prokockao tu priliku, a Evans je zaigrao kao u transu. Na 5:5 je napravio brejk iskoristivši potpuno odsustvo Noletove koncentracije (gem je završen dvostrukom servis-greškom Novaka), pa je koji minut kasnije Britanac proslavio najveći trijumf u karijeri, iako je u Monte Karlo stigao posle tri uzastopna poraza u prvim kolima turnira, a samo četiri pobede u karijeri na terenima sa šljakom kao podlogom.

Be the first to comment on "SENZACIJA KAKVOJ SE NISMO NADALI: Novak eliminisan iz Monte Karla!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*